Oldal kiválasztása

Szöllősi Mihály, a barátságos professzor

Szerző: | 2021. június 11. | Nektár | Címkék:

A modern borászati technológiák lehetőséget teremtenek az illatanyag megőrzésére, de ehhez nagyon jól kell ismerni a szőlőnövényt, kiválasztani a megfelelő szüreti időpontot, és uralni a borászati eljárások hosszú sorát – kezdve a hűtött erjesztéssel. Nos, e tudás első számú művelői közé tartozott a Neszmélyi borvidékről Szöllősi Mihály, a 2015-ös Év Bortermelője, aki a sok éve kiérdemelt díj átvétele után néhány héttel tragikus hirtelenséggel költözött át az égi pincékbe. Misi bácsi, akit a tisztelet hangján még a hozzá hasonló korúak is így szólítottak, vidám természetű, kedves, nyílt, szó szerint aranyos alakja volt a magyar borászat nagy családjának.

Az új kóstolóteremben 2013-ban

A mezőtúri születésű Szöllősi Mihály 1973-ban került kapcsolatba a szőlővel, 1985-től működtetett saját pincét, 1999-től borászati vállalkozást. Szöllősi az átkosban a Bicskei Állami Gazdaságban kezdett növényvédő agronómusként, majd volt a terület magasabb beosztású vezetője, valamint oktatója, s maradt energiája beletanulni a cégvezetésbe is. Közben a növényvédő végzettség mellé begyűjtötte a kertészmérnöki, a mérnöktanári és a vállalkozó szakmérnöki diplomát is. Belső körökben köztudott, hogy Szöllősi hatvan fölött sem volt rest elmenni a kollégáihoz tapasztalatot cserélni, sőt az ország olyan távolabbi pontjaira is ellátogatott kóstolni vagy borversenyen bírálni, ahová dombvidéki borászok nemigen járnak.

Borkóstolón

Szöllősi Mihály az áztatás híve volt, azaz órákra héjon hagyta a szőlőt, hogy alaposan kioldódjanak az illat- és zamatanyagok. Állította, ennek az egyébként régi módszernek köszönhető, hogy borai teltebbek, szélesebbek és palackban hosszabb ideig érlelhetők. Távozásával a pincészet tartja tovább az irányt, bár kétségkívül érzelmileg és szakmailag is nehezen dolgozzák fel a veszteséget. Fia, Zoltán vette át a termelés irányítását a pincében és a szőlőben is. Ágnes lánya a kereskedelem, a marketing, a pályázatok és a rendezvények felelőse. Özvegye éppúgy, mint eddig, a vállalkozás könyvelését és gazdálkodását tartja kézben.

A 12 embert foglalkoztató borászat közel 40 hektárt művelve évi mintegy 140 000 palack bort dob piacra. Kiváló ár-érték arányú, elegáns megjelenésű boraik minden generációhoz szólnak: a pályakezdők megtanulhatják a jó bor fogalmát, a haladók élvezhetik a könnyed gyümölcsösséget, és a megfáradtak felfrissülhetnek a szép savakon utazó zamatoktól. Ez a stílus sohasem megy ki a divatból.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

A nagy borkönyv
A nagy borkönyv
Meggypiros mezben