Oldal kiválasztása

A Horváth és Fiai Kft. vérbeli családi vállalkozás, a céget jelenleg már a második generáció működteti. A vállalkozást a család kertépítés céljából 1993-ban hozta létre, azonban az alapító édesapa kert- és parképítő főállása mellett, másodállásban már évek óta épített magánkerteket. Feleségével fiatal házasként rózsatő-termesztéssel és -értékesítéssel foglalkoztak. Két fiuk ebben a közegben nőtt fel. Gyerekként a hétvégék sokszor teltek rózsaszemzéssel és egyéb növények körüli munkával, így nem is volt kérdés, hogy felnőve édesapjuk hivatását viszik tovább. Az évek során leginkább a nívós magánkertek építésében vívtak ki maguknak meghatározó szerepet a piacon, és a jövőt illetően is ezt a szegmenst látják tevékenységük fókuszában. Azonban míg kialakult és bevésődött a kertépítésről alkotott filozófiájuk, és megteremtődött a cég képessége arra, hogy neve alatt a minőség jegyében tervezett és épített kertek szülessenek, a család bizony számos kihívásokkal, munkával és nem utolsósorban sikerekkel tűzdelt évet élt meg.

A kezdeti évek emlékeit Horváth Béla édesapa idézte fel. Mint mesélte: 1965-től 1989-ig állami cégnél, parképítő vállalatnál dolgozott. Közben, 1978-tól másodállásban munka után magánkerteket épített és a családdal rózsákat termesztett.

„Hűvösvölgyben volt egy országos hírű rózsakertészete Halász Jenőnek – emlékezett vissza. – Nagyon jó kapcsolatot ápoltunk a családdal. Amikor Jenő bácsi meghalt, a család felajánlotta, hogy vigyük tovább azt a munkát, amit ő elkezdett. Nagyon örültünk a lehetőségnek. Feleségem, Valika felmondott a munkahelyén, vállalta a Rózsakert működtetését két gyerek mellett ingázva Tata és Budapest között. 15 éven keresztül 250-300 rózsafajtát termeltünk.”

Sikerük titka valószínűleg a szorgalom, megbízhatóságuk, valamint a tökéletességre fejlesztett rendszer volt. A ’80-as évek elejéről beszélünk: címlistával és katalogizált fajtajegyzékkel dolgoztak, virágzáskor a rózsakertészet bemutatókertként működött, a rózsatövek ősszel és tavasszal csomagolva, többnyire postai úton kerültek a vevőkhöz, de még saját GLS futárszolgálatot is működtettek néhány pesti taxis segítségével.

A rózsakertészet mellett egyre nagyobb kertépítési feladatokkal keresték meg őket, így 1993-ban tatai székhellyel megalapították a Horváth és Fiai Kft.-t. „Azért Tatán, mert itt laktunk, és itt volt az osztályvezetői főállásom is. Egyébként zalaegerszegi vagyok, a munka miatt költöztem ide, s itt ismertem meg a feleségemet is. A cégalapításra a rendszerváltás adott lehetőséget. Ekkor vált nyitottá ez a pálya, és gyermekeimmel belevágtam. Péter fiam ebben az irányban is tanult tovább: kertépítő technikus lett ” – mesélte Horváth Béla.

Horváth Péter

„Szó szerint beleszülettem a kertészetbe, így eszembe se jutott, hogy más pályára lépjek – tette hozzá fia. – 8-9 éves koromban már segítettem édesanyámnak a rózsaszemzésben, a gyomlálásban. A kertészeti tanulmányaimat Szombathelyen végeztem el. Szinte a semmiből indult el tatai cégünk: egy bérelt területen működött kertészeti árudánk, és a kertépítéshez még munkagépeink se voltak. Innen fejlődtünk fel 20-30 fős vállalkozássá. Abban az időben még nem volt kertkultúra Magyarországon, mégis jelentős érdeklődés mutatkozott kertépítői tevékenységünk iránt. A rendszerváltás előtt is voltak parképítési munkák, de hiányoztak azok az eszközök, amelyek megkönnyítik a kivitelezést. Ma már nem lehetne ezen gépek nélkül dolgozni. Az utóbbi évtizedekben komoly műszaki parkot, gépesítést sikerült kiépítenünk. Szakmai tudásunknak és kapcsolatrendszerünknek köszönhetően erős háttérrel rendelkeztünk már a kezdeti időkben is, ami a mai napig is megvan. Piaci előnyünket tovább növeli feleségem közgazdász végzettsége és kiemelkedő nyelvtudása: olaszul, németül és angolul beszél, így az országhatárok nem jelentenek akadályt, ha valamilyen növényt vagy alapanyagot kell beszereznünk. A felvázolt szellemi háttérrel elmondhatjuk, hogy erős lábakon áll a cég, és nagyon jól bánunk erőforrásainkkal. Az elmúlt harminc év alatt még soha sem volt olyan, hogy le kellett volna állnunk, és ne tudtunk volna munkát adni munkatársainknak. Úgy gondolom, hogy egy egészséges, szakmailag jó irányt kezdtünk el követni annak idején, és erről az útról nem tértünk le soha. Egy családi vállalkozásban a stafétabot átvétele nem egyszerű feladat, és nem is megy egyik napról a másikra. Inkább évekről kell hogy beszéljünk. A ma oly divatos szóval emlegetett »generációváltás« számos buktatót rejteget magában, gazdaságilag és érzelmileg is. Nem állíthatom, hogy nem tapasztaltuk meg ezeket a buktatókat, de közösen megoldottuk, és közben – feleségemmel számos dolgot átgondolva és újragombolva – sikerült megújulnunk is. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy ma egy olyan innovatív, jövőbe mutató cég élén állhatok, aminek sikerült megőriznie a szüleim által teremtett értékrendet.”

