Oldal kiválasztása

gasztronómia

A hal húsa

A hal húsa

Kevés halat eszik a magyar

Annak ellenére, hogy Magyarország vízrajzi és klimatikus adottságai kedveznek az édesvízi haltermelésnek és halászatnak, a magyarok inkább sertést és baromfit esznek. Jellemző, hogy nálunk a halkereskedésekben inkább csak a karácsonyi ünnepekre nőnek meg a sorok, pedig egy sereg érv szól a gyakoribb fogyasztás mellett.

Világhírű malmaink

Világhírű malmaink

Gabonánk a világ élvonalában

1910-ben a Magyar Királyságnak épp akkora volt a malomipari kapacitása, mint az Amerikai Egyesült Államoknak. Odaát Minneapolis, Európában Budapest volt a malomipar fővárosa.

Kenyértörténet kenyérhéjban

Kenyértörténet kenyérhéjban

Az évezredes ételútitárs

Az írásbeliség előtti időkig ugyan vannak nehézségeink a kenyértörténelem feldolgozásával, ám a régészeti kutatások eredményeiből és a természeti népekben itt-ott még továbbélő ősi hagyományok tanulmányozásából viszonylag jól összerakható az az évezredes fejlődési folyamat, amely a mai értelemben vett kenyér sütéséhez vezetett.

Árpi bácsi rétese

Árpi bácsi rétese

Az élő hagyomány

Hogy miért éppen rétes? Ezt adta a sors, vagy ahogy manapság illik menő választékossággal kifejezni, „ezt dobta a gép” Bertalan Árpád számára.

Húst hússal

Húst hússal

A hazai konyha elengedhetetlen részei

A gulyás, a pörkölt, a paprikás, a töltött káposzta, a csülkös bableves, a halászlé és a túrós csusza abban közös, hogy minden magyar ember a hazai konyha elengedhetetlen részének tekinti. És még a tésztafélén is van egy kis hús pörc formájában.

Az elejtett őztől a világhírnévig

Az elejtett őztől a világhírnévig

Számos kultúrát megismerve fejlesztett konyhaművészet

A világnak három nagy konyhája van: a francia, a kínai és a magyar. A nagy konyha azt jelenti, hogy alapanyagai és fogásai (előétel, leves, főétel, köret, főzelék, mártás, tészta, desszert) a lehető legszélesebb merítésből származnak.