Oldal kiválasztása

Fókuszban a Bors

Szerző: | 2021. április 25. | Nektár | Címkék:

A kezdetek a messzi múltba nyúlnak vissza: a Bors család feje, Bors István az Alföldön találkozott először a házi sörfőzéssel. 1993-ban már le is főzték az első söreiket. Több mint 15 évvel később, 2009-ben új helyen, a szigetközi Győrzámolyon fia, Bors László már a saját családjával folytatta a tradíciót. A korábbit kibővítve itt alakították ki a Bors Craft Serfőzdét, ahol felső érlelésű, ale típusú söröket gyártanak. Hamarosan egy búzasörrel bővült a paletta, de felkerestek apátsági sörfőzdéket is.

Az irány megvolt – és elindultak. László gyakran egészen véletlenül bukkan rá egy-egy üzletben saját, jellegzetes palackozású sörére. Jelenleg tízféle sörrel vannak jelen a piacon. Az első belga típusú sör a Robin Hoodból ismert Tuck Barát nevét kapta. Hamarosan keresni kezdték, sőt elvárták a Robin Hood legendáját idéző további söröket. Az aranyérmes Tuck Barátot követte tehát a többi: a gyümölcsös Little John pale ale, amely 2012-ben szintén aranyérmet nyert. Az ezt követő években sorra jött a többi: a Mortianna, a hosszú ideig formált, karakteres IPA. Majd jött a Sherwood stout, a gyémántdiplomás, kemény, testes sör, és a ház búzasöre, a mézes Maid Marian, majd a belga Skarlát Will.

Igazi robbanás volt a Seven Sins sorozat első söre, a porter vonásokat idéző fekete IPA, a Wrath, és a sorozat második darabja, a Lust, mely egy különleges vörös. A piac azonnal reagált a tartalomra és a külcsínre: „ezek a sörök önmagukat eladják” – érvelnek egységesen az elégedett fogyasztók.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/biharizoltan/" target="_self">Bihari Zoltán</a>

Bihari Zoltán

szociológus, könyvkiadó, könyvterjesztő, a Nemzeti Értékek Könyvkiadó projektigazgatója

Legfrisebb bejegyzések

Kebtanoda kutyasport egyesület
A nagy borkönyv
Mi, svábok