Oldal kiválasztása

receptek

„Letépem ezt a hangaszálat”

„Letépem ezt a hangaszálat”

Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört

Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört. A régi recept véletlenül került elő: egy asszony vitte be a gael nyelvű, 17. századi irományt 1986-ban Scott és Bruce Williams boltjába, ahol többek között a házi serfőzéshez árultak eszközöket.

Grófnőktől a gazdasszonyokig

Grófnőktől a gazdasszonyokig

Hatvany Lili bárónő receptjeiből szemezgetünk

Az úri és polgári háztartásokban dolgozó szakácsnők és cselédek később hazavitték tudásukat a falujukba, és így a bonyolultabb konyhatechnikai eljárások és fogások lassan elterjedtek az egyszerű háztartást vivő falusi portákon is. Igaz, némely alapanyag hiányzott az ínséges időkben, de az ügyes gazdasszonyok mással pótolták.

„Zöldségeket” beszélünk…

„Zöldségeket” beszélünk…

Főszerepben a tonkabab, spárga, cékla, spenót

Bizonyos zöldségek és gyümölcsök egyaránt alkotórészei lehetnek a sós és édes előételeknek, főételeknek és desszerteknek. Újabban pedig, az ételallergiák nagy fokú elterjedésével – vagy inkább felfedezésével, hiszen ki tudja, hogy száz éve ki, milyen érzékenységben szenvedett – egyes zöldségek új szerepben mutatkoznak meg.