Oldal kiválasztása

Hagyománytisztelet és modernitás felsőfokon

Szerző: | 2021. június 07. | Nektár | Címkék:

A szőlő és a bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként meghatározó szerepet játszik a Götz Pincészet életében. Götzék ősei a Fekete-erdő környékéről telepedtek le Mária Terézia idején a Hegyalján. Ezt a tényt rögzíti az 1750-es esztendő mint az alapítás ideje.

(Nem tudjuk nem kimondani: A két, sváb hagyományaira büszke település, Rátka és Hercegkút minden portája rendezett, errefelé ismeretlen a leszakadó településrész…)

A családi vállalkozás 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. Ezek kiváló lehetőséget adnak arra, hogy az összes típusú tokaji bort elkészítsék. A déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű dűlőkben a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható. A szőlőültetvények Tolcsván a Kincsem és a Bartalos, Sárazsadány határában a Zsadányi, és Sárospatak közelében a Csécsi-, a Darnő- és a Szegfű- dűlőkben helyezkednek el.

Götzék

A minőség elengedhetetlen eleme a jó pince. Götzék riolittufába vájt pincében érlelik a borokat, amely 9 °C fokos állandó hőmérsékletet tart télen-nyáron. A hordókban borkülönlegességeket érlelnek, tárolnak. A magas páratartalom és a hordókban érlelődő borból származó vegyületek táplálják a pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt (Cladosporium cellare), amelyek összefüggő réteget képeznek, és egyben a jó pinceklímát is biztosítják.

Hamisítatlan hegyaljai hangulat

„Pincészetünk szeretettel fogadja kisebb-nagyobb borkedvelő társaságok, családok, barátok és szakmai csoportok látogatását” – mondja a pinceajtót szélesre tárva Götz István, és az előírásosan szűk (hőmérséklet!) pincegádor után megjelenik a maga pompájával a főúri kóstolóterem, aminek láttán újra feltolul bennünk a kérdés, hogy miféle gazdagságot rejt a Kárpát-medence mélye.

„Itt két vendéget, de kétszázat is szívesen fogadunk” – mondja István. A borok mellé kérésre hideg és meleg ételeket kínálnak. Ezeket előzetes egyeztetés alapján kérik megrendelni. „A pincelátogatás és a borkóstolás időben kb. 1,5-2 órás program, és ehhez jön az étkezés igény szerint – figyelmeztet a fiatal gazda, aki civilben a Tokaj Kereskedőház főborász-helyettese.

Vendégváró

„A vendégeknek elmondjuk Hercegkút rövid történetét, bemutatjuk Tokaj-Hegyalját, a családi vállalkozásunkat, és természetesen jellemezzük a kóstolt borokat. A kóstoltató helyiségünk alkalmas különféle rendezvények lebonyolítására is. Különleges alkalmakra cigányzenekar is rendelhető. Több napos itt-tartózkodás esetén szabadidőprogramok megszervezésében is készséggel állunk rendelkezésre. Igény szerint tartunk borkóstolót, borvacsorát szerte az országban éttermekben, rendezvényeken.”

Végül néhány szó a borokról. Száraz, valamint félédes furmint és sárgamuskotály alapbor a nyitány, ezt egy édes (85 gramm/liter cukortartalmú), mégis légies zéta követi, majd mindezt betetézi a 6 puttonyos aszú, ami minden, a fajtával kapcsolatos követelményt kielégít: arányos, komplex, elbűvölő.

Erőteljes, komoly fejlődésre is kész, de már nagyon jól elindított borászat a Götzéké, ahol a szülők és a gyerekek mindent megtettek a márka építéséért.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

A nagy borkönyv
A nagy borkönyv
Meggypiros mezben