Oldal kiválasztása

A jezsuita gyógyszerészeti kultúra kihatott a környéken élő paraszti gyógyítókra is. Mivel mindkét „szakipar” a mezőn vagy a kertben gyűjtötte a tapasztalatot, no meg az alapanyagot, tudásuk természetes módon ért össze.

Például a znióváraljai jezsuita gyógyszerészek hatására fejlődtek sokat és specializálódtak az árvai és túróci olejkárok. A felvidéki Znió, habár jelenleg mindössze másfél ezren lakják, valaha jelentős kulturális központ volt. Ezt főleg annak köszönhette, hogy egykori prépostja, Pázmány Péter nem feledkezett meg szolgálati helyéről, s a későbbiekben érsekként a zniói prépostokat nevezte ki a nagyszombati egyetem rektorává. A híres jezsuita, Káldi György itt fordította magyarra a Bibliát.

Túróci olejkár

S kik azok az olejkárok? Olyan felvidéki, tót-magyar füves emberek, akik csodakenőcsökkel, csodaolajokkal és a jezsuitáktól tanult szaktudással járták Európát. 1310-ben emlékeztek meg először írásos források ezekről a gyógyító vándorokról. Számukat a 18. században háromezerre tették. Zsinóros „huszáregyenruhát” viseltek, magukat vengerszki doktornak nevezték. Szibériától Szicíliáig járták a világot.

*

A kiemelt kép forrása: smedata.sk

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Mi, svábok
Mi, svábok