Oldal kiválasztása

Az anyaországi borkedvelőknek Balla Géza ópálosi (Arad-hegyaljai, Ménesi borvidéki) borász hozta el a fekete leánykát, majd ezt az élményt fejelte meg a Recas Borászat. Utóbbi Temesvártól 40 kilométerre keletre, Temesrékason működik, ezer hektáron gazdálkodva. Ausztrál tulajdonosa, világszínvonalú technológiája és ausztrál főborásza van.

Balla Géza, Sziklabor

Kétezer évvel ezelőtt a mai Erdély területén már létezett fehér és fekete leányka. Azonban míg a fehér leányka Magyarországra is átkerült – és később a kövérszőlővel történt keresztezés során létrejött királyleányka szintén –, addig a fekete leányka megmaradt az erdélyi területeken. (A kövérszőlő szintén erdélyi eredetű, amelyet mostanában újra felfedeznek Tokajban – a szerk.)
Manapság a világ borfogyasztói a helyi fajtákra kíváncsiak, így óriási az érdeklődés a fekete leányka iránt. A világhírű borszakíró, Jancis Robinson az egész román borkínálat legszebb tételeként jellemezte a Recas pincészet La Putere fekete leánykáját. Az sem véletlen, hogy Romániában a legtöbb új telepítésű szőlő fekete leányka.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Ópusztaszer hazavár