Oldal kiválasztása

Arcadiagarden – Kert- és zöldtetőtervezés felsőfokon

Szerző: | 2021. július 25. | Kert | Címkék:

„Kevés embernek van lehetősége arra, hogy olyan környezetben éljen, melynek minden eleme megfelel ízlésének és elképzelésének. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az anyagi feltételek mellett szükség van kreativitásra, tájékozottságra és rengeteg bátorságra. Ha az utóbbi három követelmény közül bármelyik is bizonytalan vagy hiányzik, akkor inkább forduljunk szakemberhez – tanácsolja Pottyondy Gábor táj- és kertépítészmérnök.– Ha házat építünk, akkor megbízunk egy építészt. Ha a belső teret szeretnénk megtervezni, akkor felkérünk rá egy belsőépítészt. Ebből adódóan evidens, hogy ha szép kertre vágyunk, akkor kertépítészt alkalmazunk.”

Virágos kert

A szakember szerint a kerttervezéshez nélkülözhetetlen a növények, a kerti szerkezetek, a burkolattípusok és a téralakítás alapvető szabályainak ismerete. A harmonikus felépítéshez tisztában kell lenni a fák, az örökzöldek, a cserjék és az évelők méretével, levélszínével, habitusával, virágzási idejével, élettani igényével.

Körkert

„A különböző feladatokat betöltő építmények és burkolatfajták megfelelő kiválasztása sok későbbi bosszúságtól kímélhet meg minket. A meglévő adottságokat (épületek, támfalak, a telekben rejlő lehetőségek) figyelembe véve kell mindig kialakítani a tér egyensúlyát a növényzet segítségével – mondja a szakértő. – Egy kert akkor »jó«, ha a benne élők minden igényét kielégíti, beleértve a fenntartásra fordítandó idő mennyiségét is. Helyet kell biztosítani nemcsak a jelen elvárásainak, hanem a jövő elképzeléseinek is, hiszen egy koros fa vagy egy idős cserjecsoport áthelyezése szinte lehetetlen.”

Körkert 2

Jól tesszük tehát, ha szakemberhez fordulunk kertünk tervezésekor. A győri Arcadiagarden magánszemélyek, cégek és közületek kerttervezésével, tanácsadással, zöldtető-tervezésével foglalkozik, valamint – igény esetén – a kivitelezést is koordinálja. Alapítója Pottyondy Gábor.

„Hogy miért választottam ezt a szakmát? – mereng el kérdésemen. – Az anyai nagyapámmal nagyon sokat jártam a petőházi arborétumban. Nagyon tetszett, hogy az út mellett ki voltak táblázva a növények nevei, s a nagyapám mindent elmondott róluk, amit csak tudott. Az arborétum mai szemmel nézve kicsinek tűnik, de akkor hatalmasnak láttam. Nagyon sok időt töltöttem ott, s a közelben lévő horgásztóról is rengeteg szép emlékem maradt meg. Talán ez alapozta meg a jelenlegi munkámat. Ha racionálisabb válaszra vársz, akkor előreszaladok az időben a pályaválasztásig, amikor felmerült az a lehetőség, hogy a nagybátyámat követem, aki már akkoriban is jónevű építész volt. Mivel teremtő szakmát szerettem volna magamnak, a mérnöki szemlélet is közel állt hozzám, és kedveltem a természeti dolgokat is, így kombináltam e kettőt.”

Pihenőkert

Így került Budapestre, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karára, ahol táj- és kertépítészmérnök szakon sikeresen le is diplomázott.

„A téglagyár szolgáltatja a kőművesnek a téglát, aki az építész tervei alapján dolgozik. Ugyanígy kertész termeli a dísznövényeket a kertépítő számára, aki a kertépítész elképzeléseit valósítja meg. Ez utóbbi vagyok én. Fő profilom a tervezés, de partnerekkel együttműködve kivitelezek is, ha igény van rá. A gyakorlatban nem mi ültetjük el a növényeket, nem mi építjük a támfalakat, burkolatot, hanem a megrendelővel egyeztetve kiírunk egy javaslatot, s abból dolgozik a kivitelező a megrendelővel egyetértésben. S azért beszélek többes számban, mert jelenleg ketten dolgozunk a cégben, amit 2013-ban hoztam létre.”

Pihenőkert 2

Az út persze hosszú volt idáig: az egyetem után Gábor nem tudott tervezőirodánál elhelyezkedni, így elment kivitelezni, ami nehéz fizikai munkának számított, viszont rengeteget tanult közben a növényekről és a megvalósíthatóságról. Ezek pedig nagyon fontos ismeretek – azóta is akkor szerzett információkból táplálkozik. A következő munkahelyén Győr zöldfelületeinek tervezésével foglalkozott (ide tartoztak a játszóterek is, amit nagyon szeretett), majd visszakanyarodott a kivitelezéshez egy kertészetnél. Ezután nagyobb léptékre váltott a Pannonhalma Kistérségi Területfejlesztési Társulásnál, s jött egy „különleges munka”.

„Egy olyan európai hírű zöldtetős cégnél kaptam állást, ahol először termékeket fejlesztettem és értékesítettem, majd építész látogatóként dolgoztam. Egy idő után oktattam a kollégáknak a termékeket és a rendszerek használatát – sokszor egyedi megoldásokat kínálva. Addig is nagyon tetszett ez a téma, de ott aztán teljes szerelemmé bontakozott ki, s ez vezetett el odáig, hogy elindítottam a saját vállalkozásomat, melyben ezt a vonalat is viszem tovább. Jelenleg magánkerteket is tervezünk – és vannak közületi megrendelőink is. Terveztünk már zöldfelületet óvodának, bölcsődének, hozzánk kötődik Tatán az Öreg-tó melletti közpark, több kistelepülési központ, s persze nem maradhatnak ki a sorból kedvenc munkáim sem: a zöldtetők, melyek egykoron csodának számítottak, mára viszont hasznos és látványos elemként alkalmazzuk egyre több helyen.”

<a href="https://nqv.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">NQV</a>

NQV

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
A nagy borkönyv
A nagy borkönyv