Oldal kiválasztása

Százhúsz év magyar álomtizenegye

Szerző: | 2021. november 09. | Meggypiros | Címkék:

Elgondolkodtató listát közölt november 4-én a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS (International Federation of Football History and Statistics). Klubjaikban és a nemzeti válogatott(ak)ban elért eredményeik alapján összeállították minden idők legjobb magyar (férfi) labdarúgó-válogatottját, a Hungarian Dream Teamet; mindjárt kettőt is, kiváló futballistáink nagy számára való tekintettel.

Mindkét csapatot 3-2-5-ös (klasszikus WM) formációban állították össze, és mert a jövőre 120 éves magyar labdarúgó-válogatott történelmének minden jelentős korszakából a statisztikák alapján válogattak az IFFHS szakemberei, tartalmaz néhány meglepetést is a lista. Az első mindjárt az, hogy az ötvenes évek  olimpiai bajnok és vb-második Aranycsapatának hátravont középcsatára, Hidegkuti Nándor és középhátvédje, Lóránt Gyula csak a B-csapatban kapott helyet, míg a balfedezet Zakariás József és jobbszélső Budai II. László – ott sem. A statisztika könyörtelensége továbbá, hogy az álomtizenegyből hiányzik a hatvanas esztendők kiemelkedő képességű támadója, a magyar futball egyetlen aranylabdása, Albert Flórián, míg az utóbbi három évtizedből senki nem kapott helyet az IFFHS lajstromában, a legfiatalabb játékos, aki bekerült a B-csapatba, a hetvenes-nyolcvanas évek ikonja, Nyilasi Tibor, ám ő is csak a csatársor jobb szélére, mert az ő 8-as pozícióját Sclosser Imre „foglalja el”.

Igazi kakukktojás is akad az Álomcsapatban Kubala László személyében. Nem mintha nem lenne helye a nemzeti álomcsapatban a Barcelona ötvenes, hatvanas évekbeli ikonjának, csupán azért, mert míg meggypirosban mindössze három mérkőzést játszott és egyetlen gólt sem ért el, addig a néhai csehszlovák válogatottban hat, míg a spanyol La Selecciónban 12 mérkőzésén mutathatta meg zsenialitását. Éppen ezért, ha majd elkészül ezeknek a válogatottaknak is az álomtizenegye, minden bizonnyal Kubalának is jut hely bennük, s így ő lehet az a (közép-)európai kakukktojás-kuriózum, aki három álomtizenegyben is helyet kaphat.

A magyar álomcsapat az IFFHS-nél: Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Mészöly Kálmán, Lantos Mihály – Bozsik József, Orth György – Bene Ferenc, Kubala László, Kocsis Sándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán.

A B-csapat: Plattkó Ferenc – Mátrai Sándor, Lóránt Gyula, Mándi Gyula – Lázár Gyula, Sipos Ferenc – Nyilasi Tibor, Schlosser Imre, Hidegkuti Nándor, Sárosi György, Albert Flórián.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/munkacsiimre/" target="_self">Munkácsi Imre</a>

Munkácsi Imre

újságíró, szerkesztő, az NQV főszerkesztő-helyettese

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
A nagy borkönyv
Patikák és patikusok