Oldal kiválasztása

kézműves

A Szerémségről és az utókor felelősségéről

A Szerémségről és az utókor felelősségéről

Tereken és időkön átívelő szenvedély

Szrem vagy Szerémség történelmi és közigazgatási fogalom, amit a borvidék elnevezésében is használunk. A nagytájat szinte teljes egészében körbeöleli északról a Duna, délről pedig a Száva úgy, hogy Belgrádnál érnek össze. A nyugati rész nem folyóval, hanem a történelmi Verőce vármegyével határos. A borvidéket általában a Fruska Gora heggyel azonosítjuk, bár az alföldi részeken is termeltek szőlőt.

Sör dióhéjban

Sör dióhéjban

A ma is használatos „folyékony kenyér” kifejezés az ókori időkre megy vissza

Sorra nyitnak a kézműves termékeket forgalmazó sörözők, amelyek sörkulturális központokként is működnek. A sör – kissé megkésve – ugyanazt az utat járja be hazánkban, mint a bor, majd a pálinka.

Alsó, felső – király! (4.)

Alsó, felső – király! (4.)

Az ale sörök világa (2.)

Ami engem illet: a magam sörforradalmát 1977-ben kezdtem meg. Párizsban jártam 17 évesen, egyedül, a szüleim a német rokonainknál izgultak értem. Rengeteget sétáltam és a Quartier Latinben egyszer csak fölfedeztem egy sörözőt, ahol 144 csapon mértek sört. (…) Nos, a párizsi kocsmában kikértem a magam Pilsner Urquelljét, amitől elállt a lélegzetem. Azután kértem egy Guinnesst, mert láttam, hogy többen ezt a fekete, sűrű sört isszák. Mivel torokfájós vagyok, és a harmadik korsó után begyullad a mandulám, ennek a lágysága egy életre megkapott. Amikor 14 évvel később Szegeden megnyílt a John Bull Pub, hosszú ideig napi vendég voltam egy-két Guinnessre.

Akik igényes, magas minőségű sörökre vágynak – Fekete Péter Manufaktúra

Akik igényes, magas minőségű sörökre vágynak – Fekete Péter Manufaktúra

„Maradunk önzetlen hívei önöknek és a sörnek”

Alapanyagaikat nagy gondossággal válogatják ki, receptjeiket pedig folyamatosan finomítják. Kínálatukban megtalálható a klasszikus pale, a krémes éjfekete stout, de igazi különlegességeket is tartogatnak az arra vágyóknak. Ilyen a régi időket idéző mézsör vagy a narancsos aromájú igazi NEIPA. Ez utóbbi a kedvelt IPA aromakomlózott, gyümölcsös változata.

Sörművészet a Kiskunságból

Sörművészet a Kiskunságból

Avagy a Kunst Sör

A Kunst Sör egyelőre nagyon fiatal, mondhatni, még be sem tudták vezetni a nagyközönség elé. De a koncepció átgondolt, és 28, italgyártásban eltöltött év után a tulajdonos tudja, hogyan kell elérnie a céljait.

Büszkén és erősen

Büszkén és erősen

Bóly / Bohl

„Amíg van feladat, addig munka is akad” – fogalmaz a svábokra jellemző kötelességtudattal Győriné Meiszter Katalin, Bóly nemzetiségi önkormányzatának elnöke.

Üzemek gyártásától a kézműves sörökig

Üzemek gyártásától a kézműves sörökig

A Lőrinci Sörfőzde Kft.

A főzde repertoárjában szereplő italok egyike sem tartalmaz semmilyen plusz adalékanyagot, amit mindig büszkén emelnek ki fontos pozitívumként. Kizárólag víz, árpamaláta, komló és élesztő felhasználásával dolgoznak – ezek közül is a magas minőségű alapanyagokat használják, amelyek a lehető legtermészetesebbek.

Söroázis a Homokhátságon

Söroázis a Homokhátságon

Az Oázis Sörfőzde

Miért éppen „Oázis Sör”? A név úgy született, hogy magukévá tették a pályázati kiírás alcímét: „Söroázis létrehozása a Homokhátságon” – találónak érezték.

Birodalmi gondolatok

Birodalmi gondolatok

A Kurbely Sörfőzde és Söröző titka

Ha van ilyen sörben, akkor a Kurbelyéké házias jellegű, mint az a kisvendéglői csülkös pacal, amit a nagypapa receptje alapján készítenek, vastag puha kenyérrel, kovászos uborkával tálalják.

Egy csipetnyi múlt Ispitaalján

Egy csipetnyi múlt Ispitaalján

A Művész Presszó

Azonkívül pedig, hogy ide beülve egy igazi időutazásban lehet részünk, a legfontosabb tudnivaló, hogy közel ötvenféle üveges sörös kínálat mellett itt 5 csapon átlag 90-100 sör „forog” 9-12 magyar kézműves sörfőzdétől…

Sörkörkép

Sörkörkép

Tudásszomjunk oltására

Nem véletlen, hogy a férfi lakosság döntő részét izgalomba hozó sportesemények legnagyobb szponzorai épp a gigabirodalmakká gyarapodott sörgyárak. Már fel sem tűnik, hogy a közös sörözések hátterében folyamatosan mennek a meccsek a háttérben a kiváló képminőségű televíziókon, ahonnan – vagy a játékos mezéről, vagy a pályát övező hirdetésről, vagy a szünetekben bejátszott reklámokról – áradnak felénk a sörös márkanevek és a habzó-gyöngyöző poharak képe.

„Letépem ezt a hangaszálat”

„Letépem ezt a hangaszálat”

Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört

Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört. A régi recept véletlenül került elő: egy asszony vitte be a gael nyelvű, 17. századi irományt 1986-ban Scott és Bruce Williams boltjába, ahol többek között a házi serfőzéshez árultak eszközöket.