Oldal kiválasztása

Than Károly a Budapesti Egyetem Orvoskarán az első magyar doctor medicinae honoris causa volt. A hazai tudományos kémia, az egyetemi szintű kutatás és oktatás megalapítója 1896-ban részesült ebben az elismerésben.

1834. december 2-án született Óbecsén, jómódú családban. Nehezen kezelhető gyerek volt, a középiskola négy osztályát négy különböző városban végezte. Tizennégy évesen részt vett a szabadságharcban. Szülei ugyan nem engedélyezték, de beállt Bem seregébe tüzérnek, majd tűzmester lett. Megsebesült, felépülése után a nagyszebeni lőporgyár laboratóriumában dolgozott. Itt ismerkedett meg a kémia tudományával. A fegyverletétel után bujdosott, majd amikor ítélőszék elé került, fiatal korára való tekintettel próbára bocsátották. Ekkor gyógyszerész-gyakornok lett Körösladányban, majd Hódmezővásárhelyen. Itt a főnöke engedélyével saját kutatólaboratóriumot fejlesztett. Innen Szegedre vezetett az útja, gyógyszertárban dolgozott, leérettségizett.

1855-től kezdve a bécsi egyetemen tanult, 1858-ban avatták a kémia doktorává. Ezután Heidelbergben Bunsen (róla nevezték el azt az égőt, amit Michael Faraday talált fel), Párizsban Wurtz, a Francia Tudományos Akadémia későbbi elnökének laboratóriumában dolgozott. Amikor 1860-ban a pesti egyetemen magyar oktatási nyelvre tértek át, a 25 éves Thant hívták meg a kémiai tanszékre. Ettől kezdve közel fél évszázadon keresztül vezető egyénisége volt a magyar kémiai életnek.

Szűkös kis intézetében dolgozva tisztázta, hogy az ammónium-klorid gőzének viselkedése miért nem követi az általános gáztörvényeket. Bevezette Magyarországon a spektroszkópiát; e vizsgálatai kapcsán talált a bükkfa hamujában rubídiumot, és fedezte fel 1867-ben a karbonil-szulfidot (COS). Ez utóbbi publikációja nevét a nyugati világ tudósai előtt is ismertté tette, és a bécsi akadémia az akkor elmúlt 4 év legnagyobb jelentőségű megállapításának minősítette. Még itt, az Újvilág utcai intézetben kezdte meg a magyar ásványvizek rendszeres analízisét is.

Számos könyvben számolt be kutatási eredményeiről. Magát büszkén tekintette mindvégig gyógyszerésznek, s az első tankönyvét is a gyógyszerészek számára készítette „Feladatok a chemiai gyakorlatokhoz kezdők részére” (1888) címen, melyet mintaszerű didaktikai érzékkel írt meg. Than munkásságának része a kémiai szaknyelv magyarítása. Ő fektette le a középiskolai kémiaoktatás alapjait.

Than Károly 48 évi professzori működés után, 74 éves korában nyugdíjazását kérte, és pár hétre rá, 1908. július 5-én halt meg.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Meggypiros mezben
Meggypiros mezben