Oldal kiválasztása

Régi szelíd esték – 6.

Szerző: | 2021. október 27. | Nektár | Címkék:

A pintes a legősibb magyar fajták egyike, amelyről sokáig azt hitték, elpusztította a 19. század végén tomboló filoxéravész. Ám 1968-ban a Mecsek lábánál, a cserkúti öreg szőlőkben ismét rátalált Németh Márton kutató, a világ egyik legjelentősebb szőlőfajta-szakértője, akinek Ampelográfiai albuma alapmű. A szőlő nevére akkor már senki sem emlékezett, a modern keresztelő feladatát Kiss Ervin, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet akkori vezetője vállalta magára. A pintes a bőtermőségre utal, hiszen a fajta egy hagyományos tőkén képes akkora mennyiséget érlelni, amennyiből egy pint, vagyis 1,6 liter bor készíthető.

„Akár egy régi–antik költő, aki mindent tud, és mindent lát, és mindent visszatükröz: a Pintes is jól hátranyúlva az időben az elszállt dicsőséget hívja elő. Éspedig eme tovatűnni látszó végtelenben egy hajdan volt űrmértéket emleget” – írja róla Ambrus Lajos.

Nem sokkal később hivatalosan is elismerték a fajtát, és az ország több pontján – így Zalaszentgróton is – törzstelepet létesítettek, összesen 12 hektáron. Ebből mára 1,2 hektáros terület maradt, a Szentgróthoz tartozó Csáfordon, a Vinum Veress Pincészet tulajdonában.

Itt található a világ összes pintese.

Vinum Veress Pintes 2019

Talán ennél is fontosabb, amit Péter Árpád fogalmazott meg: „Ez a szőlő tartalmaz olyan hatóanyagot, amelyet a svédek szintetikusan állítottak elő, a madárinfluenza elleni gyógyszer egyik hatóanyagaként. A kutatások összegzése szerint a pintes szív- és érrendszeri problémák, valamint a stroke megelőzésére ajánlott. Ez a speciális, egyedi, a fehérborokra nem jellemző polifenol-összetételének köszönhető. A szabadgyökfogó – vagyis daganatellenes – hatása is kifejezetten kedvező. Mértékletes fogyasztása pedig a cukorbetegeknek is segít, megelőzésre és a gyógyszeres, inzulinos kezelés mellé is ajánlott. Napi 1-2 deci elfogyasztása pozitív változást hoz.”

A történetben az a szép, hogy magáról a pintesről, történetéről, eredetéről senki nem tud semmit, valójában Németh Márton fedezte fel, mint a többitől jól elkülönülő, genetikailag másnak mutatkozó szőlőnövényt, ami csodákra képes.

Irány Csáford!

*

A kiemelt kép forrása: vinumveress.hu

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Mi, svábok
Meggypiros mezben