Gondolatébresztő kérdések és válaszok az online magazin Asztalizene elnevezésű interjúsorozata elé – a borgasztronómia témájában szakértő főszerkesztőnkkel, Dlusztus Imrével beszélgettünk. A rovat címében Térey János színművét kívánjuk megidézni, melynek révén tisztelgünk a szerző emléke előtt.
gasztronómia
Király Búza – Szívvel és lélekkel
A Király Búza liszt egy ízig-vérig hazai termék; magyar nemesítés, hazai földben termett, itthoni feldolgozás. Egy liszt, aminek íze van E-számok, különböző kiegészítők, ízesítők és mindenféle trükk nélkül. Kétféle természetes adalék hozzáadásával készül: szívvel és lélekkel.
Gundel Károly életműve
„A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, márpedig népünk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos” – Gundel Károly örök érvényű gondolatai.
Magyar földbe magyar búzát
A martonvásári központ már eddig is bizonyította alkalmazkodóképességét, s bármilyen igény merül fel a hazai termesztők részéről, azt ki tudják elégíteni.
„Szegedinek lenni számomra azonos a lélegzetvétellel”
„Képes vagyok kritikusan szemlélni mindazt, ami a szülővárosomban történik, de nekem ez az éltető közegem. Pontosítva: Alsóváros az éltető közegem, s habár rövidebb ideig laktam a város különböző pontjain, több mint fél évszázada a Szabadság tér környéke az otthonom. Itt van az ősi fészek, az 1886-ban épített napsugaras oromdíszű műemlék házunk, amit a feleségemmel Paradicsomnak hívunk.”
Magyar Elek, „Az Ínyesmester” helyzetjelentése
„Palkovits, Marschall, Gundel János, valamint Glück Frigyes és Peltzmann urakhoz kellett folyamodnia annak, aki igazán jó marhahúsra éhezett.”
A tihanyi visszhang rövid története
Megpillantotta egyszer a lányt a Balatonból kiemelkedve az ősz hullámkirály. Kért egy korsó kecsketejet beteg fiának, cserébe – ígérte – feloldja a hajadont a némaság alól.
Egy csipetnyi múlt Ispitaalján
Azonkívül pedig, hogy ide beülve egy igazi időutazásban lehet részünk, a legfontosabb tudnivaló, hogy közel ötvenféle üveges sörös kínálat mellett itt 5 csapon átlag 90-100 sör „forog” 9-12 magyar kézműves sörfőzdétől…
Grófnőktől a gazdasszonyokig
Az úri és polgári háztartásokban dolgozó szakácsnők és cselédek később hazavitték tudásukat a falujukba, és így a bonyolultabb konyhatechnikai eljárások és fogások lassan elterjedtek az egyszerű háztartást vivő falusi portákon is. Igaz, némely alapanyag hiányzott az ínséges időkben, de az ügyes gazdasszonyok mással pótolták.
Kapirgálnak
A baromfi szakmai szervezetek szerint hazánk képes lenne arra, hogy újra Európa legnagyobb baromfitenyésztője és exportőre legyen.
Pierre Cukrászat
A megrendelői igények folyamatos ébrentartása érdekében a már befutott, különleges desszertkínálatot kiegészítendő évente minimum egyszer új kollekcióval lepi meg a cukrászmester a sütemények szerelmeseit.
A tengelici pék hitvallása
A szakmában eltöltött közel fél évszázad során Kászpári Károly szakmai hitvallásává nemesedett a kompromisszumok nélküli minőség. Legyen szó akár az egyszerű, mindennapi fehér kenyerünkről, a sokmagvas különlegességekről, a répás pur-pur kenyérről, vagy éppen a stollenről.