Oldal kiválasztása

sör

Sör dióhéjban

Sör dióhéjban

A ma is használatos „folyékony kenyér” kifejezés az ókori időkre megy vissza

Sorra nyitnak a kézműves termékeket forgalmazó sörözők, amelyek sörkulturális központokként is működnek. A sör – kissé megkésve – ugyanazt az utat járja be hazánkban, mint a bor, majd a pálinka.

Alsó, felső – király! (2.)

Alsó, felső – király! (2.)

A legkedveltebb lager sörfajtákról

A Pilseni a legismertebb és Európa közepén a legkedveltebb lager sörfajta. Mértéktartóan keserű aromája révén sokan ezt tekintik a sörnek, vagyis ez az összehasonlítások origója.

Birodalmi gondolatok

Birodalmi gondolatok

A Kurbely Sörfőzde és Söröző titka

Ha van ilyen sörben, akkor a Kurbelyéké házias jellegű, mint az a kisvendéglői csülkös pacal, amit a nagypapa receptje alapján készítenek, vastag puha kenyérrel, kovászos uborkával tálalják.

Egy csipetnyi múlt Ispitaalján

Egy csipetnyi múlt Ispitaalján

A Művész Presszó

Azonkívül pedig, hogy ide beülve egy igazi időutazásban lehet részünk, a legfontosabb tudnivaló, hogy közel ötvenféle üveges sörös kínálat mellett itt 5 csapon átlag 90-100 sör „forog” 9-12 magyar kézműves sörfőzdétől…

Sörkörkép

Sörkörkép

Tudásszomjunk oltására

Nem véletlen, hogy a férfi lakosság döntő részét izgalomba hozó sportesemények legnagyobb szponzorai épp a gigabirodalmakká gyarapodott sörgyárak. Már fel sem tűnik, hogy a közös sörözések hátterében folyamatosan mennek a meccsek a háttérben a kiváló képminőségű televíziókon, ahonnan – vagy a játékos mezéről, vagy a pályát övező hirdetésről, vagy a szünetekben bejátszott reklámokról – áradnak felénk a sörös márkanevek és a habzó-gyöngyöző poharak képe.

„Letépem ezt a hangaszálat”

„Letépem ezt a hangaszálat”

Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört

Az ősi hagyomány alapján ma egy kis glasgow-i sörfőzdében állítják elő a Fraoch Heather Ale sört. A régi recept véletlenül került elő: egy asszony vitte be a gael nyelvű, 17. századi irományt 1986-ban Scott és Bruce Williams boltjába, ahol többek között a házi serfőzéshez árultak eszközöket.

Interjú Bihari Zoltánnal

Interjú Bihari Zoltánnal

„Szellemi bázisomnak a Kárpát-medencét tekintem"

Az olyan újszerű kezdeményezéseknek, mint az nqv.hu portál létrejötte, igenis helye és létjogosultsága van, sőt kifejezetten szükséges bizonyos értelemben szembemenni a fő trendekkel.

Sörténelem

Sörténelem

Időrendben a nemes nedűről

A chicagói sörlázadást az váltotta ki, hogy a város új polgármestere – korát messze megelőzve – szesztilalmat írt elő a vasárnapokra. A város akkori, harmincezres lakosságának 71%-át adták ki az írek és a németek. Mindkét nép szépen ivott, a németeknek saját serfőzdéik is voltak. Nem törődtek a rendelettel, de a hatóságok erősködtek. A sörisszák a nyilvánvalóan idióta rendeletet vissza akarták vonatni, szó szót követett a bíróságon, azután a husángok vették át a főszerepet.

A nyugtató komló

A nyugtató komló

A sörben a komló a lényeg

A világon több száz szőlőfajtát kellene ismerniük a borisszáknak. Hasonló mennyiségű komló ad feladatot a sörösöknek.

Aranyhegy folyékony aranya

Aranyhegy folyékony aranya

Bemutatkozik a Lehmann Sörfőzde

Ahogy a pékségük őrzi a tradicionális, hazai ízeket és recepteket, úgy a sörfőzésben is megpróbálták a kisüzemi módszert.

Ízek, zamatok, felismerések

Ízek, zamatok, felismerések

Ahol agyalni kezd az ember, előbb-utóbb valamiből alkoholos italt fog készíteni

„A sör annak bizonyítéka, hogy Isten szeret minket és azt szeretné, hogy boldogok legyünk.”