Oldal kiválasztása

A Stella Cukrászda Pakson, az óvárosi rész egy árnyas parkjának szélén található, több mint 25 éve a város kedvenc cukrászdája. Nevét, a közeli Jézus Szíve templom inspirálta. A cukrászdát Müller Mátyásné, Jolika – a jelenlegi tulajdonos nagymamája – alapította. Már az első pillanattól kezdve népszerű helye lett a környék édességkedvelőinek.

Jolika 14 évesen evett először fagylaltot a paksi Nagy cukrászdában, és akkor határozta el, hogy cukrász lesz. Ott tanulta meg a szakmát, majd a vendéglátóiparban dolgozott. A rendszerváltás idején gondolt arra, hogy önálló vállalkozó legyen, és megvalósítsa álmát. Adódott a lehetőség, hogy egy 40 m²-es helyiséget megvehetett, és így nyitott meg a Stella cukrászda. A termékválaszték süteménykockákból, pár tortafajtából és fagylaltból állt.

A cukrásztermelőbe bejárt Sitkei Balázs, a kis unoka is, eleinte csak az édességek kedvéért. Teltek-múltak az évek, a termelőüzemben sürgölődő kisfiúból cukrász lett, mégpedig remek cukrász. Így került sor arra, hogy Balázs 2015-ben, 22 évesen mint Magyarország legfiatalabb cukrászvállalkozója átvette nagymamájától a cukrászda üzemeltetését.

Tiszteletreméltó szakmai eredményei vannak, hiszen a szakmunkás vizsgáját a kiváló SZKT-vizsgának köszönhetően automatikusan megkapta. A két nyelvvizsgával is rendelkező fiatalember jó hasznát veszi eme tudásának, számos alkalommal az Erasmus+ mobilitási program segítségével külföldön sztázsolt.

A toszkán vidéket járva megismerkedhetett a régiós szemlélettel, melyet minden olasz cukrász alapszabályként kezel. Ott olyan alapanyagokat használnak, ami a vidékre jellemző, és olyan termékeket készítenek, mint 100-200 évvel ezelőtt. Az olasz tanulmányút tapasztalatait felhasználva kelteződik a cantuccini paksi elterjedése, mely rövid idő alatt a vevők kedvencévé vált.

A tradicionális értékek tiszteletét igazolja munkásságában a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódóan mesterével, Dulcz Gáborral megalkotott Mathias Rex torta, mely a 2018-as emlékév nagy rendezvényeinek kísérője lett. A Mathias Rex torta összeállításánál figyelemmel volt arra, hogy csak olyan alapanyagokkal dolgozzanak, és olyan textúrák jelenjenek meg a süteményben, amely abban a korban már létezhetett (kivételt képez a cukor). Így került az egyik piskótába aszalt gyümölcs, a másikba vörösbor, és összekötőként liktáriumot használtak. A finomság még rejteget egy lágy grillázsréteget is magában. A torta zárását windhabbal – felvert tojásfehérje cukorral – oldották meg, és hogy színe legyen, egy kis lekvár került bele, majd „megpörkölték.”

Mátyás király tortája (A kép forrása)

A Nemzeti Tehetség Program támogatottjaként két alkalommal Franciaországban volt gyakorlaton, hogy minél több tudással felvértezve különleges, egyedi termékeket tudjon készíteni a vendégeknek.

Talán ezek az utak inspirálták arra, hogy részt vegyen a „Hegyvidék desszertje” versenyen, amelyen oklevelet kapott egyedi megjelenésű desszertjéért, mely a kerület fő jellemzőit foglalta össze egy desszertben.

A Stella Cukrászda Balázs irányítása alatt kiterebélyesedett, a termelőüzeme modern gépekkel lett felszerelve, amely a korszerű termelési igényekhez lett igazítva. A cukrászda értékesítő része is teljesen megújult. A belépő a ma oly divatos vintage stílusban berendezett, tompított színvilágú enteriőrben találja magát. A kellemes, oldott hangulat eléréséhez hozzájárulnak az apró kiegészítők, csecsebecsék. Egy hangsúlyos színt látni – ez a türkizkék, mely a bolt logójától kezdve az összes arculati elemeken megjelenik.

A Stella Cukrászda látogatói ma már a környék kíváncsi gurmanjai, különleges ízek kedvelői. Kínálatának jellemzője a könnyed, több textúrákat tartalmazó, összetett aromájú monodesszertek, a különleges szín- és ízvilágú torták, és a francia inspirációra készített macaronok széles választéka. A nyár elengedhetetlen kelléke a fagylalt, amelyet kézműves módon készít, a tradíciónak megfelelve.

Változatos stílusú, különleges esküvői tortáit a rajongók osztják meg a közösségi oldalakon, így generálva az igényes vevőkört.

A süteményeiben a fiatalság lendülete, kíváncsisága ötvöződik a tradíciók tiszteletével. Balázs szerint a cukrászszakma szépsége, hogy kreativitással nem csak finom, hanem esztétikus küllemű termékeket lehet alkotni. A modern irányzatok erre korlátlan lehetőséget kínálnak. Véleménye szerint nem misztifikálni kell egy süteményt, hanem minőségi alapanyagokból, a szabályok pontos betartásával kell elkészíteni.

Macaroncsokor

A Stella Cukrászda és tulajdonosa szép példája annak, hogy a fiatal, avatott kezekben újjászülető magyar cukrászat leteheti névjegyét a világ gasztronómiai asztalára.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/vojtekeva/" target="_self">Vojtek Éva</a>

Vojtek Éva

cukrászati szakíró, szerkesztő, a Nemzeti Értékek Könyvkiadó tanácsadója

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
A nagy borkönyv
Meggypiros mezben