Oldal kiválasztása

Klösz György (1844-1913)

Szerző: | 2022. február 01. | Portré | Címkék:

Mivel híres fényképészként, festőként, valamint a magyarországi városfotózás úttörőjeként és egyik legjelentősebb alakjaként vált ismertté, kevesen tudják, hogy Klösz György eredetileg gyógyszerész volt. Darmstadtban született, alapiskolái elvégzése után Lorschba ment vegyészetet és gyógyszerészetet tanulni. 1867-ben szerzett gyógyszerész diplomát, de ekkor már egy életre eljegyezte magát a fényképészettel.

Akkoriban a fotózás vegyészeti ismereteket is igényelt, mivel a fénykép készítéséhez használt emulziós üveglemezt házilag kellett elkészíteni, illetve a képek előhívása, konzerválása, valamint a fotópapírra örökített pozitív kép elkészítése is a fotográfus feladata volt. Így talán nem meglepő, hogy a korszak nagy fotósai közt szép számmal találni ezüstművest, gyógyszerészt vagy vegyészt.

Klösz György portréja

Georg Kloess Bécsben fejlesztette technikáját és látásmódját. A történelmet rögzítő fényképek és a városképet megörökítő képeslapok korszaka volt ez. Egy-egy minőségi fénykép felért egy sajtótudósítással vagy helyszíni riporttal abban az időszakban, amikor az újságokban is ritkán közöltek fotót, a mozgóképről pedig csak álmodoztak. Klösz, aki elébb Budapestre költözött, önálló fényirdát alapított, időközben „magyarosította” a nevét, egyre inkább a gigantikus témák felé fordult. Megörökítette az egri, a miskolci, majd a szegedi árvizet, 1:100-as méretben végigfotografálta a budapesti Andrássy út palotasorát, fotósorozattal dokumentálta a nagy világkiállításokat, a Millenniumi Földalatti építését. Hatfős csapattal örökítették meg Kossuth Lajos temetését.

Klösz György: Kálvin tér, 1900 körül

A fotográfus szakma sikeres, jómódú alakja lett. Fiával közös céget alapított, amit Klösz György és Fia Udvari Fényképészeti, Térképészeti és Kőnyomdai Műintézet néven jegyeztek.

Klösz monumentális, strukturált összegzését adta a látott dolgoknak. Pilinszky János kevés novellájának egyikében, a Szabadesés címűben ír fotóinak mélységéről. „Gyönyörűek a mozdulatlan képek! Ők valóban olyanok, mint a gyerekkori hóesés. Olyan hideget árasztanak, aminél a kályha mellől csak a hulló hó látványa melengetőbb.”

Korzózás a Duna-parton

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
Meggypiros mezben
Kebtanoda kutyasport egyesület