Oldal kiválasztása

Üzemek gyártásától a kézműves sörökig

Szerző: | 2021. szeptember 19. | Nektár | Címkék:

A Lőrinci Sörfőzde 2018-ban nyitotta meg kapuit, s ezzel megkezdődött a termelői üzem működése. A magyar családi vállalkozás már az 1990-es évektől ismert volt, ekkoriban Rauschberg néven kizárólag a gyártói oldal képviseletével foglalkoztak. Jelenleg élelmiszeripari berendezések előállítójaként sörüzemek, borászatok, tejüzemek, pálinkafőző berendezések, komplett üzemek kivitelezését, fejlesztését és szervizelését végzik. Az általuk gyártott sörüzemek megtalálhatók Magyarországon kívül Kínában, Moldovában, Szlovákiában, Olaszországban és Albániában. Ezek különböző kapacitásokkal bírnak, napi száz litertől hatvanezerig. Az üzemeket a berendezések működtetésének betanításával, az első sör lefőzésével és előállításával adják át.

„A Lónárt család közel 30 éves szakmai tapasztalatát egy családi kódex őrzi, amelybe a saját és nemzetközi sörmesterekkel szerzett közös tapasztalatainkat folyamatosan gyűjtjük – büszkélkedik Lónárt Péter, a családi vállalkozás műszaki vezetője és egyben marketingese. – Az ötletet innen merítettük. Így immár nemcsak megbízásokra gyártunk, hanem létrehoztuk a saját üzemünket is. Itt pedig azt a rengeteg tapasztalatot, amit a gyártások során szereztünk, kamatoztatni tudjuk, és ezzel ráléptünk a fejlődés útjára. A 18. kerületi Pestszentlőrinc és Pestszentimre kézműves sörfőzdéjét 2015-ben álmodtuk meg.”

Elsősorban a kerületben élők ízlelhetik meg a különleges, szűretlen kézműves sörök világát. A főzde repertoárjában szereplő italok egyike sem tartalmaz semmilyen plusz adalékanyagot, amit mindig büszkén emelnek ki fontos pozitívumként. Kizárólag víz, árpamaláta, komló és élesztő felhasználásával dolgoznak – ezek közül is a magas minőségű alapanyagokat használják, amelyek a lehető legtermészetesebbek.

„Sörkülönlegességeink színes palettájában megtalálható a világos lager, búza, pilseni, barna, APA, IPA, a gyümölcsös sörökből az áfonyás búza, meggyes, meggyes barna, fekete ribizlis, sárgabarackos és a kihagyhatatlan karácsonyi meglepetéssörök, melyek egész évben megvásárolhatók a főzde területén található csapházban, ahol frissen verjük csapra, elviteles kiszerelésben. A sörök ízvilágát infúziós és dekokciós eljárással, friss- és hidegkomlózással állítjuk elő. De még ennél is részletesebben beleshetünk a kulisszák mögé. A fűtési rendszerünk gőzzel működik, ami annyit jelent, hogy 99,9 százalékban azonosan főzzük le saját receptúráinkat, a hőfokemelkedések és a hőntartási zónák maximális stabilitással működnek, az alapanyagoknak (árpamaláta, búzamaláta, komló) így a természetes izét nyerhetjük vissza. Főzőházi kapacitásunk ezer liter, ahol átlagosan 21-24 nap alatt készül el egy bizonyos receptúra.”

Gyümölcsös sörük, az áfonyás búza (A kép forrása)

De ne feledkezzünk el arról sem, hogy a főzde fő mozgatója a család, a szülők és a testvérpár. A főzde vezetője Lónárt Katalin, aki egyben a sörfőző mester is, a műszaki vezető Lónárt Péter. A szülők, Lónárt Miklósné és Lónárt Miklós tudásuk, széles szakmai tapasztalatuk átadásával, valamint szorgos együttműködéssel folyamatosan dolgoznak a háttérben, és keresik az új ízeket.

„Filozófiánk, hogy nem a versenyeken és nem a sörbírálók ízlésvilágának kell megfelelnünk, hanem a mindennapi fogyasztóinknak. Az igazi díjat, elismerést a visszatérő, mosolygó vevőktől kapjuk” – zárja gondolatait Lónárt Péter.

*

A kiemelt kép forrása.

Legfrisebb bejegyzések

Kebtanoda kutyasport egyesület
Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Meggypiros mezben