Oldal kiválasztása

kultúra

Plattkó, a fogalom

Plattkó, a fogalom

Ő is azon magyarok táborába tartozik, akit tisz­teletből újratemettek

Plattkó alig egy évet töltött játékosként Angliában. Odakerülésekor, 1920-ban már háromszoros válogatott volt, ezért megengedték neki, hogy átöltözzön, és mozogjon egy kicsit a hátsó salakoson, ahol a fű kímélése miatt az első csapat is edzett. Plattkó intett az angol játékosoknak, hogy lőhetnek nyugodtan. Hozzá kell tenni, hogy a magyar futballista mackóméretű volt, elsőre senki sem gondolhatta, hogy igazi kapuvédelmi szakember.

Sör dióhéjban

Sör dióhéjban

A ma is használatos „folyékony kenyér” kifejezés az ókori időkre megy vissza

Sorra nyitnak a kézműves termékeket forgalmazó sörözők, amelyek sörkulturális központokként is működnek. A sör – kissé megkésve – ugyanazt az utat járja be hazánkban, mint a bor, majd a pálinka.

Büszkén és erősen

Büszkén és erősen

Bóly / Bohl

„Amíg van feladat, addig munka is akad” – fogalmaz a svábokra jellemző kötelességtudattal Győriné Meiszter Katalin, Bóly nemzetiségi önkormányzatának elnöke.

„Szegedinek lenni számomra azonos a lélegzetvétellel”

„Szegedinek lenni számomra azonos a lélegzetvétellel”

Interjú Dlusztus Imre főszerkesztővel

„Képes vagyok kritikusan szemlélni mindazt, ami a szülővárosomban történik, de nekem ez az éltető közegem. Pontosítva: Alsóváros az éltető közegem, s habár rövidebb ideig laktam a város különböző pontjain, több mint fél évszázada a Szabadság tér környéke az otthonom. Itt van az ősi fészek, az 1886-ban épített napsugaras oromdíszű műemlék házunk, amit a feleségemmel Paradicsomnak hívunk.”

Alsó, felső – király! (1.)

Alsó, felső – király! (1.)

A modern serfőzés kétféle fő erjesztési eljárását különböztetik meg ezekkel a kifejezésekkel

Mintha magyar kártyával játszanánk, oly gyakran hallani, hogy alsó meg felső. A modern serfőzés kétféle fő erjesztési eljárását különböztetik meg ezekkel a kifejezésekkel. Azt is szokták mondani az alsóra, hogy hideg, a felsőre pedig, hogy meleg erjesztés.

Lágy völgy, szakrális helyek

Lágy völgy, szakrális helyek

Gödre / Gedri, Gödring

Odalent kimagaslik a római katolikus templom tornya, és a napsütésben fürödve fehérlik több méltóságteljes, hosszú tornácos sváb ház. Témánál vagyunk, mondhatni, hiszen mind a szőlőhegy, mind a hitélet, mind a meghatározó építési stílus az itt letelepedett német ajkúakhoz kötődik.

A kultúra színes szigete

A kultúra színes szigete

Babarc / Bawaz

A mai kor tudósítóját zavarba ejti a német nemzetiségű utódok páratlan szorgalma és kreativitása, amivel nem csupán élő hagyományt, hanem élhető, tartalmas alternatívát is kínálnak a multikulturális arctalansággal szemben. Számos rendezvény, ügyesen végigvitt ötlet, több alkotócsoport és jó néhány minőségi kiadvány beszél arról, hogy az itteni közösség komoly kvalitással, elhivatottsággal szervezi önmagát és ajándékozza meg környezetét.

Különleges fejlődéstörténet

Különleges fejlődéstörténet

Harkány

Harkány együtt lélegzik híres fürdőjével, s a várossá terebélyesedő turisztikai célpont épp ezen speciális adottságának köszönhetően formálódott befogadó nemzetiségi központtá is.

Egy csipetnyi múlt Ispitaalján

Egy csipetnyi múlt Ispitaalján

A Művész Presszó

Azonkívül pedig, hogy ide beülve egy igazi időutazásban lehet részünk, a legfontosabb tudnivaló, hogy közel ötvenféle üveges sörös kínálat mellett itt 5 csapon átlag 90-100 sör „forog” 9-12 magyar kézműves sörfőzdétől…

Sörkörkép

Sörkörkép

Tudásszomjunk oltására

Nem véletlen, hogy a férfi lakosság döntő részét izgalomba hozó sportesemények legnagyobb szponzorai épp a gigabirodalmakká gyarapodott sörgyárak. Már fel sem tűnik, hogy a közös sörözések hátterében folyamatosan mennek a meccsek a háttérben a kiváló képminőségű televíziókon, ahonnan – vagy a játékos mezéről, vagy a pályát övező hirdetésről, vagy a szünetekben bejátszott reklámokról – áradnak felénk a sörös márkanevek és a habzó-gyöngyöző poharak képe.

Olimpiai számtan

Olimpiai számtan

Az olimpiai mozgalom hazánkban mindig fontos vagy nagyon fontos kérdés volt

Az ötvenes-hatvanas évek kiváló sporteredményeit gyakran hozzák összefüggésbe a kommunista rezsim politikájával, ám ez csak részben igaz, mivel a trianoni katasztrófa után Klebelsberg Kunó miniszter, a Bethlen-kormány legerősebb embere széles alapokra helyezte a sportéletet.

A tengelici pék hitvallása

A tengelici pék hitvallása

Kászpári Károly Frissten pékségéről

A szakmában eltöltött közel fél évszázad során Kászpári Károly szakmai hitvallásává nemesedett a kompromisszumok nélküli minőség. Legyen szó akár az egyszerű, mindennapi fehér kenyerünkről, a sokmagvas különlegességekről, a répás pur-pur kenyérről, vagy éppen a stollenről.