Oldal kiválasztása

borászat

Régi szelíd esték – 8.

Régi szelíd esték – 8.

Carménère

Maul Zsolt fűszertűzijátéka a D’Art Maul. A syrah eleve buján fűszeres, az érett kékfrankosnak van egy borsos-konyakmeggyes aromája, és ezt dobja meg az eredetileg bordeaux-i, kihaltnak vélt, aztán Chilében újra előtűnő carménère. A magyar borászokat erősen jellemzi ez a kíváncsi szertelenség, nekik a gazdag magyar szőlőválaszték sem elég.

Nyári emlékek októberben – 5.

Nyári emlékek októberben – 5.

Günzer Zoltán borai (Dlusztus Imre minisorozata)

Günzer Zoltán a bátyjával már tizenévesen pincemunkát végzett palkonyai pincéjükben. 1990-ben telepítette első ültetvényét, cabernet sauvignont és kékoportót. Az utóbbi 15 hektós ászokhordóba került, irgalmatlanul jó bor lett. Az első sauvignont Seguin Moreau hordóba rakta 18 hónapra. Két év múlva aranyérmet hozott el a VinAgoráról.

A Szerémségről és az utókor felelősségéről

A Szerémségről és az utókor felelősségéről

Tereken és időkön átívelő szenvedély

Szrem vagy Szerémség történelmi és közigazgatási fogalom, amit a borvidék elnevezésében is használunk. A nagytájat szinte teljes egészében körbeöleli északról a Duna, délről pedig a Száva úgy, hogy Belgrádnál érnek össze. A nyugati rész nem folyóval, hanem a történelmi Verőce vármegyével határos. A borvidéket általában a Fruska Gora heggyel azonosítjuk, bár az alföldi részeken is termeltek szőlőt.

Nyári emlékek októberben – 3.

Nyári emlékek októberben – 3.

A néró (Dlusztus Imre minisorozata)

Szentpéteri Attila és Szentpéteri Attila (apa és fia) évek óta elkötelezetten és elmélyülten foglalkoznak a néró szőlőfajtával. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették ezt a kettős hasznosítású fajtát, de úgy is fogalmazhatok, hogy ez az egyetlen kék csemegeszőlő, amiből bor is készíthető.

Nyári emlékek októberben – 2.

Nyári emlékek októberben – 2.

A furmint (Dlusztus Imre minisorozata)

Őszinte leszek. Néhány borvidék nem jön be nekem, illetve néhány borstílus idegenül viselkedik a számban, így a lelkemben is. Az erősen köves badacsonyi, somlai vagy tokaji, különösen a száraz furmint, számomra nem hordoz különösebb élvezeti értéket. Ugyanakkor időről időre ráveszem magam arra, hogy kóstoljak, mert véleményt csak szájon át szabad mondani. Aki címkét iszik, tévúton jár.

Régi szelíd esték – 2.

Régi szelíd esték – 2.

Malbec

A malbec mély színű, intenzív vörösbort ad. Illatában többnyire gyógyfüves jelleget fedezhetünk fel, ízében meggyes, málnás, szedres aromák jellemzik, a kortyot selymes krémesség kíséri.

Béla Zoltán, a vakolóhomok és a nektár

Béla Zoltán, a vakolóhomok és a nektár

Aki feltette Imrehegyet a térképre

Hogy milyen a stílus? Mindenekelőtt elegáns. Zoltánnál semmi sincs túlerőltetve, minden sav tűélesen van a helyén, minden aroma olyan, amilyen a bor nagykönyvében van megírva, minden fajta a saját szép gyümölcsösségében teljesedik ki.

Félúton, kezdőkörben

Félúton, kezdőkörben

Beszélgetés Szepsy Istvánnal

Ez egy 2015-ös beszélgetés. Azóta Szepsy István visszahúzódott a borászatába, a családnak nincs már érdekeltsége a mádi gasztronómiában, Messi elhagyta a Barcelonát, a Grand Tokaj pedig a napokban beépült a Tokaj-Hegyalja Egyetemet üzemeltető alapítványba.

Harmóniában a borvidékkel

Harmóniában a borvidékkel

A villányi Jackfall Bormanufaktúra

A Jackfall a hagyomány, a minőség és a modern gondolkodás szinergiája. Olyan maradandó entitás, mint amilyen a 19–20. század fordulóján az európai építészetben uralkodó, városképeket máig meghatározó eklektika volt, ami tulajdonképpen historizálva gyűjtötte egybe korábbi korok stílusának értékeit.

Kis borászati verstan – haladóknak

Kis borászati verstan – haladóknak

Kölcsey a Kunság kiemelkedő adottságát a Tokaj-Hegyaljáéval azonos szinten említi

Amikor egy-egy borfesztiválon vagy más alkalomból kóstolok, szeretek minden tétellel megismerkedni egy-egy nyelet erejéig, aztán a legjobból azokkal a szavakkal kérek, hogy „tessék önteni egy nagy pohárral, jó kedvvel, bőséggel, ahogy a Himnusz mondja”.

A kadarka a nemzet metaforája

A kadarka a nemzet metaforája

„...a mi vérünk alkonyodik a borban”

A történeti múltban, amikor minden kiejtett vagy leírt mondatnak, minden köszönésnek, bóknak, ellenkezésnek, szolgálatnak, gesztusnak, kóstolónak helye volt az időben és a térben, szóval, amikor még ablakot nyitottak egymásnak az emberek, akkor még képesek voltak értékelni a tüzes, esendő, fűszeres és asszonyosan lágy kadarkát.

Borbély Tamás: a megtalált arány

Borbély Tamás: a megtalált arány

Badacsony ásványossággal és gyümölcsösséggel – mesterien

A szakma folyamatosan figyelte, mire képes ez a fiatalember, aki az Év Bortermelői között néhány nagy öregnek nemhogy a fia, egyenesen unokája lehetne.