Oldal kiválasztása

Gere könnyedebb hangvételben Schuberttel

Szerző: | 2021. június 08. | Nektár | Címkék:

A régi felvásárló pincék, gazdaságok és szövetkezetek kimúlásával a szőlő- és borpiac fontos láncszeme szűnt meg szerte az országban. Erre a felismerésre adtak választ Villányban a Csillagvölgy (ma már Gere-Schubert Pincészet) tulajdonosai. 2007-ben Gere Attila fejében született meg a gondolat, hogy Villányban mindaddig szokatlan, új pincészetet hozzon létre. A borvidék névadó városa elsősorban nem a fehérborairól vált híressé, pedig a Villányi borvidék Siklós környéki területein sok kitűnő fehérszőlőt telepítettek, és a hagyomány is ezt a részt jelöli ki fehérborosnak. Az innen származó fehérborok fő tulajdonsága, hogy sokkal több napfényt kapnak más borvidékek szőlőihez képest, így megfelelő borászati ismeretekkel nagyon tartalmas, szép fehérborokat lehet készíteni.

Az új elképzelés tehát – a borvidék hagyományos, jó hírnevére és nagyszerű alapanyagira támaszkodva – a friss, illatos és könnyen fogyasztható, döntően fehér és rozé borok előállítását célozta meg. Ezzel együtt furcsa lenne, ha egy villányi székhelyű borászat nem állítana elő vörösbort. Ez a Csillagvölgy megközelítésében elsősorban könnyedebb, főleg a gyümölcsösséget hangsúlyozó vörösöket jelenti, ám két tétel, a merlot és a cabernet sauvignon hordós érlelést kap Gere Attila pincészetében.

A pincészet 100%-ban minőségi borokat állít elő, melyhez a szőlőt a Villányi borvidék termelőitől válogatva vásárolja fel, így garantálva a kiváló minőséget. A 2010-es volt az első saját évjárat. Azóta lendületesen készülnek a friss, jóivású borok.

Borsor

Modern épületük korszerű borászatot sejtet, ám ne lepődjünk meg, ha a betérőnek tátva marad a szája. Csak az tudja ugyanis elképzelni ezt a logisztikai remekművet, aki látott már ultramodern, funkcionalista borászati technológiát. Friss, könnyen fogyasztható borok születnek itt. A pincészetnek nincs saját területe, mégis évek óta növekszik a forgalom, és ez azt igényli, hogy újabb termelőket kell bevonniuk a beszállítói körbe. Évente jelenleg 50-60 termelővel kötnek szerződést. Ebben a folyamatban az ellenőrzést vállalták magukra, hogy a szőlő a számukra elvárt minőségben kerüljön be a feldolgozóba. Ezért rendszeresen járják a szőlőterületeket, és konzultálnak a termelőkkel.

Intenzív fejlődési szakaszban vannak, lassan a csúcsra járáshoz közeli a feldolgozó üzem. Jelenleg 6000 hektós a kapacitásuk, ennyi a helyük, és a belső terek teljes belakását követően tovább már nem lehet fejleszteni. Évről évre 30-35 százalékkal több bort értékesítenek, 2016-ban 200 ezer, 2017-ben 310 ezer, 2018-ban már 440 ezer palackot forgalmaztak, a pandémia előtt megközelítették a 600 ezer palackot – folyamatosan nő a piaci igény. A fiatalok borait készítik, behízelgő, kedves, száraz italokat, 11-12 százalékos alkohollal. Az olaszoktól vették a példát, akik a könnyen fogyasztható borok készítésének mesterei. És hát ők is mesterek, jól mutatja ezt a magas minőség és a kifogyhatatlan lendület.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

A nagy borkönyv
Meggypiros mezben
Mi, svábok