Oldal kiválasztása

Esküvői tortadivat, avagy Két emelet boldogság

Szerző: | 2021. augusztus 20. | Ízek | Címkék:

Az édesség mindig is elmaradhatatlan kísérője volt a nagy ünnepeknek, évezredekkel ezelőtt is nassoltak az emberek, ha mást nem, zamatos gyümölcsöket vagy ősszel szárított datolyát, a ráérős lakomák után. Nem volt kivétel ezalól a párok egybekelése sem, hiszen egy új család született.

Az első igazi menyasszonyi tortáról már feljegyzések maradtak ránk. Nagy Sándor Perzsiában rendezte azt az esküvőt, ahol tízezer makedón katona lépett frigyre tízezer perzsa nővel. A szuzai menyegző lakodalmi tortája egy kenyérféléből született, melyet a katonáknak sütöttek árpából, rozsból vagy búzából, s egy lapos cipófélét formáltak belőle.

Ezt kissé módosították-gazdagították az ünnep tiszteletére, így a gabona mellett mandulából, dióból és szárított gyümölcsből készítették. Az alapanyagok tehát nem különböztek sokban a mai süteményekétől. Ezt a vastag sült tésztát állítólag kettévágták, s egy ánizsból, kecsketúróból és mézből álló krémmel megtöltötték, tetejére pedig mézbe mártott rózsaszirmokat illesztettek. Ez utóbbi kiváló ötletnek bizonyult, hiszen a szirmoknak a méztől tartása lett, és az édes bevonat egyben tartósította is a hamar lekonyuló szirmokat.

A termékenység szimbóluma

Arról már több emlékünk maradt fenn, hogy Rómában hogyan zajlott egy tehetős polgári lakodalom. Itt az esküvői torta termékenységi szimbólum volt, már a jövendő gyermekáldásra gondoltak a szokás valamikori úttörői. A menyasszony fején egy kisebb tortát törtek szét, hogy biztosított legyen a gyermekáldás. Arról nem szól a fáma, mi történt ezután az esküvői frizurával és virágkoszorúval…

Érdekes története van az emeletes torta eredetének. Egyes források szerint a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak – ez egyébként a falusi lakodalmakban Magyarországon is szokás volt még az elmúlt évtizedekben is –, majd ezeket egymás tetejére helyezték. Az első csóknak a tortapiramis felett kellett elcsattannia. Később egy cukrásznak támadt az az ötlete, hogy ezt a sok különféle tortát bevonják egyforma cukormázzal, így született meg az első emeletes torta. A maihoz már hasonlító menyasszonyi torta első feltalálóját tehát nem ismerjük, de hogy életrevaló volt az ötlet, bizonyítja, hogy még évszázadok múlva is ez a legnépszerűbb forma.

A középkorban a fehér esküvői torta nemcsak a menyasszony tisztaságát jelképezte, hanem a családja gazdagságát is kifejezte. Minél tisztább, fehérebb cukrot használtak a torta mázához, annál nagyobb volt az értéke. A fehérített liszt és cukor méregdrága alapanyag volt. Egy feljegyzés szerint az 1930-as évekig a torta felvágása és szétosztása a menyasszony első asszonyi feladata volt. A torták méretének növekedése miatt azonban a menyasszony már nem tudott megbirkózni a vágással, így ketten próbálkoztak, életük első közös ténykedése az lett, hogy a kést a menyasszony – immár ifjú feleség – a jobb kezébe vette, erre a vőlegénye rátette szintén a jobb kezét, majd ezt még a menyasszony átfogta a bal kezével. Kissé bonyolult, „csip-csip csóka” formában vágták tehát fel a tortát, az első szeletből először a menyasszony evett egy falatot, majd a másodikat a vőlegényének kínálta.

Kóstolóba, ajándékként

A viktoriánus korban úgy tartották, ha egy hajadon lány az esküvői torta egy darabjával a párnája alatt tért nyugovóra, megálmodta jövendőbelijét. A királyi esküvők tortacsodái később már túlléptek az édesség megkóstoltatásán, és afféle ereklyeként, emlékként megtartották és tekintélyes arisztokratáknak ajándékozták. Ehhez az is kellett, hogy jó sok lisztet, nem romlandó alapanyagot tartalmazzanak. Évszázadokig ezért két tortával készültek az esküvőkre a brit királyi udvarban.

