Oldal kiválasztása

Söroázis a Homokhátságon

Szerző: | 2021. szeptember 17. | Nektár | Címkék:

Kellemes modorú, mosolygós fiatalemberrel találkozom Szabó Zoltán „sörmenedzser” személyében, akinek láthatóan szívügye e nedű, mert csillogó szemekkel mesél. Megtudom, hogy az Oázis Sörfőzde üzemeltetője az a 2011-ben létrehozott, magyar tulajdonú Trínium Alfa Kft., amelynek eddigi tevékenysége a közúti árufuvarozás, út- és mélyépítés volt. Ám 2016-ban elindult egy pályázaton, amelyen 2017-ben támogatást nyert, és több mint 400 milliós beruházást hajtott végre, jelentős részét önerőből. Így indult a társaság új főtevékenysége, a sörgyártás.

A telephely Kiskunhalason, egy régi állami gazdaság helyén van, mely egy Bacchus nevezetű likőrgyárat üzemeltetett, illetve pezsgőt is gyártott – ezekre még most is emlékeznek a helybéliek. A régi épületeket azonban modernizáltan átépítette a cég, sőt, jelenleg is bővíti, felkészülve a jövőre. Azt pedig, hogy sörgyártásuk mennyire komoly szándékú, nem csak a burkolatba beépített „Oázis” felirat jelzi, hanem még inkább a kézműves sörök kisüzeme, amely az épületegyüttesben egy különálló részleg külön bejárattal, modern technológiával, nagy kapacitással. Ha ténylegesen nekifoghatnak, napi 2-3 főzetet tudnak lefőzni, ami éves szinten 500 ezer litert jelenthet.

A sörfőzde belülről (A kép forrása)

Újhullámos sörfőzőknek tartják magukat, ugyanis lehetőségük nyílt arra, hogy kompromisszumok nélkül építhessék meg saját sörfőzdéjüket. Egyedi receptjeik megalkotásánál maradéktalanul betartják a kézműves sörökre vonatkozó alapelveket, és nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi, egyedi alapanyagokra. A söreik főzéséhez használt vizet egyedi tervezésű vízkezelő technológiával állítják elő, így alapozzák meg söreik szintén egyedi, kristálytiszta ízét.

Bármilyen típusú sört elő tudnak állítani, akár sajátos igények szerintit is. Környezettudatos sörüzemként arra törekszenek, hogy a legnagyobb energiahatékonysággal dolgozzanak; a technológiájukat is erre alapozzák. A befektetett hőenergia jó részét tárolni tudják és újrahasznosítják. Saját kísérleti komlóültetvényük is van az üzem szomszédságában.

A Trínium Alfa Kft.-nek 2020-ra készült el a sörgyára, így az év júniusában főzték le első sörüket. Sajnálatos módon a piacra már nem tudták bevezetni úgy, ahogy tervezték, köszönhetően a világszerte megnehezülő körülményeknek. Ehhez képest az ország délvidékén, Kiskunhalason és környékén, illetve Budapesten már elég sok helyen jegyzik az Oázis sört. Első körben dohányboltok. A cél azonban, természetesen, nem ennyi, komoly kapcsolatok kiépítését tervezik országszerte működő hálózatokkal, úgymint a CBA-val, amellyel már van szerződésük, vagy a SPAR-ral, amellyel folynak a tárgyalások. Céljaik közt jelen vannak a multik is, amelyek polcain természetesen nem a Sopronival vagy a Dreherrel tudnának versenyezni, hanem a többi kézműves sörrel. Az elérendők közt szerepelnek még a vendéglátóhelyek, amelyeken kívül nagy reményt fűz a cég a kitelepülésekhez is. Ezek közül 2020-ban ugyan csak egyet tudtak elérni, a budapesti Belvárosi Sörfesztivált, de 2021-ben már tele van a naptárjuk. Fel is készültek már ehhez egy saját, mókás dizájnú sörkocsival, amelyben jelenleg hat sörcsap van.

A sörgyártó szekcióban jelenleg kilenc ember dolgozik, de a cég komoly reményeket fűz ennek a lábnak a megerősödéséhez: három évet adnak maguknak, hogy a sörgyártásuk komolyabban beindulhasson, és további kettőt-hármat, hogy a teljes kapacitásukra felkússzanak. Ha pedig ez hosszabb időt vesz majd igénybe, kitartóak szeretnének lenni az építkezésben.

Sörsor (A kép forrása)

Miért éppen „Oázis Sör”? A név úgy született, hogy magukévá tették a pályázati kiírás alcímét: „Söroázis létrehozása a Homokhátságon” – találónak érezték.

Ami pedig a legfontosabb: mit kínál az Oázis a sört szeretőknek? Kezdetben háromféle sörrel indultak – egy német típusú lágerrel (Blond Hostess) és két felsőerjesztésű sörrel (Hop Gun APA, Barikád IPA) –, amelyet felbővítettek hatra egy porterrel (Black Hostess), egy New England IPA-val (Kolonizáló Neipa) és egy dupla IPA-val (Kipcsak Dupla IPA), mely kínálat ezen a nyáron bővül még másik hárommal: egy meggyes, egy áfonyás és egy búzasörrel. Tervük, hogy folyamatosan bővítsék a palettát, ezért jönnek majd továbbiak.

A söreik saját bevallásuk szerint nem túlzott ízvilágúak, mert minőségi, de széles körben fogyaszthatóakat szeretnének gyártani. Saját tesztelésem alapján sajátosan „oázisos”-ak, jellemzően elég testesek, köszönhetően a német, amerikai, ausztrál komlóknak, néhol a hosszabb érlelésnek vagy a speciális élesztőnek. A Dupla IPA-ból talán nem is ajánlott egy üvegnél többet elfogyasztani egyszerre.

A sörök neveit a tulajdonosi kör alkotja meg, amelynek az a filozófiája, hogy a címkék legyenek rajzosak és viccesek, hogy ezzel hívják fel az áruértékesítők polcain magukra a figyelmet. A palackozásukat pedig szeretnék úgy beállítani, hogy az minden időben kielégítse a piaci igényeket.

*

A kiemelt kép forrása: oasisbrewery.hu

 

<a href="https://nqv.hu/szerzo/szekelyilka/" target="_self">Székely Ilka</a>

Székely Ilka

Székely Ilka író, lelkész, portálunk és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó munkatársa.

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
Patikák és patikusok
A nagy borkönyv