Oldal kiválasztása

Kert a fejünk felett

Szerző: | 2021. június 30. | Kert | Címkék:

Az 1989-ben alapított Fito System Kft. összefonódott Bellavics László nevével, aki a mai napig a cég tulajdonosa, ügyvezetője. Figyelemre méltó karriert futott be a szakmában. A tetőkertek létesítése lett pályafutásának fő mozgatórugója, azonban nem elhanyagolhatók munkái a tájépítészetben, a parkok és játszóterek építésében sem.

Fontos mérföldkő volt a vállalkozás életében a Budaörsön található német-magyar katonai temető és emlékpark tervezése, kivitelezése. Tervezőjét, Dékány Margitot első tájépítészként jutalmazták Pro Architectura díjjal 1999-ben. Ez a terület tökéletesen illeszkedik a környező dombok, valamint erdők gyűrűjébe, és lehetővé teszi a csendes megemlékezést az itt nyugvó katonák hozzátartozóinak.

„Jelentős kiugrási lehetőség volt számunkra szakmailag, hiszen több mint hathektárnyi területen hoztuk létre ezt a környezetébe harmonikusan beépülő emlékművet – emlékezik vissza elgondolkodva Bellavics László. – Turisztikai szempontból is fontos ez a mementó, hiszen névre szólóan megtalálható itt több német és magyar katona sírhelye, az ide látogatók le tudják róni a kegyeletüket. A park egy volt laktanya területén létesült, csodálatos fekvése van, gyönyörű kirándulóhely a festői tájba épülve. Szakmai kihívást jelentett beilleszteni a budaörsi környezetbe ezt a kiváló szimmetriával megszerkesztett emlékparkot. Az eredmény a tervezőt, Dékány Margitot dicséri, aki sajnos már nincs közöttünk. Szakmai és emberi hozzáállása példaértékű volt, hálásan gondolok az együtt végzett munkákra.

Bellavics László igazi kertészeti ezermesterré fejlődött a ’80-as és a ’90-es években. A Fito Systemet megelőzően már 1983-ban magánvállalkozást alapított.

„1980-ban szereztem agrármérnöki diplomát a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen, azonban csak rövid ideig dolgoztam a mezőgazdaságban. Szűk volt számomra az akkori agrárpálya, ahol a szakmai előrejutás feltétele volt a politikai rendszerhez való hűség, a párttagság. A magam ura akartam lenni, és így elsők között vertem szöget a szocialista népgazdaság koporsójába. 1983 márciusában létrehoztam a Meliorációs Tájépítő és Szolgáltató Gazdasági Munkaközösséget. 1987 januárjában kénytelen voltam kiváltani a kert- és földmunkás kisiparos engedélyt is, mert az akkori állami cégek szívesebben szerződtek egy kisiparossal, mint egy magántársasággal. Ennek jogutódja lett ’89-ben a Fito System Egyéni Cég, amely ’93-tól Korlátolt Felelősségű Társaságként működik.

Bellavics László

Nagy előrelépés volt számomra az 1987-ben elnyert, a Margit-szigeti Thermál Hotel kertjének és belső dísznövényeinek ápolási megbízása. Ezt követte a szigeten lévő szomszédos Grand Hotel kertészeti fenntartása, és saját virágüzlet a Thermál Hotelban. A Margit-szigeten találkoztam először a zöldtetővel, ironikus módon az egyik szakszerűtlenül megépített tetőkert lebontásával bíztak meg. Akkor még nem gondoltam, hogy pár év elteltével a zöldtető-építés szerelmese leszek, és ez képezi vállalkozásom gerincét. Először 1991-ben fogtam zöldtető kivitelezésébe, melyhez a pesti rakpart végén fekvő Hotel Hélia kertjéhez fűződő munkám sikere adta meg a lehetőséget. A finn HAKA cég beruházásában épült a hotel, melynek parképítését sikerült elnyernem. A finneknek olyannyira tetszett a munkánk, hogy két évre rá, amikor kivitelezték a Gellért-hegyen a Buda Gyöngye apartmanházat, megkerestek. Egy ezer négyzetméteres extenzív, valamint egy kétezer négyzetméteres intenzív zöldtető kivitelezésére kértek fel.”

Egy budapesti irodaház

Az intenzív zöldtető vagy tetőkert egy hagyományos díszkert vagy haszonkert reprodukálását jelenti egy építményen. Az elnevezés a zöldtető ápolási igényére utal. Ezzel szemben az extenzív zöldtető egy ökológiai védőréteget jelent pozsgás növényekből, és a tetőkertekkel ellentétben nem járható kategóriába tartozik. Jóval költséghatékonyabb megoldás, mint az intenzív zöldtető, úgy felépítményét, mint gondozási igényét tekintve. A Fito System az extenzív tetőkre varjúhájfélék telepítését javasolja, mert ezek a fajok bírják legjobban a keskeny ültetőközegben a nagy kitettséget, az extrém körülményeket.

