Oldal kiválasztása

Továbbadott örökség

Szerző: | 2021. június 07. | Portré | Címkék:

2019 októberében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tíz településén alakulhattak meg Német Nemzetiségi Önkormányzatok. A történelmi Szatmár vármegye több mint harminc sváb települése közül mindössze három maradt Magyarország területén az új határok meghúzását követően: Vállaj, Mérk és Zajta. A szabolcsi régió 18. századi telepített sváb közösségei Rakamazon, illetve Gávavencsellőn élnek. A megyeszékhelytől keletre fekvő Napkorra másodtelepítéssel kerültek rakamazi és szatmári svábok. A megye két központjában, Nyíregyházán és Mátészalkán a nagyvárosokba beköltözött németek alakítottak közösséget, utóbbiban német nemzetiségi tanintézmény is segíti a nyelv és identitás megőrzését a felnövekvő generációknak. Továbbá Tiszanagyfalun és Tiszaeszláron sikerült a német nemzetiségi önkormányzat létrehozása.

Megyei logó

A települések képviselői delegáltakat küldtek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatba, melynek elnökévé Dr. Ludescher Gabriellát választották meg, az alelnöki feladatokat Pózer Tamás (Rakamaz) látja el. Dr. Ludescher Gabriella a 2013-ban alakult Napkori Svábok Egyesületének vezetője, amely helyi szervezetből az évek során regionális jelentőségűvé nőtte ki magát, nemzetközi konferenciák megrendezését vállalta magára, sokat tett a határokon átívelő sváb összefogásért. A megye egyetlen német nemzetiségű jelölő civil szervezete volt 2019-ben, amely döntő fontosságúnak bizonyult a megyei nemzetiségi közgyűlés megalakításához: az egyesület közreműködésével sikerült létrehozni a megyei német önkormányzatot.

Dr. Ludescher Gabriella

„Német identitásunk megőrzése, hagyományaink ápolása és a 21. században az európai együttműködés mellett gyökereinek, származásunk, őseink küzdelmeinek tisztelete vezérelte a választóinkat, amikor a Német Nemzetiségi Önkormányzatok mellett is letették a voksukat. Akkor leszünk felelős magyar és európai polgárok, ha önmagunk előtt is tisztán látjuk, honnan jöttünk és hová tartunk” – mondta el Dr. Ludescher Gabriella. „S ezeket az érzéseket, értékeket, római katolikus vallásunkat, hagyományainkat megismertetjük a több mint kétezer választásra jogosult, önmagát német származásúnak valló, de már ezernyi szállal ide kötődő, magyar identitással rendelkező honfitársunknak és családjainak. Generációk óta végigkíséri életünket, gondolkodásunkat az egykori szülőföld gazdag és ma is időtálló értékrendje. Ezt az örökséget szeretnénk megismertetni az utánunk jövő nemzedékek tagjaival, hogy büszkék legyenek származásukra, apáik, anyáik küzdelmeire. Németségüket úgy tudják megélni, hogy ünnepeink és hétköznapjaink az öröm és a közösségi összetartozás forrásai legyenek, megőrzött tárgyaink, megtartott szokásaink, ma is főzött ételeink, lelki és nemzeti önazonosságunk pedig ne az elkülönülést, hanem a sokszínűséget jelentse az őseink által választott új haza mai társadalmában.”

Táncos műsor a konferencián

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat munkájával hozzájárul a megyében működő települési német önkormányzatok forrásszerzéséhez, a megyei német nemzetiségi iskolák oktatási programját segíti, kiemelten a német nyelvtanulást támogatja. Újonnan létrejött internetes felületük a svabok.hu, amely a megyei németséggel kapcsolatos híreknek, rendezvényeknek a közös fóruma kíván lenni. Az egyes települések programjairól ajánlókat olvashatunk, a megtartott ünnepségekről, alkalmakról pedig képanyaggal kísérve láthatunk tudósításokat, beszámolókat. A régió svábságát érintő tudományos kutatásoknak, gazdasági, kulturális, idegenforgalmi vagy külkapcsolati projekteknek is helyet kívánnak adni az idén debütáló honlapjukon.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/biharizoltan/" target="_self">Bihari Zoltán</a>

Bihari Zoltán

szociológus, könyvkiadó, könyvterjesztő, a Nemzeti Értékek Könyvkiadó projektigazgatója

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Ópusztaszer hazavár
A nagy borkönyv