Oldal kiválasztása

Zipernowsky, az elektromérnök

Szerző: | 2022. február 27. | Portré | Címkék:

Déry Miklós (vagy Miksa), Bláthy Ottó Titusz és Zipernowsky Károly az öngerjesztő váltakozó generátor, azaz a transzformátor feltalálói. Ez többnyire közismert tény. Zipernowsky 1853. április 4-én, Bécsben született, de másfél évesen már pesti polgár lett.

A természettudományok iránti fokozott érdeklődése miatt szülei a gyógyszerész pályát szánták neki. Budapesten végzett, majd öt évig Kecskeméten dolgozott gyógyszerészként. Már egyetemi évei alatt egyre jobban izgatta az elektromosság. Járt Jedlik Ányosnak, a generátor feltalálójának az előadásaira.

Innen nézve nem meglepő, hogy kecskeméti gyógyszertári laboratóriumát ívlámpás világítással és villamos csengőrendszerrel szerelte fel. Beiratkozott a Műszaki Egyetemre, amit kiváló eredménnyel végzett el. Még hallgatói státusban volt, amikor előadott a villamosság gyakorlati alkalmazásáról. Zsenialitására felfigyelt Mechwart András (1837–1907), a Ganz Gyár vezetőmérnöke, és munkát adott neki. Számos eredeti gondolat és megvalósítás fűződik a nevéhez. 1879-ben, a pusztító árvíz után, a szegedi gátakon szervezte meg a villanyvilágítást. 1882-ben az ő tervei alapján készült el a Budapesti Nemzeti Színház világítása. Párizs és Brünn után ez volt a világ harmadik színháza, amit elektromos világítással láttak el. 1892-ben – már a transzformátor szabadalmaztatása után – Kandó Kálmánnal megoldották az elektromos vasutak áramvezetésének problémáját. 1893-ban megalapította a Műszaki Egyetem Elektrotechnikai Tanszékét. Kutatásai „melléktermékeként” konyhai melegítő berendezéseket fejlesztett, és ő találta ki az elektromos padlófényezőgépet is.

Megöregedvén visszatért a gyógyszerészeti munkához nélkülözhetetlen botanikai tanulmányaihoz. Főleg az orchideák változatai kötötték le figyelmét. 1942. november 29-én hunyt el.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

A nagy borkönyv
Patikák és patikusok
Meggypiros mezben