Oldal kiválasztása

Karácsonyi Péter műhelyét a Győr közeli Nagybajcson találjuk. A Győrtől mintegy 10 km-re található, Duna menti apró kis faluban egy igazi – a francia cukrászat lelkes követőjének számító – cukrászmestert ismerhetünk meg, és kóstolhatjuk különlegesebbnél különlegesebb desszertvariációit.

Az alkotó

A nagybajcsi kisfiú gyermekkori rajongásából a hosszú iskolai éveket követően sem veszített semmit, így a cukrászmesterség alapjainak elsajátítását követően egyenes út vezetett az ezredfordulón Győr egyik legpatinásabb cukrászdájába, a Patióba. Az itt eltöltött 5 év szakmai munkájában megalapozta Péter tudását, elhivatottabbá tette a szakmájában.

2003-ban a fiatal cukrászfiú pár év szakmai tapasztalattal a háta mögött – felvértezve a fiatalok kezdő bátorságával – fejest ugrott a vállalkozói létbe. A kis cukrászat kezdetben a helyi közösség igényeit elégítette ki a hagyományos édességek előállításával, majd az egyre nagyobb keresletnek köszönhetően bővítette kínálatát és viszonteladói körét.

A változást 2013-ban egy, a Kézműves Cukrászatért Alapítvány szervezésében indított tanfolyam hozta. A különleges ízek, textúrák, formák, alapanyagok az újdonság erejével hatottak Péterre. Döntött, és kissé háttérbe szorítva a hagyományos vonalat, s ezzel feladva viszonteladói körét, belevágott a francia desszertek akkor még Győrben kevéssé ismert világába.

A siker nem jött egyik percről a másikra. Az átállás nagyon nehéznek bizonyult a hagyományos vonalról egy különlegesebb (még ismeretlen) ízvilágra. Péter új arculatot alakított ki, logót tervezett, és folyamatosan építette weboldalát. Nem adta fel elképzeléseit, halad azon az úton, melyet megálmodott magának. Mára a sok munka mögött már látszik az eredmény. A kis üzem kora tavasztól késő őszig ontja magából a szebbnél szebb, különlegesebbnél különlegesebb süteményeket, tortákat, desszerteket. Kínálatában megtalálhatóak a hagyományos vonal termékei (néhány kissé újragondolva) a legkiválóbb minőségi alapanyagok felhasználásával: Eszterházy, Dobos, oroszkrém, feketeerdő. Emellett a megrendelői igények folyamatos ébrentartása érdekében a már befutott, különleges desszertkínálatot kiegészítendő évente minimum egyszer új kollekcióval lepi meg a cukrászmester a sütemények szerelmeseit.

Az idei szezonális kínálatban egy cseresznyepálinkás, meggyragus, enyhén sós mandulás linzerre épülő Fekete mágia tortát találunk. Az Oázis névre keresztelt, mangókrémmel, citrusos tejberizs krémmel és kétrétegű mákos habtésztával készülő ízbomba látványában is hordozza a trópusok hangulatát. A pisztácia színvilágát idéző Karib koktél trópusi ízek gyümölcskrém-kreatúrája linzertésztára építve. S végül a Caffee Royal, amely a marcipán, a csoki és a kávé összhatására épül. A szezonális kínálaton kívül is rengeteg francia típusú mousse desszertet és tortát kóstolhatunk Pierre cukrászatában: eper mousse torta panna cottával, málnatorta banános csokoládéréteggel vagy a citromos görög joghurttorta mandulával.

Az egyre növekvő rajongói kör újabbnál újabb igényeivel folyamatos fejlődésben tartja a cukrászmestert, és arra ösztönzi, hogy mindig valami újat alkosson. A csokoládé iránti szenvedélyét főképp tortái különlegesen kreatív díszítésében éli ki, ettől is válnak egyedivé Pierre kreációi. Nem titkolja, hogy nagy álma egy igazi francia „patisserie”, ahol minden betérő vásárló megtalálja az ízek kavalkádjában kedvenc desszertjét. „Már régóta tervezgetjük, egyszer közel is álltunk hozzá, de aztán jött a lányunk” – mutat az éppen levesét kanalazó, majdnem hároméves kislányára. „Még egy elkötelezettséget egyelőre nem tudok vállalni a cukrászat, a két gyermekünk és az egyéb, szakmai szervezetekben ellátott feladataim mellett. A családom a legfontosabb, és maradék időmet nekik szeretném szentelni.”

Ilyen lelkesedés és kreativitás mellett biztosak vagyunk abban, hogy egyszer mi is beléphetünk majd Péter új üzletébe, ahol az ízek, a textúrák, az illatok és a különleges csokoládékreációk alkotnak egységet.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">NQV</a>

NQV

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
A nagy borkönyv
Meggypiros mezben