Péter szerint a kertépítőnek rajta van a kézjegye a kerten, amit megalkotott. Aki ismeri őket a szakmában, az rögtön tudja, hogy melyik kert tartozik hozzájuk. Ez nem is csoda, hiszen a kezdetek óta együtt dolgoznak a szakmában méltán ismert és elismert Maurer-Klimes Attila tájépítésszel. Egymást támogatva, formálva – és a jó barátságot mindvégig megőrizve – az elmúlt 40 év során több száz kert nőtt ki a kezük alól, melyek, függetlenül a bennük megvalósított funkcióktól, mind-mind magukban hordozzák a cégre és a tervezőre oly jellemző stílusjegyeket.

„Adva van egy terület, ami az ingatlanhoz kötődik, s ebből kell alkotni valamit, ami majd hosszú éveken keresztül határozza meg egy család mindennapjait – a mindennapok életterét. Ez egy elég felelősségteljes feladat, így nyilván alapos átgondolást igényel. Fontos, hogy a végeredmény egyezzen a tulajdonos vágyaival, és mellette látványos is legyen, ízléses, jól használható, fontos funkciókat kielégítő. Úgy gondoljuk, hogy mivel az ingatlanok többnyire eléggé sűrűn beépített lakóövezetekben találhatóak, így az egyik elsődleges igény az, hogy térfalak alakuljanak ki, hogy el tudjanak határolódni egymástól az épületek, és zavartalanul élhessünk a kertünkben. Felfogásunk szerint a díszkert nappalink meghosszabbított része, így fontos az intimitás megteremtése. És ha már a nappali meghosszabbított része a kert, akkor nem elhanyagolható szempont a látvány sem. Jellemző a munkáinkra, hogy idősebb növényekkel dolgozunk, ezzel azonnali hatást erünk el. Alapvetően sok örökzöldet használunk, de közben ügyelünk arra, hogy az év minden szakában változatos színek legyenek fellelhetőek a kertben. A víz megjelenítésére szintén törekszünk, legyen az egy díszkút vagy csak egy pici csobogó – a léleknek, a szemnek és a kert élővilágának is jót tesz. A kertben megjelenő funkciók elhatárolására és a látvány fokozása érdekében szeretünk játszani a terepszintekkel, becsempészve kertjeinkbe az általunk annyira kedvelt helyi mészkő sziklákat. Talán ezek azok a motívumok, melyek kapcsán kertjeink »személyisége« hozzánk köthető, de mindezeken túl természetesen maximálisan követjük azokat a kertépítési szempontokat és protokollt, melyre a szakma kötelez, és fókuszban tartjuk a tulajdonos által megfogalmazott igényeket. A folyamatban a tervezői munkának kiemelkedő jelentősége van. Fontos, hogy az átadás után a megrendelő kimondhassa: »Szeretem a kertem!« És persze mi is elégedettek lehessünk az általunk elvégzett feladattal. Ez egyfajta alkotómunka – jó valamit úgy otthagyni, hogy tudjuk, hogy jó.”

Péter elmondta még, hogy sajnos a munkálatokat mindenhol megnehezíti az értékes munkaerő elérhetőségének hiánya. A Horváth és Fiai Kft.-nél viszont több olyan szakembert is találunk, akik már több mint húsz éve itt dolgoznak. Többek között nekik is köszönhető a cég stabilitása, és az, hogy remek munkák születnek.

A cég tevékenységi köre jelenleg a kert- és parképítést, kertészeti áruda üzemeltetését és faiskolai, kertészeti telep működtetését foglalja magába. Kertjeik főként az ország északnyugati területein (leginkább Tata és Győr környékén, a Balaton északi részén) és Budapesten épülnek.

„A kertépítésben az a szép, hogy bármilyen elhanyagolt vagy rendezetlen területből jól használható, esztétikus környezetet lehet varázsolni.” A Horváth családban így, ezzel a gondolattal száll a szakma szeretete apáról fiúra.

Legfrisebb bejegyzések

Kebtanoda kutyasport egyesület
Ópusztaszer hazavár
Mi, svábok