Érdekes formájú és tálalású menyasszonyi tortát fedezhetünk fel a megunhatatlan Büszkeség és balítélet című filmben – Jane Austen örök dicsőségére –, ahol a Bennet család lányainak közös esküvőjére egy virággal díszített, magas farúdra, afféle májusfára illesztett tálon egyensúlyozták a lagzi helyszínéig a gyönyörűen feldíszített süteményt. Ez szerencsére nem az ifjú pár feladata volt.

Az idők folyamán a menyasszonyok ráéreztek a torta fontos szerepére, és úgy döntöttek, beleszólnak abba, hogy milyen is legyen az. Stylistok és esküvőszervezők akkor még nem léteztek, de jó ízlésű fiatal nők igen: rájöttek, hogy a helyszínhez, az évszakhoz, az esküvő stílusához kell illeszkednie a tortáknak. A hatalmas, emeletes cukor- és tejszíncsodák idővel státusszimbólumok lettek. A húszas-harmincas évek  úriasszonyai már ragaszkodtak a különlegesebb tortákhoz, a műveltebb, intelligensebb, nyelveket beszélő és világot járó hölgyek pedig megpróbálták a cukrászmestereket befolyásolni, azaz modernebb felfogásra késztetni, azzal, hogy könnyebb, kevésbé nehéz cukormonstrumokat rendeltek az esküvői fő asztalra.

Virágok a szomszédos kertből

A hírességek esküvői és tortái mindig divatot teremtettek, és sok esetben fellendítettek egy-egy sokszor névtelen cukrászt és cukrászdát. így történt ez nemrég Harry és Meghan Markle esetében is, akik a kaliforniai Claire Ptak üzletéből rendelték az ikonikus édes költeményt, amelyben a citrom és a bodza dominált. Hogy illeszkedjenek a legújabb trendekhez, viszonylag könnyű lett a torta állaga, a díszítésekért pedig csak egy közeli kertbe kellett kiszaladni, ugyanis élő virágok tették feledhetetlenné az utóbbi évtized legnagyobb publicitást elért esküvőjének tortáját.

A milliárdosok nem mindig elégszenek meg azzal, hogy szép és nagy legyen a torta – legyen fényűző és hivalkodó! Ez nem a trendről szól, és nem is a boldog házasságról vagy az ízlésről… Donald Trump amerikai milliárdos és 28 évvel fiatalabb neje, a szlovén modell, Melania Knauss esküvőjén például egy ötemeletes, 90 kilogrammos Grand Marnier tortát szolgáltak fel. Ez sem garantálta persze a boldogságot, mint ahogyan egyik torta sem szokta. A világháló szerint az eddigi legmagasabb menyasszonyi tortát egy angliai esküvő-kiállításon mutatták be, valószínűleg reklámcélból: a 7 szintes, 5 méter magas édességet 59 ezer látogató kóstolta meg, és állítólag nemcsak gigantikus volt, de ízletes is. A filmsztárok sem szoktak lemaradni eme édes versenyben; Liza Minnelli, ki tudja, hányadik esküvőjére egy olyan tortát csináltatott, amely 40 ezer dollárba került. Ezt már csak egy dubaji esküvő szárnyalta túl, amiért –  bizonyos netes források szerint – egymillió dollárt kellett a megrendelőnek kifizetni, bár lehet, hogy az egyes krémrétegekben briliánsok lapultak…

Emeletes szépség

Manapság a számos konyhaművészeti tévéműsor a gasztrobloggerek révén pillanatok alatt eljutnak Magyarországra a legújabb esküvői tortatrendek. Vannak olyan párok, akik patinás, nagynevű cukrászdákból rendelnek, míg mások, főleg a fiatalok, inkább az alternatív megoldásokat részesítik előnyben. Mostanában a huszonéves cukrászok nagy része még akkor szeretett bele ebbe a szakmába, amikor orvosként vagy ügyvédként praktizált, esetleg menedzser volt egy multinacionális vállalatnál, aztán rájött, hogy számára mégis inkább az édes élet az igazi, ezúttal a szó szoros értelmében. Se szeri, se száma a cukrásziparosok részéről amatőrnek tekintett, de a közösségi oldalakon karriert csináló cukrászoknak.

