Oldal kiválasztása

Minden, ami kert – egy helyen!

Szerző: | 2021. június 29. | Kert | Címkék:

A „dzsungel” szóról mindenkinek egy vadregényes, átláthatatlan, hatalmas növényekből álló, „nagyon zöld” terület jut eszébe. E képnek pedig tökéletesen megfelel a Mosonmagyaróváron található „Dzsungelország”: kapuján belépve olyan növények mellett is elsétálhatunk, melyeket csak katalógusokban láthattunk korábban.

A faiskolában csodás örökzöldek, virágzó cserjék, lombos fák, mediterrán növénykülönlegességek várják a látogatókat. Az sem távozik üres kézzel, aki szobanövényeket keres, hiszen a több száz m2-es virágáruházban mindenki megtalálhatja álmai virágait: virágzó orchideák, kaktuszok, bonsaiok, extra méretű cycas… között nézelődhetünk, a számunkra legmegfelelőbb után kutatva.

Így tettem én is, amikor ellátogattam erre a különleges helyre. Ami pedig leginkább szimpatikussá tette számomra a nyugati régió egyik legnagyobb kertészeti árudáját a hatalmas – és egészséges – növénykínálat mellett, az az volt, hogy a cég tulajdonosa szolgált ki! Ritka ugyanis, hogy egy kertészeti centrum vezetője beálljon a kassza mögé.

Lobitz Ákos viszont – amikor csak teheti – a vevőkkel foglalkozik: szakmai tanácsot ad nekik, praktikus ötleteket mond a kertgondozással, a növények ápolásával kapcsolatban, vagy épp segít eligazodni a márkás kerti kisgépek, kerti szerszámok, cserepek, fonott termékek, ajándéktárgyak, virághagymák, vetőmagok, virágföldek, növényvédő szerek között.

„Nagyon szeretem a szakmámat – vallotta be (ami egyébként is sugárzik róla). – Alapvégzettségem kertész, bár nem teljesen tudatosan indultam el ebbe az irányba annak idején, nem a szakmai szeretet vitt erre a pályára. Viszont ahogyan teltek az évek, s láttam, hogy mennyi kreativitást lehet belevinni, egyre jobban beleszerettem, és végül valódi kertésszé váltam. Ezért is tanultam tovább később a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karán. Úgy gondolom, jelenleg hetvenszázalékos tudásom van e téren azokhoz a szakemberekhez képest, akiket igen nagyra becsülök. Kertész vagyok, és egyben kereskedő is. E kettő ötvözetét mutatja ez a hely is.”

Elmesélte, hogy amikor a nyolcadikat végezte, egy ismerőse – akivel egy háztömbben lakott – a fertődi Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskola végzős hallgatója volt, s azt mondta neki, hogy nagyon jó ott az oktatás, a hangulat. Ezért ő is oda jelentkezett. Az érettségi után egy kertészetben dolgozott, majd a rendszerváltás után, 20 évesen vállalkozó lett: „pénzkereseti forrásként” zöldségesnek állt.

„1998-ban itt, ahol most állunk, egy önkormányzati terület feküdt, rajta egy ablakgyártó cég csarnokával – emlékezett vissza. – Mielőtt azonban elkezdődött volna a konkrét ablakgyártás, a vállalkozás becsődölt, s mi beköltöztünk az épületbe. Ha valaki itt körülnézett akkor, csak az üres prérit látta, maga a konkrét város messze volt. Ha valaki ide akart jönni, akkor komoly erőfeszítéseket kellett tennie az utazás miatt. Először néhány ágyással működtünk, a csarnokban pedig kézműves üzemünk volt, kosárfonással foglalkoztunk. Kézzel szőtt termékeket vittünk a nagy áruházláncokba. Persze, abból nem lehetett megélni, így átalakítottam a belső teret egy gazdabolttá, mára pedig egy komplett kertészeti centrummá fejlődtünk.”

Tevékenységük három pilléren áll, melyből az első a már említett kertészeti centrum faiskolai növényekkel, öntözéstechnikával, kertészeti kiegészítőkkel, szakkönyvekkel, szobanövényekkel, növényápolási termékekkel, vetőmagokkal, virághagymákkal, kaspókkal, tárolóedényekkel, szerszámokkal, s nem hiányozhat persze a tótechnika sem. A kertépítő és díszítőelemek, valamint a kertápoló és fenntartó eszközök és szerek hatalmas választéka beteríti az egész csarnokot.

A második pillér a növénytermesztés. Hogy az egyre nehezebb gazdasági helyzetben versenyképesek tudjanak maradni, és garantáltan egészséges növényeket árusíthassanak, növényeik nagy részét maguk szaporítják, nevelik. Mosonmagyaróvártól húsz km-re van egy 5000 m2-es kertészetük, ahol előállítják a növényeket: egynyáriakat, évelőket, örökzöldeket, cserjéket… A saját nevelés miatt a fogyasztói ár is sokkal alacsonyabb a versenytársakéhoz képest, hiszen nincsen közbeiktatott nagykereskedő, szállítási idő és költség. A választék bővítése érdekében egyébként több nemzetközileg elismert külföldi termesztőtől is vásárolnak növényeket.

