Oldal kiválasztása

Régi szelíd esték – 4.

Szerző: | 2021. október 26. | Nektár | Címkék:

2004-ben jelent meg A szép magyar bor című könyvem, amelyben Villánynál járva ezt írtam: „A 19. század végén pusztító, az egész európai borászatot szétrágó filoxéravész előtt ma már kevésbé ismert szőlők is meghonosodtak e tájon (fügér, járdovány, tökösfehér, spanyol és gyűdi fehér).” Levéltári forrásban olvastam, akkor úgy éreztem, hogy rendben is volnánk a tényekkel. Később aztán meg kellett tudnom, hogy Villányban a fekete járdovány élt, a fehér járdovány pedig egészen elterjedt szőlőfajta volt.

Néhány éve a Centrál Kávéházban borbemutatón találkoztam Gere Attilával, s mivel volt egy kis időnk a kezdésig, leültünk egy kávéra. Szóba hoztam a fekete járdoványt, mert ő épp abban az évben telepítette, amikor az én könyvem megjelent. És szóba hoztam a fügért is, mondván, azt is kipróbálhatná. „Fügér Villányban? Ne bolondítsál!” Addig-addig erőlködtem, hogy még ott felhívta Kozma professzort Pécsett, a Kutatóintézetben. Jól hallottam a választ: „Persze, hogy volt fügér, a fajtagyűjteményünkben meg is tudod nézni.” Én is rákerestem utóbb, abban a bizonyos fajtagyűjteményben a 486-os sorszám alatt ott van a fügér. A fekete járdovány a 614-es sorszám alatt fut.

Ami a Gere-féle fekete járdoványt illeti: természetesen a Pécsi Kutatóból került a Csillagvölgy– és az Ördögárok-dűlőkbe. 2018-as forgalmi (értsd: csak a háznál kapható) tételét hordóban érlelték. Tanninban gazdag, fűszeres, bíbor árnyalatú, lilás szegélyű bor. Fekete ribizli és meggy, feketekávé és édes fűszerek, príma bor, versenyképes a nagy szőlőmárkákkal. Jelen esetben a nagyhordós érlelés tölgyes aromákat kölcsönöz a bornak. Nagyon szerettem nyamnyogni rajta a Crocusban, Schubert Vili és Marosi Ádám öttusa világbajnok tartott velem. Vilinek nem volt új, de Ádám teljesen beindult, kért is egy somlói galuskát, és igaza volt! Az édes ízérzet ott volt a nyelvünkön: érett tannin, boldogság. Vakkóstolással bárki becsapható, mondjuk, hogy Takler kékfrankos válogatása vagy Lőrincz György újfahordós bikavére – ha lesz is ellenkezés, 99 százalék esélytelenül küzd majd a beazonosítással.

Gere-féle fekete járdovány

Hogy mi a szép a dologban? Az, hogy Gere Attila jóvoltából egy igazi kincs született újjá. Tanuljuk meg: fekete járdovány.

*

A kiemelt kép forrása: tastehungary.com

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Ópusztaszer hazavár
A nagy borkönyv