Oldal kiválasztása

Kamocsay Ákos a megbízhatóság és a zsenialitás metszéspontjában

Szerző: | 2021. szeptember 29. | Nektár | Címkék:

A Neszmély Hilltop Borászat stílusteremtő munkát végzett el és végez ma is. Kamocsay Ákos múlhatatlan érdeme, hogy százezreket nevelt rá (nem középiskolás fokon) a minőségi, jó ivású borokra úgy, hogy egy egészen széles fajtagyűjteményt adott át tanulóinak palackos kiszerelésben. Harminc éve készülnek ezek a hibátlan, ivásra felszólító, nagyon szép savszerkezetű, gyümölcsös tételek. Természetesen a termőtájra jellemző a választék: Irsai Olivér, olaszrizling, cserszegi fűszeres, chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, merlot (utóbbi kettőből rozé is készül), valamint a sort kiegészítő Gyöngy, amely üdítő-frissítő hatású gyöngyözőbor.

A Hilltop alapborai egytől egyig jó ivású tételek. Én magam a munka (írás) mellett kortyolgatom (Frittmann János, Koch Csaba, Gálné Dignisz Éva, Béla Zoltán, Font Gábor, Günzer Tamás, Sike Tamás és a Juhász testvérek könnyed borai mellett), mert segíti a gondolkodást. Az íróember tudja, hogy az írás sokszor önmagát írja, gyakran önmagától halad a mondat, de a bársonyos lendülethez nem árt a minőségi kenőanyag. Közepes borból még nem született gondolat.

Nos, miután tisztáztam a friss borok funkcióját, rámutatnék a prémium kategóriás tételek mibenlétére. Ha gyakran kóstolunk egy cserszegi fűszeres alapbort, megismerjük a fajtát, és kialakul bennünk a bor iránti követelmény. Ha viszont belekortyintunk a Kamocsay-féle krémes, virágos, citrusokat, egrest idéző prémium kategóriás változatba, rájövünk, hogy minden illat, íz és aroma bizonyos feltételekkel (hozamkorlátozás vagy hosszabb ideig tartó áztatás vagy hordós iskola vagy ezek kombinációja) az alapbornál szélesebb tartományt mutathat. Azt a hétköznapokra szánjuk, egy gyorsan bekapott vajas kenyérhez is nagyon jó, ez viszont ételt (fehér húst, salátát), terített asztalt kíván.

Borturistáknak javaslom, hogy a neszmélyi Melegeshegyen, a borhotel éttermének teraszán végezzenek elmélyült komparatisztikai vizsgálatokat: feleltessék meg a komplex chardonnay alapbort az egzotikus prémiummal, majd mélyedjenek el a négyféle dűlőválogatás és a cuvée rejtelmeiben. Mintha Dosztojevszkijről tájékozódnának előbb, azután elolvasnák a Karamazov testvéreket, majd felütnék az ide vonatkozó résznél Szerb Antalt. Egy világ fog kinyílni.

Vagy ott van az olaszrizling. Amikor még voltak talponállók és népi borozók, a magyarok (melósok, középvezetők és főnökök, mérnökök és postások, tanárok és buszsofőrök, boldogok és boldogtalanok) minden nap olaszt vagy olasz fröccsöt ittak. Ez volt a mindennapok szerethető bora. Erre emlékeztet a Hilltop nyárias hangvételű alapbora. A Kamocsay Prémium Olaszrizling a fajta erényeinek sűrítményével nyújt maradandót: minden, ami jelen van az alapborban (mézesség, virágosság, almás-barackos jegy), az emelt szinten erőteljes, de elegáns, kiegyensúlyozott szerkezetben jelenik meg. Pasztell színek ezek is, de mélyebb tónusban.

A borászat elsőrendű feladatának tekinti az ételek és a borok megfeleltetését, ezért kitűnő konyhával várják az idelátogatókat. Háromféle borkóstolósort ajánlanak fakultatív helyszínen (pl. teraszon, lugas alatt, kilátóban, medence partján), és van borvacsora standard is. A borvacsora és a borkóstoló között az a különbség, hogy míg a borvacsora alkalmával a felszolgált ételek és a borok párosítása a lényeges szempont, addig a borkóstoló alkalmával a borok ízlelése, önmagukban való értékelése a fontos.

Kamocsay Ákos

Ami a szállást illeti: szálloda, vendégház és bungaló közül lehet választani, mindegyik a borászat területén található. A szállodai szobák a Dunára néznek, a többi a szőlőkre.

Onnan néz vissza ránk Kamocsay Ákos.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Mi, svábok
Patikák és patikusok