Oldal kiválasztása

Hegyalja

Az aszúról

Az aszúról

„Tállyai bor illik a pápa asztalára”

A legenda szerint a mai legnevesebb tokaji borász, Szepsy István egyik fölmenője, Sepsi Laczkó Máté készített először aszúbort 1650-ben. E legendával szemben több történeti forrás bizonyítja, hogy már a reneszánsz korban ismerhették az aszúkészítés módszereit.

A Tokaji borvidék szőlőfajtái

A Tokaji borvidék szőlőfajtái

Mik tehát az engedélyezett tokaji fajták?

Zavarba ejtő, ha a kezünkbe kerül egy zempléni tájbor kategóriába tartozó chardonnay vagy cserszegi fűszeres. 2014 óta a borvidéken belül tucatnyi fajtából készülhet forgalomba hozható bor, ami viszont nem nevezhető tokajinak. Mik tehát az engedélyezett tokaji fajták?

Árvay János, az átszellemült lovag

Árvay János, az átszellemült lovag

A rátkai ember, aki újrahangolta az aszút

Árvay 1994-ben hozta létre a családi vállalkozást, és egy év múlva már száraz borokkal és tokaji borkülönlegességekkel szerepelt a piacon. Amikor társas vállalkozó volt, a saját és a társa földjeit bérelte a közös cég számára. Azelőtt is csak a bor számított, azóta pedig még jobban.

Tokaj, az aszú és a természet

Tokaj, az aszú és a természet

A világ legértékesebb, legkülönlegesebb, legizgalmasabb borvidékéről

A világon mintegy húsz helyen születik természetes édes bor, de sehol sincs olyan szintű koncentráltsága a cukornak, a savnak, az ízeknek, a zamatoknak és az aromáknak, mint a tokaji aszúknál.

Balla Géza, aki légiesítette az országhatárokat

Balla Géza, aki légiesítette az országhatárokat

A ménesi feketeleánykában nem lehet csalódni

A borászt, a gazdálkodás és a vendéglátás Ópáloshoz köti, a családja viszont Szegedhez, magyar állampolgár is. Nagyon szereti ezt a várost, második otthonát, természetes, hogy a nyár eleji borfesztiválon és az őszi Bortéren ott a helye, és a rendezvényhez kötődődő versenyen mindig szerepel – és elég szépen – a feketeleánykája.

Hagyománytisztelet és modernitás felsőfokon

Hagyománytisztelet és modernitás felsőfokon

Götz Pincészet: a tartalom és a forma egysége

Erőteljes, komoly fejlődésre is kész, de már nagyon jól elindított borászat a Götzéké, ahol a szülők és a gyerekek mindent megtettek a márka építéséért.