Malatinszky Csaba, pedagógusszülők művész alkatú gyermeke, még a múlt rendszerben tudott olyat mondani, amire a puha diktatúra öt évre eltiltotta a felsőoktatástól. Így aztán volt vaskohász, és dolgozott az építőiparban, s bár ősei rendelkeztek kisebb szőlőbirtokkal, amit intéző igazgatott, a borhoz legközelebb a vendéglátóiparban került. Malatinszky sok tekintetben számít úttörőnek. A fővárosban ő teremtette meg a modern sommelier szakmát, így – a pohárnok személyes szolgáltatásain keresztül – komoly kapcsolati tőkével tudott elindulni 1997-ben, a borászat némiképp sárosabb útján.
Hamar elsajátított és elterjesztett olyan fogásokat és eljárásokat, amelyek puszta kipróbálása másoknak talán évekig tartó morfondírozásukba került volna. A finom seprőn erjesztés franciás fogására (sur lie), a szűretlen bor bevezetésére gondolok, és arra a kísérletére – a cabernet és a pinot, Bordeaux és Burgundia házasítása cabernoir név alatt –, amiért francia földön a bicskáért nyúlnak, nem oltványozási célból.

Chardonnay a tartályban
De ez a kísérletező kedv mutatkozik meg a pinot noir és a kékfrankos házasításából született pinot bleu-ben is.