Guillaume Apollinaire: Búcsú
Letéptem ezt a hangaszálat
Már tudhatod az ősz halott
E földön többé sohse látlak
Ó idő szaga hangaszálak
És várlak téged tudhatod
(Vas István fordítása)

Drónnal készített légi felvétel egy virágzó hangamezőről a hollandiai Vierhoutenben 2019. augusztus 20-án (A kép forrása)
*

A hanga ale egy igazi sörkülönlegesség, amelyet nem komlóval ízesítettek (A kép forrása)
Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört. A régi recept véletlenül került elő: egy asszony vitte be a gael nyelvű, 17. századi irományt 1986-ban Scott és Bruce Williams boltjába, ahol többek között a házi serfőzéshez árultak eszközöket. A hölgy segítséget akart kérni az ital elkészítéséhez, de miután lefordították és közösen átnézték a receptet, kiderült, hogy 7 órát vesz igénybe a különleges sör megfőzése. A nőt ez elkedvetlenítette, és inkább vett egy házi sörfőzéshez használatos fadézsát, a receptet pedig otthagyta a szakembereknél. Bruce-t nem hagyta nyugodni a dolog, és a recept alapján elkészítette a hanga ale-t. Mivel a barátai azonnal megkedvelték az ősi italt, 1992-ben nagy sikerrel kereskedelmi forgalomba hozta.
*