A harmadik pillér (2004 óta) a kerttervezés – kertépítés – kertfenntartás hármasa. Ez szorosan illeszkedik a többihez, kiegészíti azokat. A Dzsungelországban minden megtalálható egy helyen, így az ügyfelek rengeteg időt, energiát – és persze pénzt spórolhatnak meg. A cég mérnökei a megfelelő számítógépes háttér segítségével rövid idő alatt meg tudják tervezni a megálmodott kertet, mely benépesítéséhez saját termesztésű növények közül lehet válogatni.

A kollégák a kerttulajdonosoknak szívesen megmutatják a kertészetet, hogy minél több érzékszervet bevetve tájékozódhassanak a birtokukra szánt növényekről. (Erre egy „átlagos” kertépítő megbízásakor nincsen lehetőség.) A cég nagyon sok szaporítóanyagot vásárol minden évben Hollandiából, Franciaországból… Folyamatosan keresik az új fajtákat, s nem sajnálják rá a magas licencdíjat sem, hogy bevezethessék a hazai piacra.

A vállalkozás az elmúlt évek alatt számtalan közterület, tér és magánkert parkosítását végezte el. 2015-ben a „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyben az 50.000 fő alatti kategóriában Mosonmagyaróvár nekik köszönhetően ért el I. helyezést, 2016-ban pedig az „Entente Florale” (Európai Virágos Városok és Falvak) az „Európa legszebb főtere” címet a mosonmagyaróvári Városkapu térnek ítélte meg. A díjazott terek és közterületek mindegyike – tervezéstől a kivitelezésig – az ő munkájuk volt.

Egy magánkert látványa

Számukra egy közterület parkosítása vagy egy kis zöld sziget kialakítása ugyanolyan kihívás, mert ambiciózus, fiatal munkatársaik a kert szerelmesei. Munkájuk egyben a szenvedélyük is: hajtja őket az alkotni akarás, a maradandó létrehozása utáni vágy. Hogy az aktuális kertépítészeti trendeknek és a változatos megrendelői igényeknek meg tudjanak felelni, folyamatosan figyelik az európai virágkultúra fejlődését, rendszeresen vesznek részt továbbképzéseken, jelen vannak a legfontosabb hazai és nemzetközi kertészeti szakkiállításokon, hogy az ott szerzett ismereteket hasznosítani tudják megrendelőik érdekében.

„Ha nem saját növényekkel dolgoznánk, akkor nem tudnánk akkora fantáziát belevinni a kertjeinkbe, mint ami egyébként jellemző ránk – magyarázta Lobitz Ákos. – Más nem teheti meg, hogy például száz darabot neveljen egy adott növényből, mi viszont igen. Nemcsak azzal foglalkozom, amiből sokat el lehet adni a piacon, hanem azzal is, amit érdekesnek találok, ami meghozza a kedvemet. Ezzel is lettünk híresek, hogy olyan kerteket készítünk, melyek nem szokványosak.”

Az első közterületi munkájuk, ami bevésődött a köztudatba, az a 2008-ban épített mosonmagyaróvári körforgalom volt. Korábban egynyári növények lakták, melyek nyár közepére kiszáradtak, és semmilyen látványossággal nem szolgált, miközben a gondozási igénye nagy volt. Ezért a Dzsungelország felajánlotta a Városnak, hogy betelepíti a körforgalmat saját elképzelései szerint – és úgy, hogy minden költségét állja a munkálatoknak! Persze, hogy erre nem lehetett nemet mondani! Az engedélyt megkapták, és egy olyan növénykultúrával építették fel az említett területet, mely igencsak különleges volt, a mediterrán országokra jellemző.

„Kaptunk hideget-meleget, és sok kritikával illettek minket, hogy tájidegen, amit csináltunk – mesélte a cég vezetője. – Eltelt azonban jó pár év, és a növények szépen belakták az életterüket, kiteljesedtek és látszott, hogy a terv tökéletes volt! Azóta továbbfejlesztettük gyeptéglával, öntözőrendszerrel. E munkának köszönhetően nagyon sok felkérést kaptunk közterületek építésére, és a laikusokon kívül a szakma is elismeri munkánkat. Bebizonyosodott, hogy az irány, amit elkezdtünk a közterületi munkák során a nem szokványos növényalkalmazásunkkal, az a nemzetközi zsűri számára is visszaigazolást nyert. A különböző díjainknál is nagyra értékelték a növénytársításainkat.”

