Tegyük fel magunknak a kérdést: attól lesz jobb egyik-másik termőhely bora, mert kövek között hatol a mélybe a növény gyökérzete? A másik idetartozó kérdést is tegyük fel: a bor minősége összefügg az ültetvény tengerszint feletti magasságával, valamint az ültetvény dőlésszögével?
kitüntetés
Harsányi János, a közgazdász és filozófus
1964-től a Kaliforniai Berkeley Egyetemen lett professzor. Játékelméleti modelleket dolgozott ki gazdasági és szociológiai problémák megoldására. Négy könyve és közel száz tudományos dolgozata jelent meg. Az 1994. évi közgazdasági Nobel-díjat a részlegesen informált játékokról írt munkájáért nyerte el. Módszere a matematikai közgazdaságtan általános kutatóeszközévé vált.
Béla Zoltán, a vakolóhomok és a nektár
Hogy milyen a stílus? Mindenekelőtt elegáns. Zoltánnál semmi sincs túlerőltetve, minden sav tűélesen van a helyén, minden aroma olyan, amilyen a bor nagykönyvében van megírva, minden fajta a saját szép gyümölcsösségében teljesedik ki.
Dávid Lajos, az iskolateremtő
Dávid Lajos már a tízes években az alkaloidák kutatása körében nemzetközi hírnevet szerzett magának. Doktori disszertációjában is ezzel a témakörrel foglalkozott, ezenkívül számos szelektív analitikai módszert dolgozott ki, amelynek segítségével korszerűsítette a racionális gyógyszerkészítés módszertani alapjait.
Görgey Artúr, a Patikárius
Minden különös sorsnak megvan a maga oka. Görgey Artúrt (1818–1916) tábornoktársai Patikáriusnak nevezték, mivel komoly érzéke volt a vegyészethez, Kossuth egyenesen a méregkeverőt látta benne. S mindenki ugyanazt a tartózkodó, magányos embert.
A grillázskészítő mester
A grillázs – hála Rimóczi László áldásos tevékenységének – kezd újra divatba jönni hazánkban. Már nem csak esküvőkre, hanem nagy rendezvények díszasztalára is grillázsmunkák kerülnek. Ja, hogy cukorból van? Ezt a sok diétázó egy időre elfelejti, mert nem lehet ellenállni ennek az édes kísértésnek.
Juhász Roland: erő és megbízhatóság
Csatárként kezdte, és ez egész pályafutására kihatott, mivel védőként tudott a támadók eszével gondolkodni, és mindig feltalálta magát az ellenfél kapuja előtt.
Stella Cukrászda
A Stella Cukrászda és tulajdonosa szép példája annak, hogy a fiatal, avatott kezekben újjászülető magyar cukrászat leteheti névjegyét a világ gasztronómiai asztalára.
A villányi ötösfogat
A villányiak megmutatták, mit jelent a kertben a megalkuvás nélküli termesztés, a technológiában a szigor, a pincében a szenvedély.
Guinness-rekord és költséghatékony működés
Egy törékeny asszony vette át a vállalkozás vezetését és kiállta a próbát, de Rózsika néni bevallja, hogy nem tudta volna megoldani a helyzetet gyermekei segítsége nélkül.
A cukrászda a szeretetről szól
Nándori László koncepciót alkot, és aszerint kertészkedik. Ugyanígy viszi a cukrászdáját, a folyton szövődő koncepciói szerint. A kedvelt és sűrűn látogatott pesti, belvárosi cukrászdából így lett díjhalmozó, a szó eredeti értelmében rekreatív és klasszikus műhely.
Szó, ami Szó!
A fiúk úgy tapasztalják, hogy a hazai gasztronómiában valóságos forradalom zajlik. Az éttermek üzemeltetői, illetve a borászok és a pálinkafőzők éreztek rá először a változás szükségességére, de az utóbbi években már a hazai cukrászatoknál is egyre több helyen szabadulnak a mesterséges adalékoktól, igényesek az alapanyag-választásban, és komoly fejlesztéseket hajtanak végre a konyhatechnikában is.