Oldal kiválasztása

Günzer Tamás

Szerző: | 2021. május 10. | Nektár | Címkék:

Régi Villány-járók alapélménye, hogy a híres soron, azaz a Baross Gábor utcai pincesoron van egy folyton megújuló, de fő vonalaiban mélyen hagyományőrző borozó, a Günzer Tamásé. A megújulást évjáratonként egy-egy új tétel, kísérleti darab vagy a címkék változása jelenti, a hagyományt pedig a mindig takaros rend, a kedves kiszolgálás, és a príma konyha, aminek a lelke a kemence. Házi specialitásaik (a helyben készített füstölt sajtkülönlegesség, a kemencében sült fokhagymás-szalonnás nyúl, a kemencében sült liba és csülök, valamint a dédi villányi töltött káposztája és a pörkölt négy asszony módra) versenyre kelnek az itt kóstolható, nagyon magas kvalitású borokkal.

A borászat

Günzer Tamás az öccsével, Zoltánnal együtt már tizenéves korában megtanulta az önálló borkészítést, mégis számára eleinte kiegészítő tevékenységet jelentett a pince. „Tizenkét évig az állattenyésztés volt a mindenem. 2002 viszont nagy fordulópont volt: a cabernet sauvignonomat tudtom nélkül benevezték a Pannon Bormustrára. A legmagasabb pontszámú vörösbor lett, és bekerült Magyarország top húsz vöröse közé is. Ekkor döntöttem el, hogy nekem nem szabad mással foglalkoznom, csak borkészítéssel.”

2014-ben debütált három szép, 2011-es évjáratú, dűlőválogatott borral a Bocor-dűlő. Ez a merlot, cabernet franc és klasszikus bordói cuvée új lendületet vitt az addig sem lustálkodásáról híres borászatba. És a lendület azóta is tart. Az indulás óta eltelt időszakot talán a Bocor bevonása előtti és utáni korszakra lehet osztani. Merthogy egyetlen klasszikus sem úszhatja meg a korszakolást.

A „Günzer Tamás” mint márka több jól eltalált boron keresztül lett a boros világ meghatározó és igen népszerű eleme. Ilyen volt a ma is létező Mont Blanc Cuvée, ami a kezdetektől irsai olivér és olaszrizling merész házasítása. Ezt a bort a pohárból áradó szőlőillat, üdeség, játékosság és sok szép sav jellemzi, igazi szoktatóbor. A másik közkedvelt különlegesség a Cabler fantázianevű, áfonyás-szedres cabernet siller bor volt, amit a mai termékskálában már nem találhatunk meg. A termékpiramis csúcsán sokáig a Mátyás Cuvée állt. Günzer Tamás itt teljes erejében mutatja meg a merlot-val házasított franc robusztusságát és komplexitását – hamisítatlan villányi bájjal és erővel. Más ízlésűek a szenzációs, gyümölcstál jellegű pinot-t illesztették a piramis csúcsára, nem teljesen véletlenül, de azok sem tévedtek, akik az Ördögárokból származó meleg, vajas merlot-t tették az első helyre. Mindezekhez jött a megszokottnál vastagabb kékoportó, aminek gyönyörű ibolyás illata külön is hangsúlyozta e fajta nem elhanyagolandó szépségét.

Günzer Tamás munkásságára a kezdetektől jellemző, hogy szeret minden hangszeren játszani. A villányi borászok többsége erősen vörösboros, fehérrel csak azért foglalkozik, hogy kóstoltatáskor, borvacsorán a rozé előtt legyen valami a sorban. Tamás viszont nem volt rest körülnézni a környéken (ha már Villány településen a rendszerváltáskor mindössze fél hektár fehérszőlő termett, és azóta sem ez a fő csapásirány), s Szederkényből jó alapanyagot hozott a Mont Blanc-hoz. Chardonnay-ból is készített egészen kiváló, nem mellesleg a fajta franciaországi világversenyén ezüstöt kiérdemlő tételt. Már szinte az induláskor ráérzett, hogy a könnyed, gyümölcsös, kis szénsavval megbolondított rozéval csatát lehet nyerni a piacon, ami megalapozhatja a széles vásárlói kört. Korát kissé megelőzve hozta be a sillert. A többségtől eltérően komolyan vette, magas polcon tartotta a kékoportót. Szívesen készített áradóan gyümölcsös, mégis bársonyosan testes vörösborokat abban a szerencsére rövid időszakban is, amikor meghatározó borászoknál a tannin kapott túlzott hangsúlyt. Végül eljutott, ráadásul nem is egyszer (Mátyás Cuvée, nagy pinot fajtabor, Bocor-dűlőválogatások, Grandior merlot) a magas extrakttartalmú, komplex, ízekben, zamatokban, aromákban nagyon gazdag, mégsem túlságos csúcsborokig.

