Szrem vagy Szerémség történelmi és közigazgatási fogalom, amit a borvidék elnevezésében is használunk. A nagytájat szinte teljes egészében körbeöleli északról a Duna, délről pedig a Száva úgy, hogy Belgrádnál érnek össze. A nyugati rész nem folyóval, hanem a történelmi Verőce vármegyével határos. A borvidéket általában a Fruska Gora heggyel azonosítjuk, bár az alföldi részeken is termeltek szőlőt.
bio szemlélet
Amitől a kert igazán élő lesz
„Hogyan festenének a kertek fák nélkül?” – kérdezi Karlovics Ferenc csak úgy, magától, hogy megválaszolhassa egy másik művészeti ágtól kölcsönvett hasonlattal: „Akár a kedvenc dalunk basszus nélkül.” – A Kertplasztika Kft. ügyfeleit legalábbis bizonyosan megtanítja, ha a megbízás kiadásán túl váltanak pár szót a Kertésszel is.
Üzemek gyártásától a kézműves sörökig
A főzde repertoárjában szereplő italok egyike sem tartalmaz semmilyen plusz adalékanyagot, amit mindig büszkén emelnek ki fontos pozitívumként. Kizárólag víz, árpamaláta, komló és élesztő felhasználásával dolgoznak – ezek közül is a magas minőségű alapanyagokat használják, amelyek a lehető legtermészetesebbek.
Mediterrán hangulat egy varázslatos arborétumban
A település neve Máriagyűd, vendéglátóm pedig Huber Kálmán, aki a Tenkes-hegy déli oldalán egy csodálatos, valóban egyedülállónak számító parkot hozott létre: Nincs még egy olyan kert hazánkban, melyben olyan sok mediterrán eredetű faj élne, mint itt!
A növénykülönlegességek otthona
Miklós 7-8 ezer kilométeres túrákat is tett nemegyszer külföldi beszerző útjai során kisbusszal, 18-20 faiskolát nézett meg egy hét alatt, s gyűjtötte a különlegesebbnél különlegesebb növényeket. Húsz évre rá, hogy először volt Amerikában, újra ellátogatott a tengerentúlra egy holland barátja segítségével, aki az USA-ból importált számára érdekes növényeket. Tennessee, Florida, Georgia mintegy 25 díszfaiskoláját tekintette meg, és sokat tanult a látottakból.
„Zöldségeket” beszélünk…
Bizonyos zöldségek és gyümölcsök egyaránt alkotórészei lehetnek a sós és édes előételeknek, főételeknek és desszerteknek. Újabban pedig, az ételallergiák nagy fokú elterjedésével – vagy inkább felfedezésével, hiszen ki tudja, hogy száz éve ki, milyen érzékenységben szenvedett – egyes zöldségek új szerepben mutatkoznak meg.
Magyarkert: a nyugalom szigete, ahol hazánk térképén sétálhatunk
Tökéletes helyszín arra, hogy felfedezzük hazánkat, hiszen az ideérkező vendégek nemcsak láthatják, hanem be is járhatják Magyarországot. Itt nincsenek makettek – mindent növényekből hoztak létre.
A természet tenyerén
Ralfról és Susannról árad az életük értelmét megtaláló emberek kiegyensúlyozottsága.
Riczu Tamás felelősséget vállal minden kortyért
Riczu Tamás 1973-ban született, nagy neve ellenére is a fiatal borászok közé tartozik, mégis van bőven tapasztalata ahhoz, hogy pályafutása további szakaszaihoz fontos döntéseket hozhasson.
A jelen és a múlt
Maller Zsolt szerint két útja van a borászkodásnak. Vagy olcsót, vagy nagyon jót kell csinálni. Ő az utóbbit választotta.
A sör, mely nem létezhet biotej nélkül: az Alakor
Az ország első és egyetlen biosöre, az Alakor története a csak két napra elég tehéntakarmánnyal kezdődött.