Oldal kiválasztása

Jekl Pincészet

Szerző: | 2021. július 10. | Nektár | Címkék:

Klasszikus családi vállalkozás a Jekl Béláé, amelyben a két felnőtt és a két gyerek nagyon szerencsés harmóniában teszi hozzá a saját részét a közös teljesítményhez. A borász és növényvédő végzettségű családfő és pedagógus felesége reneszánsz emberekként, mindenre nyitottan, az irodalom, a zene, a sport, a néprajz, a nyelvi jelenségek és a természet szépségeit befogadva építgették és építgetik ma is a saját birodalmukat, amelyben a céltudatos és ambíciózus lányé lett a kezdeményező, a szerényen visszahúzódó fiútestvéré pedig az erős láncszem szerepe. A kertészmérnök Flóra alkotásra termett, szervezőkészséggel megáldott vezéralak, a borász Alfréd viszont a háttérben szeret maradni, imád a szőlőben szorgoskodni, de nem rest pincemunkásként sem dolgozni, jól áll neki a traktor, a metszőolló, sőt még a slag is. Édesanyjuk, Erzsébet az összekötő kapocs, a minden területen otthonosan mozgó éltető elem, aki leginkább a vendéglátásból veszi ki a részét.

A család

Jekl Béla arányszerető ember, aki mentes minden túlzástól, ugyanakkor a magas színvonal szenvedélyes híve. Arányszerető, mert körülötte minden olyan léptékű, amelynek belátására, befogadására, létrehozására és eligazgatására jut elegendő figyelem tőle és a családjától. Mentes a túlzásoktól, hiszen mindig csak arra vállalkozott, amit meg is tudott valósítani. A magas színvonal iránti szenvedélye pedig megmutatkozik a boraiban, a tárgyaiban és a muzsikájában, amit hallgat.

A borvidékben jártas emberek számára köztudott, hogy Jekl Béla ismeri a legjobban Villányt, mivel növényvédő szakmérnökként közel negyed évszázadon keresztül ő gondozta a legtöbb szőlőskertet, továbbá hegyközségi elöljáróként is alaposan megismerhette e szép borvidék nagyobb s apró összefüggéseit, és mert az eredetvédelmi rendszer kialakításához is hozzátette a magáét, a szakmán belüli érdekviszonyokat is átlátja. Azt szokta mondani: „Villányban mindenki borásznak születik, csak valaki továbbtanul.”

Ebben a finom bonmot-ban benne van egy kis fricska azok iránt, akik megelégednek az ösztönös borkészítéssel, és persze az az örök igazság is, hogy ebben a nagyon sűrű közegben egy jó érzékű, szorgalmas ember kellő nyitottsággal úgy tanulja el a borász szakma alapvetéseit, hogy talán észre sem veszi.

1985-ben épített pincéje Villány legértékesebb dűlője, az Ördögárok fölé magasodik, itt terem híres kadarkája. A termelésből sok évtizeddel ezelőtt, fél évszázadra kivont, de legendás hírű, a helyi csúcsborászok keze munkájának köszönhetően csodálatosan újjászületett dűlőben ez az egyetlen épület. Pazar innen a kilátás. Az évtizede kialakított új pincészetet nem nehéz megtalálni: Siklós felől érkezve át kell menni Villány tengelyén, s ennek az útnak a végén található az egykori Mezőgép telepe, ahol a kézművességre és az egykori jellegre utalva a Négyes Műhelyben rendezkedett be. Ez a jó zene, a finom étel és a nagyszerű bor otthona.

Jekl az olaszrizlingtől a nagy cabernet-kig kiválóan komponál minden hangszerre, de fő művei a burgundi pinot noirból és a hagyományosan villányinak tekinthető, talán-talán újra felfedezett kadarkából készülnek. Az első magyarországi pinot noir ültetvényeket neki köszönheti a szakma és a borértő publikum. Azzal együtt, hogy ez a fajta Burgundiában és nálunk is zavarba ejtően sok arcot mutat, érdemes vele az egyik legtapasztaltabb szakemberen keresztül, kóstolgatva megismerkedni. Szakmai megbecsültségét jól mutatja, hogy 2016 óta ő a Pannon Bormíves Céh elnöke.

Flóra

Jekl Béla első generációs borász. Nem is oly régen, 1996-ban alapította a ma is csak tíz hektárt művelő családi vállalkozását, ám a generációváltás már bő egy évtizede megindult. Jekl Flóra 2006-ban Il primo néven vezetett be saját márkacsaládot gyöngyöző- és rozé borokkal, valamint két bordeaux-i házasítással. Flóra temperamentuma, mediterrán szenvedélye erőteljesen átjön a borain. Gyöngyözőbora például villányi tekintéllyel gazdagított, igazi olasz secco, vörös cuvée-i pedig déli, sodró, telt tételek. Bár azonos alapanyagokból dolgozik apa és lánya, a végtermékek jól megkülönböztethetők. Béla az arányokra és a harmóniára ügyel, Flóra pedig nyomot akar hagyni. Prémium borokat csak a nagy évjáratokban készítenek. Jekl Béla vallja, hogy Villányban tíz évből hét kiváló évjárat, kettő közepes, s csak egy gyenge.

IL Primo

Nincsenek nagy titkaik. Kísérleteznek, de ezt belső ügynek tekintik. Egyszerűen odafigyelnek a szőlőre, mert csaknem minden ott dől el. „Szeretnénk a szőlőben rejlő minőségből minél többet átvinni a borokba” – foglalja össze a lényeget a családfő.

Az értő borfogyasztót megcélzó, kizárólag prémium kategóriás borokat készítő pincészetnél nem a széles szortiment, hanem a tartósan magas minőség a fő csapásirány. Jó néhány évvel ezelőtt, látván a korábban sokszor lenézett kékoportó (portugieser) legújabb kori szárnyalását, némi iróniával azt írtam, hogy meglátjuk, egyszer még kijön a kékoportó válogatás. Mármint a dűlő- vagy hordó szelekció. Egyszer csak hívott Jekl Béla, hogy Flóra elkészítette az elsőt. Apai ágon baranyai szívem megdobbant: végre! A kékoportó Villánynak az, ami az Alföldnek a kadarka: az alfa. Ahonnan elindul a borok, az ízek, a kapcsolódások sora. Az első ölelés.

Ezt köszönhetjük Jekléknek. És még nagyon sok szép órát, bort, tartalmas beszélgetést.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Meggypiros mezben
Meggypiros mezben
Patikák és patikusok