Oldal kiválasztása

A Nemzeti Értékek Könyvkiadó munkatársainak segítségével, szerkesztői, tipográfiai és nyomdai előkészítési feladatokat ellátva járultunk hozzá, hogy megjelenhessen az Élet és Mű egységben című könyv.

Hiánypótló mű és hatalmas személyes vállalás a Buris Antalé, aki szerényen társas emlékírásnak nevezi a munkáját, mivel több tucat emlékező szerzőtárs gondolatait gyúrta egybe. Az 1750 oldalas, háromkötetes mű minden eddiginél teljesebb képet ad a katonai szolgálatmegtagadók 20–21. századi történetéről. Tény, hogy a Jehova tanúi, a nazarénus vagy más kisegyház működéséről szól néhány tanulmány és egy-egy monográfia, de ezek a művek az egyházak társadalomtörténeti vagy vallási összefüggéseit kutatják, míg Buris Antal egyszerre dolgozza fel a hitük világnézeti és teológiai alapjait; az egyházalapításhoz vezető kétezer esztendős út állomásait; a világtörténelem kisebb és nagy fegyveres konfliktusait; a kisegyház magyarországi történetét; valamint a szolgálatmegtagadást börtönnel (is) megszenvedők életét.

Mind az öt megközelítés egész művet és szerzőként egész embert igényel. A világnézeti és teológiai elemzés feltétele komoly hittudományi és filozófiai felkészültség. Az egyházalapításhoz vezető út bemutatásához vallástörténeti tudás kell. A világ háborúinak történeti és morális feldolgozása hadtörténészi erényeket követel meg. A „testvérek” magyarországi históriáját csak az tudja feldolgozni, akinek van társadalomtörténeti ismeretanyaga. A szolgálatmegtagadók sorsának feltárása pedig újságírói és szociográfiai feladat.

Buris Antal – annak ellenére, hogy műszaki ember – mind az öt feltételnek megfelelve készítette el ezt az egyedülálló munkát. Célja nemcsak egy komplex olvasmány, dokumentum elkészítése, hanem a figyelem felhívása is. Úgy érzi, a társadalomnak van még adóssága a börtönviselt, sok esetben élethosszig üldözött szolgálatmegtagadók iránt.

„A bíróság három évre ítélt engem”

A szerző két éve megszervezte a börtönviselt „testvérek” első országos találkozóját a Budapesti Kongresszusi Központban. 470-en gyűltek össze. A háromkötetes könyv kapcsán ez év novemberében lett volna az újabb találkozó, ám ezt részben elsodorta a pandémia. A könyvbemutatót élő egyenes adásban közvetítő világhálónak köszönhetően négyezren követték az eseményeket. Az elérhetőség: https://www.youtube.com/watch?v=jZEVJO1HSsM

Egységben van az Élet és a Mű.

<a href="https://nqv.hu/szerzo/dlusztusimre/" target="_self">Dlusztus Imre</a>

Dlusztus Imre

író, újságíró, borászati szakíró, a portál és a Nemzeti Értékek Könyvkiadó főszerkesztője

Legfrisebb bejegyzések

Kebtanoda kutyasport egyesület
Ópusztaszer hazavár
Mi, svábok