Oldal kiválasztása

Egy csipetnyi múlt Ispitaalján

Szerző: | 2021. szeptember 04. | Nektár | Címkék:

Pécs belvároshoz közeli, csendes utcájában találok rá az 1960-as, ’70-es éveket idéző, sajátos hangulatú sörbárra, mely igen komoly múltra tekint vissza, hiszen 1962 óta itt mindig volt valamilyen kocsma. Kézműves sörözőként tíz éve, azaz 2012 óta ismert, amikor is az előző tulajdonosok, Gadó Gábor és Jozifek Csilla azzá „álmodták át” a helyet, mely akkoriban nemcsak Pécsett, de egész Baranya megyében is az első ilyen jellegű közösségi térnek számított.

Nevét onnan kapta, hogy a környezetében valamikor művészlakások voltak – festők, fotósok éltek itt, és nyitották-csukták ajtaját. És mivel ez a név mélyen beivódott a köztudatba, nem volt azóta se értelme, hogy lecseréljék.

Olyan helyszínről van szó, mely majdnem a teljes héten – hétfőtől szombatig, délután 3 órától éjfélig – fogadja a vendégeket, és csak vasárnap van zárva. 1 évestől 99 éves korig minden korosztály látogatja. És nem csak Pécsről, hanem az ország minden pontjáról, nem egyszer Budapestről is. De vajon mi ennek az oka? Egyrészt mert gyerek- és kutyabarát hely: előbbi abban nyilvánul meg, hogy van játszósarok, de természetesen nem feledkeztek meg az egyetemistákról sem; nekik is megvan itt a különvonulási lehetőségük, ha akarják. Mint ahogy minden más korosztálynak is, akár egymagában, akár családdal vagy baráti társasággal keresi fel a Presszót. De azokról sem feledkeztek meg, akik egészen extrém alkalmak megtartásához nyitnak be az ajtón…

A Művész presszó a 2010-es években (A kép forrása)

Azonkívül pedig, hogy ide beülve egy igazi időutazásban lehet részünk, közel ötvenféle üveges sör van a kínálatban, amellett 5 csapon átlag 90-100 sör „forog” 9-12 magyar kézműves sörfőzdétől, úgymint a Monyó, Legenda, Mad Scientist, Steamcraft, Kapucínus, First, Fehér Nyúl, Rothbeer, BSZA. A presszó jelenlegi tulajdonosa, Bayer Beáta havonta egy napot csakis arra szán, hogy elinduljon és begyűjtse a söröket egy másfél tonnás autó és egy sofőr segítségével. Nem vár beszállítást, mert ha azt tenné, lehet, nem volna ilyen széles a kínálata, hanem ő megy el mindig a jóféle áruért. Másik könnyítése pedig a sörfőzdék felé a sörcsap; nem várja el, hogy több száz kilométerről karbantartsák. Megoldja ezt is ő maga.

A Művész Presszó mai megjelenése (A kép forrása)

A sörfőzdékkel kialakított jó viszony az elődök hátrahagyott munkájának eredménye, de ha új vállalkozás kerül látótérbe, Beáta sem rest felkeresni az üzemet és végigkóstolni a kínálatot, mert arra szigorúan figyel, hogy csak jó minőségű sörök legyenek elérhetőek a bárban, természetesen jó ár-érték arányban. És ha ilyet talál, már viszi is!

A lendületes, fiatal tulajdonos így foglalja össze a hitvallását: „Összetartás!” Amiért mindent meg is tesz: mindene a munkája. Gyakorlatilag úgy éli a mindennapjait, mintha az otthona falait tolta volna ki idáig. Mivel eredetileg ifjúsági segítőnek készült, és csak később, még „sörös pályafutása” elején lett pohárszedő, fontos neki, hogy ismerje az ide rendszerint betérőket. Tartja is a kapcsolatot a lehető legtöbbjükkel.

Ugyanígy az is fontos számára, hogy minél több közösségi programnak helyet adjon a bár, ezért, tudatos tervezés eredményeképp, többféle rendezvényt is szerveznek. Van társasjáték est, vannak sörkóstolók, élőzenés, sőt, gyermekintézményeknek adományt gyűjtő estek is, amelyeken elég szép summa szokott összegyűlni, és a befolyó összeget, annak rendje és módja szerint, hivatalos formában továbbítják is a címzetteknek. Ezeken kívül pedig van itt tökfaragás, leány- és legénybúcsú, születés- és névnap, osztálytalálkozó, sőt, óvodai szülői értekezlet is előfordult már. 2020-ban a 30Y elnevezésű együttes is itt forgatta „A lélek ára” című dalát.

A felnőtteknek szóló koncertek mellett kisgyermekes családok is előszeretettel látogatják a helyet (A kép forrása)

Itallapjaikon a magyar kisüzemi sörök mellett finom villányi borok, koktélok, limonádék és kávék is megtalálhatók, miközben időről időre – a saját nevükhöz méltóan – festmény- vagy fotókiállításoknak adnak teret.

Vannak, akik söreiket nagy tételben viszik, és olyanok is, akik ajándéknak szánják. Utóbbira szintén fel vannak már készülve: díszdobozba csomagolják a meglepetést, miközben nagy odafigyeléssel érdeklődnek a megajándékozandó kora és ízvilága felől, illetve megtudakolják az elképzelt értékkeretet is, mert ők elsősorban nem eladni szándékoznak a bár kínálatából, hanem az elégedett és visszatérő vendégeknek örülnek. Száll hát a Művész Presszó jó híre szájról szájra, amihez – mint fentebb ecseteltük – folyamatosan társul a jó eredmény is.

 

*

A kiemelt kép forrása: restu.hu

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Mi, svábok