Oldal kiválasztása

Egy különleges ember Csodaország-világa

Szerző: | 2021. május 14. | Nektár | Címkék:

Ruppert Ákos egyszer azt mondta, azért dolgozik, hogy nyíljon ki a szőlő íze. Habár építőmérnök a szakmája, a boros köztudatba úgy került be, mint kiváló szőlész, akitől több neves villányi gazda is szívesen vásárolt alapanyagot. Aztán megjelentek a borai, amelyekkel a borvidékre jellemző értékeken kívül még egy zamatokban gazdagabb világ felé nyitott egy kaput. Akkor már úgy gondolta a boros közvélemény, hogy Ruppert Ákos általános tehetség.

Nos, a különleges emberek szeretnek különleges világban élni. Erre utal, hogy a házőrzőt a babarcszőlősi birtokközpontban Alice-nak hívják, egyenesen a Csodaországból. Ruppert Ákos alap fehérbora a Nyúl, és már helyben is vagyunk. Lewis Carroll abszurd meseregénye arról szól, hogy Alice álmában belezuhan egy nyúlüregbe, ahol egy különleges mesevilágban furcsa szerzetekkel találkozik. Néhol megnő, összemegy, beszorul a Nyuszi házába, hernyókkal beszélget, őrültekkel teázik, krikettezik a Szív Királynővel, majd felébred álmából. Így azon sem kell csodálkoznunk, hogy a Ruppert-féle fehér alapbor, a Nyúl összetétele is évről évre változik, 2018-ban olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc és muscat ottonel volt.

Ezen a nyomvonalon haladva a művelt borivó ki tudja következtetni, hogy a vörös alapbor neve Kandúr. „Mindennapos, nem túl tanninos, gyümölcsös bor komoly alapanyagból. Ugyanazt célozza meg, mint a RedY: emberek, tanuljatok meg bort inni!  A Kandúrban kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, néha syrah van. Ezzel minden évben kijövünk, a több fajtával tudjuk korrigálni az évjárati ingadozásokat” – mondja Ákos. Az a cél, hogy harmonikus legyen. Bogyóra szüretelnek, csömöszölnek, de nem hagyják sokáig héjon.

Két nyári bort készítenek, az egyik kékfrankos alapú rozé cuvée, a másik a Zizzzi névre hallgató fehér pinot noir chardonnay-val fűszerezve. Ha ezek a nyáriak, akkor tavaszi vagy őszi A beszélő virágok kertje elnevezésű gyümölcsös siller, ami merlot-ból készült, majd kékfrankosból. Előbb 36 órán át áztatták, ám ez nem adott elég silleres tónust (és vastagságot), ezért második nekifutásra négy és fél napig hagyták a bogyót a lén.

Ezek voltak az alapmese alapborai a csúcs felé tartó hegymászó alaptáborából. A második szinten a fajtaborok vannak, fajtánként mindössze 20-25 hektoliter, ha az évjárat engedi. A finom seprőn érleléssel (battonage) tartalmas, krémes borok születnek. Ezen a szinten jelenik meg a pinot noir is. „Egyelőre keressük a helyét, a technológiáját is. A könnyedebb, gyümölcsösebb hangszerelés irányába tereljük.”

A Villányi Franc

A csúcsbor, maga Alice még várat magára, valószínűleg a Griffmadárral játszatja Április bolondját, vagy a tükör foncsorában rejtőzködik. Visszafordítva a bor nyelvére: a 2017-es évjáratból 2020-ban lett egy cabernet franc vezetésű házasítás, ami Alice névre hallgat, és méregdrága. A gasztronómiában találja meg a helyét, mint a Kandúr – felkapott helyeken szeretik ezt a világot. „Nagyon innovatívak vagyunk. Mindent kipróbálunk, ami már bevált máshol, és szívesen tanulunk. Még a szűk borértő réteg ízvilága is gyorsan változik, így nincsenek tradíciók. Csak újdonság van” – szűri le Ákos a tevékenysége esszenciáját.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Ópusztaszer hazavár
A nagy borkönyv
Nemzeti Értékek Könyvkiadó