Oldal kiválasztása

bor

Borbély Tamás: a megtalált arány

Borbély Tamás: a megtalált arány

Badacsony ásványossággal és gyümölcsösséggel – mesterien

A szakma folyamatosan figyelte, mire képes ez a fiatalember, aki az Év Bortermelői között néhány nagy öregnek nemhogy a fia, egyenesen unokája lehetne.

A villányi ötösfogat

A villányi ötösfogat

Együtt jelölték ki a magyar borászat útját

A villányiak megmutatták, mit jelent a kertben a megalkuvás nélküli termesztés, a technológiában a szigor, a pincében a szenvedély.

Koch Csaba, a sokoldalú borművész

Koch Csaba, a sokoldalú borművész

A nagyharsányi Vin Art Diósviszlón termeszti szőlőit

Koch Csaba szorgalmával, hihetetlen munkabírásával és ambíciójával lehetetlen versenyezni.

Jekl Pincészet

Jekl Pincészet

Aki a legjobban ismeri Villányt

Klasszikus családi vállalkozás a Jekl Béláé, amelyben a két felnőtt és a két gyerek nagyon szerencsés harmóniában teszi hozzá a saját részét a közös teljesítményhez. A borász és növényvédő végzettségű családfő és pedagógus felesége reneszánsz emberekként, mindenre nyitottan, az irodalom, a zene, a sport, a néprajz, a nyelvi jelenségek és a természet szépségeit befogadva építgették és építgetik ma is a saját birodalmukat.

Tokaj, az aszú és a természet

Tokaj, az aszú és a természet

A világ legértékesebb, legkülönlegesebb, legizgalmasabb borvidékéről

A világon mintegy húsz helyen születik természetes édes bor, de sehol sincs olyan szintű koncentráltsága a cukornak, a savnak, az ízeknek, a zamatoknak és az aromáknak, mint a tokaji aszúknál.

Interjú Bihari Zoltánnal

Interjú Bihari Zoltánnal

„Szellemi bázisomnak a Kárpát-medencét tekintem"

Az olyan újszerű kezdeményezéseknek, mint az nqv.hu portál létrejötte, igenis helye és létjogosultsága van, sőt kifejezetten szükséges bizonyos értelemben szembemenni a fő trendekkel.

Schams Ferenc, a borszakértő

Schams Ferenc, a borszakértő

A magyar szőlészet és borászat modern kori fejlesztésének nagy alakja

Schams Ferenc életművének jelentősége többirányú, a gyógyszerészet terén végzett munkája is kiemelkedő.

Bevezetés a disznótorba

Bevezetés a disznótorba

Egy kalákában előadott, archaikus műveletsor

Magyarország a Monarchia utolsó két évtizedében Európa egyik legnagyobb sertéstenyésztő nagyhatalma volt. A disznóhús ma is a legmeghatározóbb ételünk, az egy főre jutó éves fogyasztás eléri a 25 kilogrammot fejenként, ami a teljes húsfogyasztásunk több mint 40%-a. Összehasonlításképp a marhahúsból és halból mintegy 3-3 kilogrammnyit eszünk meg egy évben…

Tiffán Ede útja a lankától a csúcsig

Tiffán Ede útja a lankától a csúcsig

Kezében a zsinórmérték

A borásznak Tiffán szerint tudnia kell, hogy ehhez a szakmához érzelmi kötődés, szív kell, s ha ez megvan, még a gyengébb színvonalú környezetben is lehet maradandót alkotni. De csak maximalizmussal.

Szöllősi Mihály, a barátságos professzor

Szöllősi Mihály, a barátságos professzor

A megőrzött illat és a szép zamatok világa

Misi bácsi, akit a tisztelet hangján még a hozzá hasonló korúak is így szólítottak, vidám természetű, kedves, nyílt, szó szerint aranyos alakja volt a magyar borászat nagy családjának.

Mayer Márton, a divatos konzervatív

Mayer Márton, a divatos konzervatív

Biztos lábakon a kitaposott ösvényen

Mayer Márton köztudottan a maga makacs szelídségével készíti a borait. Nem nagyon érdeklik a divatok, nem kapkod, nem is hangoskodik.