Meztelen vagy befejezetlen

A profik, mint Lajos Mary, a Békebeli Cukrászat szakmai vezetője, az egyik legmodernebb stílusokat követő kiváló ceglédi cukrászmester naprakész a legfrissebb trendeket illetően, hiszen minden évben többször utazik külföldre, hogy megismerkedjen a párizsi vagy az olasz cukrászati divattal. „Mostanság már nálunk is egyre inkább a könnyedebb, lezserebb tortákat keresik a vásárlók. Nagy divat a nudcake (meztelen vagy befejezetlen) torta, itt is a virágos ízvilágok, mint a rózsa, a levendula, a bodzavirág dominálnak. Ezen belül is létezik egy másik irányzat, ahol a gyümölcsözön jellemző. Nagyon divatos és mindig élénk sikert arat, amikor kisebb porciókra osztjuk a tortát, akár egy adagosra, vagy éppen egy 10 személyes esküvői asztal számára, azaz több, 10 személyes tortát sütünk” – osztja meg velünk tapasztalatait a híres cukrász.

Lajos Mary és az egyik szépséges tortája

Ezeknek a különleges tortáknak az egyik válfaja, amikor bájos cupcake-ek képezik a porciókat, és e szépségesen feldíszített mini tortácskák alkotják a gondosan megtervezett egész kompozíciót. Olykor a cupcake torony tetején egy kisebb egész torta látható, hogy azért az ünnepélyes közös tortafelvágás pillanata se tűnjön el. Ez mutatós, ugyanakkor praktikus megoldás is. Nem divat ma már a nehéz marcipánnal való borítás sem, vagy a  gazdag cukorvirág-díszítés, helyettük friss virágszirmok és gyümölcskoszorúk teszik üdévé a nagy nap fénypontját.

A nudcake vagy naked cake torták esetében nincs minden vastagon átkenve, olykor csak az egyik oldal van beborítva, aszimmetrikusak a virágdíszek, előfordul, hogy kicsit túlcsordul a csokoládémáz, az egész a pillanat varázsát sejteti, közelítve a valós élethez, ha úgy tetszik, a hétköznapokhoz, hiszen ott sem mindig kerek minden.

Mascarpone és eper parádé

Beton, márvány, arany, bronz

Apropó, kerek: manapság divatosak a szögletes formák is, akárcsak a meglepő színek. Az is előfordul, hogy különböző geometriai formákat kombinálnak egymással. Ami szintén alternatív, és főleg modern esküvőkhöz való, hogy fémes, bronzot vagy márványt utánzó a torta külseje. A betonhatás is izgalmas, főleg ha kontrasztként pasztell virágokkal és arannyal kombinálják. (A szürke és az arany a legelegánsabb színpárosítások egyike.)

A legnagyobb öröme egy cukrásznak, ha híre megy a gyönyörű tortának, és a fiatal pár sok fotót küld a remekről. Ma már, a közösségi média világában a fotók percek alatt ezrekhez jutnak el. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a látványos, a neten látható designtorták egy része csupán illusztráció: valójában belül hungarocellből készülnek, azaz nem ehetők.

Fehér-zöld álom, luxuskivitelben

Előfordul manapság, hogy afféle vízfestékszerű foltok láthatók a torták oldalán, máskor úgy tűnik, mintha a felénél elfogyott volna a tejszínes külső máz. Az ehető füstfólia vagy a fémes színű ételfesték, főleg este, gyönyörűen mutat. Az örök divat, a fehér és a rózsaszín, a romantikus virágözön és a cukorfodrocskák mindig beválnak, főleg akkor, ha az egész esküvőt ebben a stílusvilágban tervezték meg. De láttam nemrég Tiffany hatású tortát is, nagy türelem, sok festék és kézügyesség kell hozzá, csak ilyenkor úgy érzi az ember, kár felvágni a kézműves remeket.

Ha már kézművességről beszéltünk, ne feledjük el, hogy Magyarország egyes vidékein még mindig szokás grillázsból építeni esküvőre dísztortát, bár ezt általában elteszi a pár emlékbe, minthogy megbontaná, hiszen ez is egyfajta mesterségbeli bravúr. Ügyes kezű, névtelen parasztasszonyok készítenek ma is ilyen remekeket, amelyhez legalább akkora tehetség kell, mint mondjuk a csipkeveréshez. Megőrizni egy ilyen hagyományt – ez is hozzátartozik az esküvői torták értékeihez.

Ma már szinte nincs olyan esküvő, amelynek a tortája ne szerepelne a Facebookon, míg hajdanán csak a násznép nyilvánított véleményt a kompozícióról.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/eleklenke/" target="_self">Elek Lenke</a>

Elek Lenke

gasztronómiai szakíró

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Kebtanoda kutyasport egyesület
Nemzeti Értékek Könyvkiadó