Budapest, egy magánház melléképülete

Létezik egyfajta átmeneti, köztes kategória, a félintenzív zöldtető. Főleg szárazságtűrő cserjék, félcserjék, évelők alkotják, és a gondozási, öntözési igényük is meghaladja az extenzív zöldtetőkét. A Gellért-hegyen kivitelezett, csodálatos fekvésű Buda Gyöngye apartmanháznál mind a két alapvető zöldtető kategória megtalálható.

„A Buda Gyöngye építése az egyik legkedvesebb élményem a szakmai pályafutásom során, hiszen ez volt az első zöldtető, amit építettem. Nagy kihívást jelentett a mintegy 2000 m2-es tetőkert és 1000 m2 extenzív zöldtető kivitelezési megbízása. Valósággal bedobtak a mély vízbe. Zöldtetőkről előtte egyszer hallottam, 1989-ben, Prekuta János tanár úr egyik beharangozó előadásán az Ybl Miklós Főiskolán. Jánost a hazai zöldtető-építés atyjának tartom, nélküle több éves késéssel indult volna el Magyarországon a zöldtetőépítő mozgalom. Már maga a felkérés a finn építőipari cég részéről óriási meglepetésként ért, hiszen nem volt zöldtetőkkel kapcsolatos szakmai múltam. Ráadásul a skandinávok egyedül csak tőlünk, a Fito Systemtől kértek árajánlatot. Ezt azzal indokolták, hogy náluk az a szokás, hogy ragaszkodnak ahhoz, aki letette már tisztességgel a névjegyét. Szerintük a Hotel Héliánál megalapoztam a bizalmat. A skandináv üzleti kultúrát azóta is nagyra tartom. Nagy lelkesedéssel vágtam bele a kihívásba, rengeteg német zöldtetős szakirodalmat szereztem be és fordíttattam magyarra. A külhoni elméleti alapokhoz társítottam a józan paraszti észt és a magyar kreativitást. A mai napig nagyon büszke vagyok arra, hogy első tetőkertem, megmérettetésem tíz évvel később maximális pontszámmal ért el első helyezést az »Év Zöldtetője« pályázaton.”

A Számadó utcai Buda Gyöngye apartmanház egy otthonos és modern építmény, ahol a természet és a városi környezet tökéletes harmóniát képez. A kis privát előkertek, enteriőrök, a vadszőlővel befuttatott homlokzatok szemet gyönyörködtetőek, a tetőkerti sétány kiváló lehetőségeket nyújt a lakók pihenésére, felüdülésére.

A zöldtetőknek rengeteg haszna van úgy humán, mint gazdasági és környezeti szempontokat figyelembe véve. Elterjedésük jelenthet megoldást a magas beépítési százalékkal bíró városok negatív környezeti hatásainak mérséklésére. Bellavics László elhivatott abban, hogy munkájával élhetőbb környezetet teremtsen. „Begyógyítjuk bolygónk sebzett arcát. Azt a zöldet, amit elvettek a talpunk alól, visszaadjuk a fejünk felett” – hirdeti küldetéstudatukat a Fito System szlogenje. Napjainkban a zöldtetők hódításának, térnyerésének lehetünk tanúi világszerte, így Budapesten is. A magyar főváros zöldterületek szempontjából alulreprezentált, pedig tanulmányok bizonyítják, hogy az élet- és környezetminőség kölcsönhatásban állnak egymással. A zöldterületek csökkenésével arányosan nő a városlakók fizikai és mentális terhelése, romlik egészségi állapotuk. A túlépített városokban csak a zöldfalak és zöldtetők nyújtanak lehetőséget arra, hogy visszalopjuk a természetet, növelve az élő környezetet.

Egy budapesti irodaház terasza

Bellavics László ekképpen jellemzi a zöldtetők jótékony hatásait a városi környezetben: „Zöldfelületek hiányában a város hőháztartása könnyen felborulhat. Nyaranta Budapesten a klíma a sivatagihoz hasonlítható a hősziget effektus következtében. Az egyetlen megoldás a zöldfelületek növelése, hiszen a párologtatásuk hőelvonással jár. A légkondicionáló berendezések miközben a falakon belül hűtenek, az utcákat fűtik. A zöldtető nemcsak egy praktikus és esztétikus megoldás, de fenntartható és költségkímélő is. Sajnos ma még Magyarországon nincsen megfelelő hátszele a környezettudatos, zöld építkezéseknek. Az állami és az önkormányzati zöldfelület-beszámítási rendeletek híján vannak az ösztönzésnek. Nem támogatnak, legfeljebb szankcionálnak. Ráadásul mi magyarok most is „fordítva ülünk a lovon”. Míg Nyugat-Európában a zöldtetők több mint 90%-a extenzív zöldtető, addig nálunk fordított az arány, a költséges tetőkerteket preferálják rendeletileg. Egy extenzív zöldtető építése 30-40%-kal olcsóbb, mint egy hagyományos cseréptetős ház fedése. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az extenzív zöldtetőkkel számos előnyük mellett pénzt is megtakaríthatunk.

