Oldal kiválasztása

A Tokaji borvidék szőlőfajtái

Szerző: | 2021. szeptember 27. | Nektár | Címkék:

Zavarba ejtő, ha a kezünkbe kerül egy zempléni tájbor kategóriába tartozó chardonnay vagy cserszegi fűszeres. 2014 óta a borvidéken belül tucatnyi fajtából készülhet forgalomba hozható bor, ami viszont nem nevezhető tokajinak. Mik tehát az engedélyezett tokaji fajták?

Furmint

Önmagában is nagyon kellemes, szép, de alkalomadtán kemény savakkal rendelkező bort készíthetnek a tokaji termelők a fajtából. A borvidék legfőbb száraz bora a furmint, különösen azóta, hogy a dűlők tulajdonságainak megismeréséhez ezen a fajtán keresztül jutottak el az éltermelők. A legjobban aszúsodó magyar szőlőfajta, amely hegyaljai kulcsszerepe és a magyar klímában nyújtott pazar teljesítménye miatt még akkor is hungarikum, ha eredete nem pontosan meghatározható. Származhat Dél-Olaszországból, Horvátországból vagy Szerbiából, de lehet, hogy épp Magyarország a szülőhazája. Sötétzöld, hólyagos levelek és közepesre növő hengeres, laza fürtök jellemzik. Bogyói sárgászöldek, de mire beérnek, arany színben pompáznak, napos oldaluk rozsdásodó. Elsősorban a Tokaji borvidéken és a piciny Somlói borvidéken termesztik. A furmint rendkívül változatos, hihetetlenül sokoldalú fajta. Az acéltartályban friss, a hordóban a testes furmint készül. Ezer arcát mutatja a kóstolónak friss és érett állapotában is. A furmint megismeréséhez több termőhely sok borászatának rengeteg borát kell megkóstolni. A világ talán legösszetettebb fajtája.

Furmint

Hárslevelű

Magyar szőlőfajta, a furmint élettársa. Tőkéje erős növekedésű, vesszői vastagok, világosbarna színűek. Levele csipkés szélű, a furmintéhoz hasonló, de kissé világosabb, fonákja kevésbé gyapjas. Hatalmas, olykor 40 centiméteres fürtjei vannak. Bogyói kicsinyek, gömbölydedek, zöldessárgák, vékony héjúak, lédúsak és édesek. Savtartalma viszonylag alacsony. Jól aszúsodik, mégis nagyon ritka az önálló hárslevelű aszú. Bora a hársmézre emlékeztet. Hegyalján kívül Siklós környékén, Somlón és a Mátraalján érzi jól magát.

Hárslevelű szőlő Hegymegen

A hárslevelű bor jobban beazonosítható, mint az ezerarcú furmint. Diszkrét hársfavirág illatot áraszt, ám még az elfogult tokaji borászok is egy kicsit egysíkúnak tekintik. Ugyanakkor a hárslevelű borok selymesek és finommá tudnak fejlődni, a furmintnál kicsit hamarabb öregszenek.

Sárga muskotály

A muscat lunel az egyik legrégebbi európai szőlőfajta, Dél-Franciaországból származik. Puha héja miatt meglehetősen rothadékony. Mustja közepes cukor- és savtartalommal bír. Levelei fűrészes szélűek, fürtjei hengeresek és vállasak. Bogyói a napos oldalon rozsdásodnak. Sárgászöld szemei kicsik és gömbölyűek, vastag, de puha héjúak, lédúsak, ropogósak, finom muskotályos ízűek. Főképp Tokajban terem, ahol száraz és édes iskolázású borokat egyaránt készítenek belőle, de felhasználják az aszú és a szamorodni készítésénél is. Rendkívül gyümölcsös, jellegzetes szőlő illatú és zamatú bort ad, ízében és illatában bodza és szőlővirág tónusok mutatkoznak. Bora nagyon izgalmas, testes, finom savakkal telt. Nem könnyű szép bort készíteni ebből a fajtából, a löszön a kockázat is nagyobb. Frissen fogyasztható. A bor egyre népszerűbb, elsősorban az édes, magasabb cukortartalommal készülő változatai. Piaci jelentősége is nagy, mert bár egy szűk fogyasztói körnek lehet kínálni, az ínyenc borpiacon meghatározó, nem nélkülözhető termék. Az egészen kivételes illata is könnyen megkülönböztethetővé teszi.

Sárgamuskotály

Zéta

A furmint és a bouvier szőlők keresztezésével állította elő Király Ferenc. A közelmúltig oremus néven ismerték. Tőkéje középerős növekedésű, vesszői és levelei a furmintéra hasonlítanak, de 5-6 héttel korábban érik és aszúsodik is. Gyengébb az ellenálló képessége, ezért több gondozást igényel. Bora illatos, zamatos, sava élénk, de az eddigi tapasztalatok szerint korán lágyul. A bouvier szőlő miatt alkalomadtán keserű íz is maradhat benne, ezért nagyon valószínű, hogy a kiváló aszúképző fajtabora önállóan nem fog megjelenni a piacon, viszont jó társa lehet elsősorban a furmint fajtának. Száraz bort nem készítenek belőle, viszont a kései szüretelésű bora igen szép.

Zéta

Kövérszőlő

Valószínűleg erdélyi származású, hagyományos tokaji szőlőfajta, amely a filoxéravészben szinte teljesen kipusztult. Középérésű, magas cukorfokú, erős növekedésű fajta. Lombja sötétzöld, levele fűrészes szélű. Középnagyságú fürtje laza és ágas, bogyói is közepesek, vékony héjúak, pontozottak, puha húsúak, lédúsak. A bogyók jól aszúsodnak, mustjának cukorfoka nagy. Önállóan nem szokott jelentkezni. Bora kissé illatos, zamatos, de a jelenlegi vezető fajtáknál lágyabb, finomabb savösszetételű, a termelők házasítva használják. Száraz, sovány talajon jobb eredmény várható, főleg ha a terhelésre érzékeny szőlőnövényt visszafogják. Bár még sok kísérletet el kell végezni a kövérszőlő boránál, az már tudható, hogy jó és ígéretes borok készíthetők belőle.

Kövérszőlő

Kabar (Tarcal 10)

Bouvier és hárslevelű szülőktől származó hibrid. Tőkéje kevés hajtást nevel, ebben a hárslevelű fajtához hasonlít. Levele haragoszöld. A zétával azonos időben érik, ám attól kevesebb termést hoz, jó cukorgyűjtő képességekkel rendelkezik, jól aszúsodik, ám vastagabb bogyóhéja miatt a kész aszúszemek a későbbi, csapadékosabb időjárásra kevésbé érzékenyek. Enyhén illatos, zamatos, alkoholban gazdag, tüzes, kissé lágy, de igen finom savú, harmonikus bort ad. Kései szüretelésű bora ígéretes.

Kabar

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Kebtanoda kutyasport egyesület