Oldal kiválasztása

A magyar szőlészet-borászat a legutóbbi másfél évszázadban ötször kapott gellert (vagy inkább sallert). Először a filoxéravész eltörölt több száz hagyományos fajtát, másodszor az épp újjáéledő ágazat elszenvedni volt kénytelen Trianon pusztító hatásait. Elveszett több borvidék (Ruszt, Muravidék, Szerémség, Bánát, Ménes, Érmellék, Szerednye, Beregvidék, Garam-mente) és a határon kívül rekedtek szőlőfajták, valamint hagyományos borkészítési szokások. Azután jött az értékesítési válság, mivel a „Tisztelt Nyugat” nem kért többé a borainkból. 1910-re Budafokon alakult ki a világ legnagyobb bortároló tere, ami aztán csaknem kiürült Trianont követően. A negyedik válságot a téeszesítés meg a nagyüzemi igénytelenség hozta, végül az ötödiket a rendszerváltás, ami után a negyedére csökkentek a szőlőterületek, az egymást követő kormányok meg bormarketing címen szívlapáttal hajigálták az Óperenciás-tengeren billegő gőzhajónk kazánjába a forintmilliárdokat. De legalább jutott gőz a dudába…

Válaszul sokféle stratégiát lehetett erre kialakítani. Az egyiket Maller Zsolt formálja meg. Főállásban egy méretes mezőgazdasági vállalatot irányít, civilben viszont Kocson olyan borokat készít, amelyek megértéséhez szimbiózisba kell lépnie az agynak a szájjal. Tudni kell az íz helyét. Az íz helyét a történelemben. A történetünkben. És Maller Zsolt, ha szerencsésen ott vagyunk a közelében, átlényegülve, csillogó szemmel magyaráz a csókaszőlőről, a csomorikáról, a Bálintról, a szagos sárfehérről és a kéknyelűről, amit itt csodálatos módon beporoz a többi. És Zsolt mesél, és mi is mesebeli hősök leszünk, ahogy szétárad bennünk a szó szerint finom bor.

Currus Lélekvándor 2018

„Hogy mi a célom? Természetes, tiszta ízképű, finom borokat készíteni. Olyat, amely összehozza az embereket, hogy meséljünk egymásnak” – mondja. Az egyik borának neve Lélekvándorlás. „Nem lehet nem észrevenni az összefüggéseket. Tokajban a furmint, a hárslevelű és a kövérszőlő volt az alap, Somlón a furmint, a juhfark és a szagos sárfehér alkotta a háromszöget, Neszmélyen a Bálint, a juhfark és a szagos sárfehér. Egy bort készítettek vegyes szürettel, mondom, három ilyen fehérboros borvidék volt a Kárpát-medencében. Ezért is nagy felelősség a Neszmélyi borvidék feltámasztása” – összegez Zsolt.

Akinek van füle, hallja meg!

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Ópusztaszer hazavár