Egy budapesti irodaház belső kertje

A Fito System elhivatott ügyvezetője évtizedek óta hirdeti és számos előadást tartott „Zöldtetőkkel a klímaváltozás ellen” címmel. Klímakutatók kiszámolták, ha a fővárosi lapostetős ingatlanokat zöldesítenék, akkor Budapest zöldfelületei 15%-kal megnövekednének. Egy zöldtető már lokálisan is képes javítani a környezeten, de egy ilyen óriási zöldterület-növekedés már az egész főváros szintjén éreztetné jótékony hatását. Csökkenne a hősziget hatás, a szmog, kisebb lenne a csatornahálózatok esővízterhelése, élhetőbb lenne a város. A zöldtető képes elnyelni a természetes sugárzás 80 százalékát a talajnedvesség és a vegetáció által. Ez azt jelenti, hogy még a legmelegebb nyári napokon is, amikor egy fekete tetőn a szigetelés felforrósodhat 60-80 Celsius-fokig, addig egy extenzív zöldtető tíz centiméter mély gyökérzónájában csak 20 fokot lehet mérni. A zöldtető nyáron hűt, télen fűt.

Bellavics László a hazai zöldtető-építői mozgalom meghatározó, újító alakja. Egyedüliként alkalmazta több mint tízezer négyzetméteren az úgynevezett egyrétegű extenzív zöldtető technológiát, ahol a speciális ültetőközeg önmagában betölti a drén és a vegetációs közeg szerepét is. Saját fejlesztése a moduláris zöldtető, amely a „csináld magad” lehetőségét kínálja. Alapítója, több cikluson keresztül elnökségi tagja, 2007 és 2009 között elnöke volt a ZÉOSZ-nak, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének. A szövetség mint szakmai szervezet arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet a zöldtetők, zöldfalak pozitív hatásaira, és továbbadják az ezzel kapcsolatos tudásukat, tapasztalataikat. Bellavics László honlapjain több zöldtetőkkel kapcsolatos tanulmányát is megosztotta. Blogjai világosan és jól érthetően hívják fel a szakszerű zöldtető-építés kritériumaira a figyelmet.

A Fito System több mint 150 000 négyzetméter zöldtető referenciáján kívül 14 zöldtető nívódíjjal is büszkélkedik. A cég stabilitását a 2020-ban elnyert Bisnode „AAA” minősítés reprezentálja legfőképpen. Ezzel a minősítéssel a hazai cégek kevesebb mint egy százaléka rendelkezik. Ezt nem lehet megvenni, csak kiérdemelni. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozás hazánk legstabilabb cégei közé tartozik. Nem meglepetés, hiszen már 34 éve talpon van, és sikerült többször megújulnia.

„Több mint három évtized változatlan céggel, telefonszámmal és egyenes gerinccel, ezt tartom pályafutásom legnagyobb sikerének. A siker titka egyszerű: sose add fel. Több hullámvölgyet megéltem, többször fogtam padlót, de Isten segedelmével mindig felálltam. Hol egészségügyi problémák (13 műtét), hol csődbe menekült építőipari cégek ki nem fizetett tízmilliói, emberi gyengeségek állítottak kihívások elé. Szerencsére a szülői házból, falusi, pedagógus szüleimtől kapott útravaló, az erkölcsi tartás jó alapnak bizonyult. A legnehezebb időszakokban is tudtam, hogy ami nem pusztít el, az csak megerősít. Miként minden zivatar után kisüt a Nap, úgy minden hullámvölgyet követő csúcs magasabb volt, mint az előző. Szerencsés alkat vagyok, sosem a pénz motivált, fontosabb volt számomra, hogy újabb és újabb szellemi kihívásokat, megoldandó feladatokat találjak. Így sosem éreztem azt, hogy dolgozom, mindig csak alkottam. Kollégáimba is ezt a szemléletet plántálom. Ez inspirál még most is, nyugdíjasként is élvezem és keresem az újabb megmérettetéseket.”

Egy családi ház Leányfalun

A zöldtető-építés mint fő profil mellett említésre méltó a Fito System játszótér-építési múltja is. A Máltai Szeretetszolgálat „Játszva megelőzni” programjának megalapozói, tizenegy játszóteret terveztek és kiviteleztek országszerte. Általuk valósult meg a huszadik évszázad legnagyobb magyar játszótere is, a szombathelyi Kalandvár. Ma már a játszótérépítések Bellavics Lászlótól független vállalkozás keretében folynak.

A Fito System szakmai múltja nagyon színes, sokarcú. Sikerült maradandót alkotniuk a tájépítészet minden ágában. Az ügyvezető újabb és újabb szakmai kihívások utáni vágyát mi sem bizonyítja jobban, minthogy Oroszországban, az Urálon túl, 4200 kilométerre Budapesttől, a távoli Szibériában, Pokacsiban is építettek már játszóteret.

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Patikák és patikusok
Patikák és patikusok