Oldal kiválasztása

Vadul nem esszük

Szerző: | 2021. június 27. | Fókusz | Címkék:

A vadhús-kereskedelem szigora és a vadászati szezonok ciklikussága nem tesz jót a lakossági vadhús fogyasztásának. A kilőtt vadak csak egészben – ahogy a vadászok fogalmaznak, szőrben, bőrben, fej és láb nélkül, zsigerelve – vásárolhatók meg. Megbontva kizárólag mélyhűtve lehet forgalomba hozni, ami nem az igazi. Így aztán mindössze fél kilogramm az éves fejenkénti vadhúsfogyasztásunk.

Régi idők reklámja

Pedig több érv is szól mellette. A húskihozatala például jobb a szarvasnak, mint bármelyik más haszonállatnak. Egy 100 kilogrammos szarvas 60 százalékos csontos húskitermelésre képes, a húsmarháknál ez az arány 55 százalék. A vadhús élettani szempontból kiváló adottságokkal rendelkezik, mivel zsírtartalma jóval kevesebb, mint a sertésé. A vadhús mellett szól, hogy ásványi anyagokban gazdag, vas, magnézium, valamint a vízben oldódó vitamin- és fehérjetartalma magasan felette van a többi haszonállaténak. A gímszarvas a takarmányokat sokkal jobban hasznosítja, mint az ugyanolyan táplálékforrást felhasználó birka vagy szarvasmarha.

A vad nem rendelkezik a háziállatoknál rejtett módon előforduló, úgynevezett inter- és intramuszkuláris zsírszövetekkel, életmódi sajátosságként máshová, és csak télire raktározzák el – jól lefejthető faggyúként – a zsírréteget. Ezért húsuk kalóriatartalma szinte csak fele a háziállatokénak.

A vadhús finom, csak érteni kell hozzá. De melyik húshoz vagy egyéb alapanyag elkészítéséhez nem kell szaktudás?

Úgy néz ki, hogy belülről jövően vagyunk tartózkodóak a vadakkal. „A vadásztársaságok csak meghatározott időszakban tudnak szállítani, hiszen figyelemmel kell lenniük a vadászati tilalmakra. A terméket viszont el is kell adni, a marketing nagyon költséges, s nem is mindig hatékony tevékenység. A vevőket a termék előnyös tulajdonságairól meggyőzni sokkal nehezebb, mint az erdős, bozótos legelőn a szarvasok eltartásáról gondoskodni” – jellemezte a helyzetet Nagy Péter, a kaposvári Agrártudományi Egyetem rektora. Ráadásul a vadhús árazása úgy történik, mint a luxuscikkeké. A 450 forintos kilónkénti felvásárlási árból a kevéske szaküzletben 3500-4500 forintos kiskereskedelmi ár lesz. A szarvas vesepecsenyéjét 7000 forint alatt bravúr beszerezni. Persze hogy meggondolja magát a gazdasszony, amikor szembesül ezekkel a tényekkel, illetve már be se megy a vadashoz.

A vadról sokszor állítják, hogy ingyen van, ugyanakkor maga a vadászat csak kis része a vadgazdálkodás folyamatának. Megelőzi az élőhelyek kialakítása, az etetés, itatás, vadlesek, vadászati körülmények kialakítása, a vadkár megelőzése érdekében az erdősítések védelme, és több más tevékenység, amely jelentős költséggel jár, és ezeket ki kell gazdálkodni. Ennek talán egyik legjelentősebb tétele a vad által a mezőgazdaságban okozott kár megtérítése. Ebből lesz a 450 forintos indulóár, ami aztán elszabadul, mint egy megriadt szarvas.

Fehérfarkú szarvas

Marad tehát a vadásztársasági tagság, ami nem adatik meg minden halandónak, sőt.

Mindazonáltal jó tudni, hogy a vadhúst minden esetben érlelni kell, mégpedig szőrben vagy tollban. Hogy ez miért elengedhetetlen? Mert igazán jóízű és porhanyós csak érlelés által lesz. Az érlelés lényege tulajdonképpen elsődlegesen az, hogy a kevés zsiradék, amit a hús tartalmaz, beépüljön, átjárja a sovány, száraz, inas húst, és ezáltal szaftos és porhanyós legyen. Általában e téren is igaz, hogy a fiatalabb állatok húsa jobb ízű, kevésbé inas és száraz. De például a vadszaláminak, illetve kolbásznak az idős, kifejezetten öreg állatok húsa a legjobb.

Vadkan

Húsok Energia Tápanyag tartalom (g/100g)
kCal/ 100g kJ/ 100g fehérje zsír szén- hidrát koleszterin g
Bárány 213 891 18 15,6 0.3 66
Csirke – comb 132 554 20,9 5,2 0.5 80
Kacsa – pecsenye 191 802 19 12 0.4 115
Liba – pecsenye 203 853 18,5 13,6 0.3 96
Marha (kissé zsíros) 263 1105 16 21 0.5 108
Pulyka 169 710 20,5 9,5 0.4 65
Sertés (zsíros) 422 1772 12 42 0.3 80
Ponty (tükör) 146 613 15,8 8,7 0.0 70
Vadhús – Nyúl 115 482 22 3 0.0 65
Vadhús – Őz 122 509 22 3,6 0.0 70
Vadhús – Szarvas 123 517 20,7 3,9 0.6 110
Vadhús – Vaddisznó 108 454 20 3,4 0.0 65

 

Bizonyos létfontosságú ásványi anyagok kétszer, háromszor vagy akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban.

 

Ásványi anyag mg/kg Szarvas Őz Vadnyúl Marha Juh Házi sertés
Kalcium 484 384 200 100 100 90
Foszfor 10265 8765 3520 1610 1470 1750
Magnézium 424 729 381 223 208 298
Vas 180 350 13 26 12 23

 

<a href="https://nqv.hu/szerzo/nqv-admin/" target="_self">NQV</a>

NQV

(bemutatkozó szöveg feltöltés alatt)

Legfrisebb bejegyzések

Nemzeti Értékek Könyvkiadó
Meggypiros mezben
Kebtanoda kutyasport egyesület