Az említett körforgalmat látva több város is felkérte őket körforgalmak építésére, közterületek parkosítására. Hozzájuk kötődik – többek között – a Magyar Nagykövetség (Pozsony) kertépítése, kertrehabilitációja, Mosonmagyaróváron a Hansági Múzeum parkja, a Kühne Ede tér, a Régi Vámház tér, a Városkapu tér, a helyi polgármesteri hivatal és vasútállomás parkjának megépítése is…

A Hansági Múzeum

E munkák mindig megállták helyüket, és a mai napig is ők gondozzák őket, így fennmaradtak az eredeti, tökéletes állapotban. Mindegyik formabontó és nagyon specifikus. Több olyan növény is gazdagítja őket, melyek azelőtt nem voltak szokványosnak mondhatóak hazánkban. E virágok aztán megtetszettek az embereknek (látva, milyen csodás hangulatot árasztanak a köztereken), s megvásárolták saját kertjükbe is. Vagyis lényegében a Dzsungelországnak köszönhetően honosodott meg végül több különlegesség Magyarországon.

Referenciáikat látva nem csoda, hogy a vállalkozás igencsak el van látva munkával. Földrajzi elhelyezkedésénél fogva külföldről is sok megkeresés érkezik. Az utóbbi években hetven-harminc százalékos megoszlása lett a céges és a magánmegrendeléseknek. A Dzsungelország Kft. állandó létszáma jelenleg 18 fő, s ehhez jönnek még hozzá a külsősök. Időközben Lobitz Ákos üzlettársa nyugdíjba ment, és ráhagyta az üzletrészét, így már valóban családi vállalkozásnak nevezhető a Kft. (főként, mivel felesége is itt dolgozik, immár négy éve).

Beszélgetésünket hallva az egyik vásárló megjegyezte a közelemben, hogy ő épp Szigetközről érkezett, ahol teljes pompájában látható egy rozárium, mely szintén e cégnek köszönhető. Lobitz Ákos fejéből pattant ki a gondolat 2011-ben, hogy egy rózsakertet hozzanak létre a Szigetköz legismertebb településén, Máriakálnokon, a kápolna mellett, mintegy 8200 négyzetméteren. Hatvan ágyást alakítottak ki, melyekben 3600 különböző rózsatő kapott helyet: tearózsa, parkrózsa, futórózsa. (A Magyar Rózsaszövetség akkoriban azt mondta róla, hogy ez az egyik legjobban tervezett rozárium.)

„A park nemcsak a botanikusok számára jelent hatalmas élményt, hanem arra terveztük, hogy mindenki élvezze a látványt, s közösségi térként funkcionáljon – árulta el a terv atyja. – Igazi turisztikai látványosságnak szántunk pihenőpadokkal és információs táblákkal. Egyszer Hollandiában, egy kis faluban láttam hasonlót, onnan jött az ötlet. A cél ott is az volt, hogy kicsalják az embereket piknikezni, hogy intenzív, pozitív impulzust kapjanak.”

A 2011-es év nemcsak a rozárium miatt volt izgalmas számára, hanem azért is, mert ekkor találta ki az „Apró kezek, csodakertek” elnevezésű gyermek kertépítő versenyt, mely mára világhírűvé vált. A programra első alkalommal a helyi nagycsoportos óvodásokat és első osztályos tanulókat invitálta meg. A helyszín a cég telephelye volt, a feladat pedig az, hogy a fiatalok a pedagógusok segítségével tervezzenek kerteket egy 100 cm x 120 cm-es ágyásba. A projekt minden költségét Lobitz Ákos állta a növényektől kezdve a pénzdíjakig.

Pillanatkép az „Apró kezek, csodakertek” 2015-ös rendezvényéről

A következő évben a Sétáló utcára került át a rendezvény, ahol egy hónapig bárki megtekinthette az alkotásokat. Azóta is ott tartják meg minden évben a versenyt. (Amit mára már több város is átvett ötletként.) A program hamarosan komplett rendezvénnyé fejlődött bábszínházzal, tortával – s minden jóval, ami a fiatalok (és kísérőik) szórakoztatását szolgálja.

A hatalmas érdeklődés miatt egy idő után egy környezetvédelmi alapot is létre kellett hozni, ahová a cég és a partnerei felajánlásait gyűjtötték össze, majd szétosztották a pályázó gyerekek között. Volt olyan év, amikor 35 csapat vett részt a versenyen, és 2,5 millió forintot kaptak kreativitásukért cserébe! A zsűri mindig az ország legnevesebb kertészeiből áll. (Még a híres tájépítész, Mary Reynolds is elfogadta a zsűribe való meghívást, ám végül sajnos nem tudott részt venni rajta családi okok miatt.)

2019-ben, a programmal egy időben Mosonmagyaróvárra látogatott a kanadai székhelyű környezetszépítő világverseny, a „Communities in Bloom” kéttagú nemzetközi zsűrije is, akik külön kiemelték és példaértékűnek tartották e program eszmeiségét.

Ezek után, azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogy a Dzsungelország – nevéhez illően – valóban vadregényes és „nagyon zöld”, amihez még hozzátenném a „kreatív” és a „nemes lelkű” kifejezéseket is…

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Kebtanoda kutyasport egyesület
A nagy borkönyv