Bocor Grandior Merlot, az aranyérmes-okleveles csúcsbor

A termőterületük 55 hektárra nőtt az elmúlt évek alatt, s ehhez további 20-25 hektárról vásárolnak szőlőt. Közel félmillió palack bort bocsájtanak ki évente. 2018-ban a néhány évvel korábban épített új borászat területén, uniós pályázatnak köszönhetően megkétszerezték az üzemméretüket, új palackos érlelővel lettek gazdagabbak a föld alatt, s a feldolgozót a föld fölött megduplázták. Ennek köszönhetően további 10-15 hektár termését tudják feldolgozni.

Az új korszakot jelentő Bocor termékcsaládjuk néhány év alatt tovább erősödött, kiszélesedett, és átalakította a korábbi termékpalettát. Kékfrankos, merlot, franc, bordói cuvée, Mátyás és Hála van könyvünk készültekor a hatos dobozban. Jelentős változás még, hogy Irsai Olivérből immár csendes bort is készítenek, e fajtából korábban csak gyöngyözővel jelentek meg a piacon.

A pincészet munkájában már második éve Tamás fia, Roland mint főborász is részt vesz. Lánya, Gina pedig a marketing területén jeleskedik. Günzeréknél is megindult tehát a generációváltás, de ennek sajátos árnyalata, hogy a két fiatal külön céggel, saját gazdasági társasággal is bemutatkozott 2016-ban GNZR néven. Ezen keresztül saját készítésű borokat is forgalomba hoznak. Két fehérborral – egy errefelé ritka zöld veltelinivel és a szintén kevésbé gyakori sauvignon blanc-nal, egy gyöngyöző rozéval és egy 2015-ös évjáratú prémium tétellel jöttek ki, aminek Hála a neve. Ennek az a története, hogy a családi tanács úgy döntött, a gyerekek négy hordót szabadon kiválaszthatnak a pincéből, ebből készült végül a Hála cuvée, s olyan jól sikerült a fiatalok döntése, hogy a 2018-as VinAgora borversenyen már aranyérmet kapott.

Legutóbb teljesen megújult a címkeviláguk, a tekintélyt árasztó fekete színekről áttértek a vidámabb, világosabb tónusra. Próbálnak franciásabb ízlésvilágot megjeleníteni a piros kapszulával és a fehér alapú címkékkel, valamint a klasszikust felváltó modernebb betűtípussal.

A prémium borok arányát nem tervezik növelni, hiszen belföldön erre nincs további igény. A könnyedebb, gyümölcsösebb borok viszont keresettebbek. Igazi sikertörténet változatlanul a Mont Blanc cuvée, ami a bevezetés óta megváltozott tartalommal (muscat, olaszrizling, chardonnay) csábítja a fogyasztókat. Ebből a rozéhoz hasonlóan nem tudnak eleget készíteni. A technológiában is mindig van mit újítani: megvették a legújabb fejlesztésű Pellenc bogyózó-válogató gépet, amivel a bekerülő alapanyag minősége tovább növelhető.

Günzer Tamás szépen kimunkált hordóhasználattal valósítja meg a régi német közmondást, miszerint a jó borhoz kell egy csók a fától. Az idősebb Günzer testvér másfél évtizede készít nagyon magas minőségű borokat, és ezzel a sokat emlegetett villányi nagy ötös közvetlen közelébe ért.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Patikák és patikusok
Patikák és patikusok
A nagy borkönyv