Oldal kiválasztása

A nyugtató komló

Szerző: | 2021. június 18. | Fókusz | Címkék:

Lupus in fabula, azaz a mesében van a farkas. Az esztéták is használják ezt a mondást abban az értelemben, hogy a mesében (a műben) benne van a lényeg. A sörben a komló a lényeg.

A Humulus lupulus, azaz a közönséges komló a mérsékelt égövön terem. A rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, ezen belül a kenderfélék (Cannabaceae) családjába tartozó faj. Kúszónövény, akár a szőlő, ha teret (huzalt, zsineget) kap a kúszáshoz, nem lehet megállítani. Addig terjed, ameddig a technológia engedi, így bizonyos körülmények között hét-nyolc méter magasságig is elengedik. A komlót is metszik, a hajtásainak irányt szabnak, a gyengébb adottságú részeket levágják. Egy hektáron néhány ezer tővel lehet számolni, ebben is hasonlít a szőlőre. A komlót permetezéssel védik a kórokozókkal szemben, és nem ritka, hogy csepegtető rendszerrel juttatnak a növényhez vizet.

Komlóültetvény

A komló tőkefeje 15-20 cm mélyen van a földben, a gyökérzete több méter mélységig hatol le. Egy-egy tő élettartama mintegy húsz év. Ahogy korosodik, folyamatosan vastagodik, fásodik a szára. A tőkefej évenként 6-40 hajtást fejleszt, de ebből a metszésnél mindössze 2-4-et hagynak meg. Virágzata kettősbogas füzér, amely az elvirágzás után megnövő murvalevelekkel és takarópikkelyekkel, hosszú kocsányon tobozszerűvé válik. Ezt nevezzük komlótoboznak, és ez a komló felhasználható termése. A közepes hőmérsékleteket kedveli, ugyanakkor igencsak fényigényes. Fejlődésének kezdeti időszakában, elsősorban májusban kimondottan szereti a hűvösebb időt.

Keserűanyagai és illóolaja (4-11%-ban humulon, lupulon) adják aromáját, gyantája pedig habjának tartósságát biztosítja. A gyógyszeripar idegnyugtatót is előállít hatóanyagaiból (illóolaj, keserűanyag, gyanta, asparagin, cseranyag, enzim). Ezért is nyugszunk meg a harmadik korsó után. S ne feledkezzünk meg arról, hogy régen használták a komlót ágybetétben, párnában is, mert illóanyagaival nyugtat.

Szárát, levelét, oldalhajtásait takarmányozásra használják, mivel 2-4% emészthető fehérjét tartalmaz, keményítőértéke 18-19%, ez a közepes minőségű réti szénával egyenértékű.

Komlószüret

Termesztenek komlót Közép-Európában, Angliában, Észak-Amerikában, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában is. Magyarországon néhány évvel ezelőtt Újszilváson volt egy negyvenhektáros ültetvény, de a hazai piac nem tudta eltartani a vállalkozást. A kereskedelemben számos nemesített komlóhoz lehet hozzájutni különböző kiszerelésekben, megtisztított tobozka, tabletta vagy folyékony halmazállapotú formában.

A sörfőzés során bevetett komlónak több fajtáját hozta létre a természet vagy a nemesítői szándék. A népszerű komlófajtákat többnyire vagy az éltető vidékről, vagy a növénynemesítőről nevezik el. Mivel a komló elsősorban a sör keserűségéért felel, a serfőzőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mit várhatnak el egy-egy alapanyagtól. Természetesen mindegyik komlónak megvan a maga karaktere: más bort ad a cserszegi fűszeres, mint a furmint.

Érdemes felsorolni néhány komlófajtát, hogy betekintsünk az aromák világába. Németországban termesztik a Hersbrucker komlót. Ez virágos, dohányos, narancsos aromájú. Tettnang: fűszeres, borsos, fekete teára emlékeztető; Spalt: a fűszeresség mellett enyhe füves tónust ad; Hallertrau: a tradicionális fűszeres jegyű, de van továbbfejlesztett változata, amely citrusos, grépfrútos aromát kölcsönöz a sörnek.

Anglia legismertebb komlói a virágos, mentás, füves aromájú Fuggles; a Goldins, ami virágos, levendulás, mézes és fűszeres; valamint a fűszeresség mellett kicsit narancslekváros First Gold.

Az Egyesült Államokban számos közkedvelt komlót termesztenek. A népszerű Cascade és a Cluster aroma- és keserűkomlóként is használatos, aromavilágát illetően pedig virágos, fűszeres; a Centennial citrusos; a Chinnoknak fenyő aromája van; a Mount Hood és a Nugget gyógynövényes; a Jarrylo pedig körtés, banános tónusú.

Az Ausztráliában termő Pride of Ringwood cédrusos aromát ad; a Summer viszont trópusi gyümölcsökre emlékeztet.

Komlózás

A világon több száz szőlőfajtát kellene ismerniük a borisszáknak. Hasonló mennyiségű komló ad feladatot a sörösöknek. Jó hír, hogy pálinkából (mivel csak a Kárpát-medence magyarlakta területein termett, gyümölcsből készített párlatot nevezhetjük így) csak néhány tucatnyit kell megjegyeznünk.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Kebtanoda kutyasport egyesület
Ópusztaszer hazavár