Oldal kiválasztása

A gazdálkodó, kisiparos család első felsőfokú végzettségű tagja a festő édesapja, Rippl József volt, aki tanító, majd iskolaigazgató lett Kaposváron. A szigorú tanár hírében álló atya, horvát származású felesége, Knezerich Paulina, négy fiuk és a kiterjedt rokonság a tipikus dunántúli polgárság szimbóluma is lehetett volna. József, a legidősebb fiú ebben a környezetben nevelkedett és szerzett tisztes polgári, gyógyszerészi végzettséget.

Az ehhez vezető úton előbb a pécsi Arany Sas Patikában, majd Kaposváron, az Arany Oroszlán Gyógyszertárban volt patikussegéd, azután a fővárosban gyógyszerész mesteroklevelet szerzett. 1879-től 1881-ig a Budapesti Tudományegyetem bölcsészeti karán volt gyógyszerészhallgató. Szigorúan vett szakmájához köthető, hogy élete végéig megmaradó sérülést szerzett, amikor kénsavval leöntötte bal kézfejét.

Élete húszas éveiben rádöbbent, hogy valójában a festészet érdekli, és a művészetnek szeretne élni. 1884-től Münchenben tanulta a mesterséget. Három évvel később Párizsba ment, ahol Munkácsy Mihálynál jelentkezett. A nemzetközi hírű festődoyen maga mellé fogadta Rippl Józsefet, aki ekkor már a többi családtaghoz hasonlóan a Rónai nevet is használta. Ahogy Genthon István írja tanulmányában, Rippl-Rónai elsajátította mestere ízlését, felfogását és technikáját, de aztán egyre szerteágazóbb francia kortárs művészeti kapcsolatai révén mindinkább modernizálódott. A művészettörténet a posztimpresszionizmus és a szecessziós törekvések legjobb hazai képviselőjeként tartja számon.

Rippl-Rónai József: Vörössapkás önarckép

Korához képest újító törekvéseinek elismertetésében jelentős szerepet játszott öccse, Ödön, aki vasutas létére remek műérzékkel rendelkezett, és amiben csak tudta, támogatta művész bátyját. Állomásfőnökként szűkös anyagi keretek között, viszont korlátlan utazási lehetőségei által népszerűsítette József műveit, és hozott létre egy igen nívós képzőművészeti gyűjteményt Kaposváron.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
Patikák és patikusok
Mi, svábok