Oldal kiválasztása

Sörművészet a Kiskunságból

Szerző: | 2021. szeptember 20. | Nektár | Címkék:

Nagy szerelemként nevezi meg 28 éves vállalkozásának újabb, fiatal ágát Nagy Ervin, a Kunst sörfőzde megálmodója és tulajdonosa. Negyvenes évei elején, életközépi útkeresésében véletlenül bukkant rá a Corvinus Egyetem 2014-15-ben indított sörfőző mester másoddiplomás képzésére, ami azonnal megtetszett neki. Befizette hát a tanulmányok díját, amit mindmáig nem bánt meg, mivel nagyon komoly élményekkel gyarapodott. A mai magyar sörtudomány legnagyobbjaitól tanulhatott, úgymint Dr. Hegyes-Vecseri Beátától, Kiss Zsuzsannától, Kun Szilárdtól, valamint egy színes csapattal találkozhatott, amelyben a hazai kisüzemi sörélet meghatározó alakjai (kereskedők, sörfőzők) voltak jelen, mint Rizmajer (RIZI) Józsi, Késmárky Katalin, Sajgó Álmos, és a sörforradalom akkori beindítója, Bart Dániel.

Ekkor szembesült vele először, hogy a sör éppolyan csoda, mint a bor, vagyis nem csak az az olcsó ital, amit a melósok hazafelé isznak. Ettől nagyságrendekkel bonyolultabb és szebb ez a világ.

Az elméleti felkészülést egy kis cezúra követte, mert a vállalkozó egy meglévő funkcionális italgyártó üzemében kívánta kialakítani az új beruházásként létrejövő sörüzemet, mivel a fő vállalkozás, az alkoholmentes italok gyártása a meglévő infrastruktúrát kinőtte, és folyamatban volt – egy zöldmezős beruházás keretében – új telephely létesítése. Annak elkészülte és az átköltözés után kezdődhetett a sörüzem megvalósítása 2019-ben, ami a gondos tervezés-kivitelezést követően 2020 szeptemberében be is fejeződött.

A sörüzem amellett, hogy a legmodernebben felszerelt, komoly kapacitással is bír, hiszen 21 db 3.000 literes erjesztőtartály kapott benne helyet, amihez 1.500 literes főzőház tartozik. Tehát két főzettel meg tudják tölteni a tartályokat, ami azt jelenti, hogy átlag 21 napos erjesztési ciklusokkal kalkulálva 3.000 liter sör a napi kapacitás. Vannak hosszabb és rövidebb erjesztésű sörök, tehát ez a névleges teljesítménye az üzemnek.

Miért éppen Kunst Sör? Mert rövid, tömör, könnyen memorizálható megnevezést kerestek maguknak, de mivel a környéken nincsenek jól felhasználható domborzati nevek – a helységé („Akasztó”) pedig nem szerencsés –, az az ötlet született, hogy legalább a régiót, ahol a sörfőzde van, jelezzék. Így került a KUN a porondra, amiből csupán egyetlen elmés toldalékkal, az ST-vel kellett továbblépni, hogy megformálódhasson a „Kunst”, hosszú távú sörfőzésük egyszavas hitvallása, avagy „sörművészet a Kiskunságban”. A hitvallás nemcsak szóban szépen megkomponált, de arculatban is. A tulajdonos, maximalizmusra törekedve, az első szériás, pár színes ecsetvonással készült címkegarnitúrát új, letisztult, minimál dizájnnal megjelenített címkére cserélte. És hogy miért az új arculat? Mert a 30 és 50 év közötti, intelligens férfi-női sörfogyasztókat szeretnék elérni, akik – legalábbis a kutatásaik ezt támasztják alá – ezzel megszólíthatóak a kiskereskedelmi hálózatok polcainál. A cél a multik világa, hiszen ezzel a kapacitással több kiskeresedelmi csatorna is kiszolgálható.

Ötféle termékből áll egyelőre a kezdő szortiment: Kunst Bajor Búza, Kunst Félbarna, Kunst IPA (India Pale Ale), Kunst Erdei gyümölcsös sör, és a zászlóshajó, a Kunst Pilseni. Külön érdekesség, hogy a sörökhöz a weboldalon tartozik egy nagyon elmés „műelemzés”, és egy „lajstrom”, amelynek során számba veszik minden tulajdonságát azzal együtt, hogy mit tartalmaz. Élmény ezeket elolvasni.

A Kunst Bajor Búzasör (A kép forrása)

Nagy Ervin szerint egyelőre nem különlegesek a söreik, hiszen még csak most hívták ezeket életre. Tanulják a technológiát, szeretnének hibamentesen dolgozni, és igyekeznek stabilizálni önmagukat, kvázi „járni tanulnak”. Három évet ad maguknak arra, hogy a biztonságos alapról elrugaszkodva valóban művészi szintre emeljék a söreiket. Akkorra a megszerzett tapasztalati tudás birtokában szeretnék megalkotni a KUNST sört, ami nem hasonlít senkiéhez, mert csak az övék. Egyedi, kikísérletezett receptjük, amely utánozhatatlan és a lehető legtöbb fogyasztó szerint kiváló termék.

A Kunst Sör egyelőre nagyon fiatal, mondhatni, még be sem tudták vezetni a nagyközönség elé. De a koncepció átgondolt, és 28, italgyártásban eltöltött év után a tulajdonos tudja, hogyan kell elérnie a céljait. Mivel a család három fiúgyermekkel büszkélkedik, akik közül a legidősebb 17 éves, és komoly érdeklődést mutat a sör üzletág iránt, az utódlás máris előkészített. Addig persze még mindenkinek sokat kell tanulnia, fejlődnie, ami sok időbe telik. De ha a tanulmányai és – az édesapja elképzelése szerint pár év – külföldön (tengeren innen és túl) megszerzett tapasztalatai után hazatérve készen áll a sörüzem átvételére, annak saját személyiségére szabására, akkor Nagy Ervin szerint a projekt már sikeresnek tekinthető (és részéről nyugodtan el is engedhető), hiszen mások álmodhatják, építhetik azt tovább!

*

A kiemelt kép forrása.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/szekelyilka/" target="_self">Székely Ilka</a>

Székely Ilka

Székely Ilka író, lelkész, portálunk és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó munkatársa.

Legfrisebb bejegyzések

Mi, svábok
A nagy borkönyv
Ópusztaszer hazavár