Oldal kiválasztása

svábok

Interjú Bihari Zoltánnal

Interjú Bihari Zoltánnal

„Szellemi bázisomnak a Kárpát-medencét tekintem"

Az olyan újszerű kezdeményezéseknek, mint az nqv.hu portál létrejötte, igenis helye és létjogosultsága van, sőt kifejezetten szükséges bizonyos értelemben szembemenni a fő trendekkel.

A Völgység fővárosa

A Völgység fővárosa

Bonyhád - Bonnhard

Becslések szerint ma a Bonyhádon élők harminc százalékának vannak német gyökerei. Sokak számára fontos a város helyi németséghez köthető múltja és jelene, és az utóbbi évtizedekben felmutatott eredményei alapján egészen biztosan bizakodóan tekinthet a jövőbe.

Fehéret, feketét, magyartarkát

Fehéret, feketét, magyartarkát

Ma is Bonyhádon található a legnagyobb magyartarka-tenyészet

Mi köze van a magyartarkának a bonyhádi svábokhoz? Merthogy van, az biztos.

Elhatározták: közösséget teremtenek!

Elhatározták: közösséget teremtenek!

Bonyhádvarasd – Warasch

A Völgység elpusztult falvainak telepeseihez hasonlóan a varasdiak is kemény küzdelmet vívtak a természettel, de szívósságuk, leleményességük, a magukkal hozott szakértelem idővel eredményre vezetett.

A vállalkozásban mutatkozik meg a család ereje

A vállalkozásban mutatkozik meg a család ereje

Komárom-Esztergom megyéből indult útjára Gábor hentes álma

A gasztronómia, a specialitások és a szakosodás elemei tetten érhetők voltak a nagyszülők, a szorgalmas sváb emberek mindennapjaiban: ez az örökség hatja át Gábor üzletpolitikáját is.

Bevezetés a disznótorba

Bevezetés a disznótorba

Egy kalákában előadott, archaikus műveletsor

Magyarország a Monarchia utolsó két évtizedében Európa egyik legnagyobb sertéstenyésztő nagyhatalma volt. A disznóhús ma is a legmeghatározóbb ételünk, az egy főre jutó éves fogyasztás eléri a 25 kilogrammot fejenként, ami a teljes húsfogyasztásunk több mint 40%-a. Összehasonlításképp a marhahúsból és halból mintegy 3-3 kilogrammnyit eszünk meg egy évben…

Sváb rozskenyér szívvel, lélekkel

Sváb rozskenyér szívvel, lélekkel

Ludwig Klára, a kiváló péknő

Ludwig Klára egyesíti a családi tűzhelyt életben tartó, a kenyeret mint szakrális ősi ételt sütő háziasszony rituális tevékenységét, és a pék(ség) ipari termelését. Mindenki örömére, hiszen a solymári sváb nagymama konyhájából gyerekként kiűzhetetlen Klárika felnőve kizárólag minőségi pékárut sütve építette fel üzlethálózatát, amit JÓkenyérnek nevezett el.

Továbbadott örökség

Továbbadott örökség

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatról

Dr. Ludescher Gabriella a 2013-ban alakult Napkori Sváb Egyesület vezetője, amely helyi szervezetből az évek során regionális jelentőségűvé nőtte ki magát, nemzetközi konferenciák megrendezését vállalta magára, sokat tett a határokon átívelő sváb összefogásért.

Puskás, a sváb

Puskás, a sváb

A világ legismertebb magyar emberéről

Az ifjabb Puskás Ferenc egy egészen konkrét egybevetés alapján nevezhető a világ valaha volt legjobb futballistájának, mivel ő az egyetlen, aki tagja volt mindkét világverő együttesnek, az Aranycsapatnak és a Real Madridnak.

Egy dombok közt megbújó, elzárt világ varázsa

Egy dombok közt megbújó, elzárt világ varázsa

Ófalu, a nyelvét és identitását máig őrző kisközség

Manapság már nem kérdés Ófalu megmaradása: a fiatalok közül sokan itt helyben építkeznek és alapítanak családot, az ingatlanárak stabilak, üresen álló házzal és mélyszegénységgel nem találkozunk, tisztaság és rendezettség jellemzi a helységet.

Kétféle sváb világ egy fedél alatt

Kétféle sváb világ egy fedél alatt

Tolna és Mözs összeforró története

A magyarországi sváb közösségek különleges egyede a Tolnai járás székhelyén működő, két település nemzetiségi önkormányzatát egyesítő szervezet.