Oldal kiválasztása

Minőség, élvezet, mérték

Szerző: | 2021. május 17. | Nektár | Címkék:

Tóth János, az esztergomi Beerfort Sörfőzde tulajdonosa messziről érkezett a sörfőzés világába. Éveken át nemzetközi árufuvarozással foglalkozott, és ez a munka hozta össze az egyik fővárosi sörfőzde alapítójával. Az ismeretségből szoros barátság lett, és még közelebbi ismeret a kézműves sörök világával, ezen belül a klasszikus világos és barna sörökkel, a lágersörökkel és a búzából készült seritalokkal. Jánosnak tetszett a hazai sörfogyasztók nyitottsága, a kísérletezésben rejlő lendület, az új ízek felfedezése. Ez érlelte meg benne a gondolatot, hogy maga is sörfőzdét vezessen, söröket készítsen saját ízlése szerint. Az odáig vezető út persze távolról sem volt ilyen egyszerű.

A kilencvenes években indult főzdékből csak azok maradtak talpon, akik kínálatukkal, egyedi ízvilágukkal, szolgáltatásaikkal bírták a versenyt és az igényesebb söröket is bevették a portfóliójukba. Ebben az időben János már a sörfőzde indításán munkálkodott. Elhelyezkedése és felépítése miatt Leányvárt szemelte ki, ahol akkortájt éppen egy hosszú évek óta üzemen kívül álló főzdét hirdettek eladásra. Saját elképzeléseinek megfelelően átépítette a korábbi üzemet, és rövidesen le is gyártotta az első saját főzeteket. Az első évben fesztiválokra nem jutottak el, de a rá következő szezonban már nemcsak saját esztergomi mintasörözőjükben, hanem a környék nagy rendezvényein is kínálták termékeiket.

A leányvári telephely

Induló szortimentként a német stílust karolták fel, öt-hatféle kézműves sörrel jelentek meg a piacon: a könnyű, világos és sötét láger, a sötét búza és a meggyes sör gyorsan kedveltté vált a fogyasztók körében. Ezt a kínálatot bővítették 15-re, hogy sokféle kategóriában legyen választási lehetőség. János szerint a széles termékpaletta révén könnyebben felmérhették, milyen sörtípusokra van igény. Alapanyagaikat, a komlót, árpát, malátát néhány hazai kereskedőtől szerzik be, de például a meggyes sör egyik fő összetevőjét Belgiumból hozzák: talán ez az egyik legnépszerűbb sörük.

A Beerfort Sörfőzde társadalmi felelősségvállalásának eredményeként támogat számos kulturális és sportrendezvényt, illetve szervezeteket. Támogatták az Esztergomi Várszínházat, az Esztergom Félmaratont, ezeken kívül több hasonló, kisebb rendezvényt, mint például az esztergomi kórház dolgozóinak szervezett III. Jótékonysági Vaszary Feszt(ivál).

Névadó szponzorai a Beerfort Nyergesújfalu Kick-box Sportegyesületnek, amely 2017-ben nagyon komoly eredményeket ért el nemzetközi szinten. Erre az alkalomra készítettek egy sört is, mely stílusosan a Kicker nevet kapta.

János szívügyének tekinti a kézműves söröket. Nem véletlen, hogy mottójuk a minőség, élvezet, mérték. Tervezi, hogy nyárra egy könnyebb APA (American Pale Ale) sört főz. A sörök „beltartalmát” az igényesen megtervezett címkék is híven tükrözik. A grafikai megjelenést grafikus és webfejlesztő segítségével dolgozták ki csapatmunkában. A sörök megvásárolhatók a főzdében Leányváron, illetve Esztergom főterén a Beerfort Snack & Pub nevű mintasörözőjükben. Itt új séf vette át az konyhát a közelmúltban. Kertész Zsolt gasztronómiai szakember, a pub üzletvezetője máris komoly tervekkel készíti elő a terepet az újdonságoknak és a hamarosan megjelenő specialitásoknak. Korábban két évtizedig a honvédség protokoll igazgatóságán dolgozott. Ott szerzett tapasztalatait most új területen, a sörpiacon igyekszik hasznosítani. A meglévő kiváló sörökhöz igyekszik az új konyhafőnök, Papp Balázs segítségével a megfelelő ételeket párosítani. A cél az, hogy sikerüljön olyan gasztroélményt nyújtani, ami felkelti az érdeklődést a modern kisüzemi sörök iránt. Fontos, hogy – a hazai borkultúra mintájára – a sörök piacán is kialakuljon az igény a minőségi kisüzemi kézműves termékek iránt.

A kézműves sör jól illik a steakburgonya és a hamburger kísérőjeként

Szerveznek sörvacsorákat is. A kínálat a vadételektől a könnyebb harapnivalókig terjed, ennek megfelelő a sörajánlat is: lehet meggysör a szarvaspörkölthöz, vagy könnyebb IPA a sajtféleségekhez. A szakember szerint a sörhöz teljesen más filozófiával kell közelíteni, mint a borhoz. A legkelendőbb sörféleség jelenleg az IPA, azonban a vidéki Magyarország – és ezáltal fogyasztóik többsége – inkább a hagyományokkal bíró és egyszerűbben értelmezhető lágersöröket preferálja. Ennek tudható be, hogy amíg a fővárosban a felsőerjesztésű session IPA sörük, a Kicker viszi a prímet, addig nyáron a mintasörözőben mégis a német stílusú Keller sör fogyott a legjobban a feketesör mellett. Persze az ételkínálat sem maradhat el a sörválaszték mellett: Zsolt eddigi tapasztalataira alapozva állítja, az erősebb csülkös ételekhez, a barna mártásokkal ízesített tálakhoz a testesebb sörök illenek; a rákhoz a citrusosabb ízű sörök a legmegfelelőbbek. Az új séffel most ezeket az ízeket, ételeket hangolják össze. A cél, hogy a vendégek jól érezzék magukat az angolos jellegű pubban, és a sörbarátok ilyen gazdag ízvilágú kínálatból helyben választhassanak ételt is, italt is, hogy egy-egy vacsora vagy sörözés kedvéért ne utazzanak más városba.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Kebtanoda kutyasport egyesület
Meggypiros mezben
Mi, svábok