A pincefalvak önálló rend szerint élték életüket. Ide a faluból csak a férfiak jártak ki, akik egymás segítése mellett egymás borainak megismerésében is számíthattak a közös értékek vállalására. A pincében tartott vallási vagy világi ünnepek a közösség megtartó erejét fokozták.
feldolgozás
Dongák
A németek ismerik azt a közmondást, hogy „Minden jó bor kíván egy csókot a fától”, ami azt jelenti, hogy a hordónak adnia kell valami pluszértéket, de ennek olyannak kell lennie, mint a csók. Határozott csókot ad a barrique, más nevein újfás, kishordós érlelés. A kiégetett tölgyfa kap itt szerepet.
Király Búza – Szívvel és lélekkel
A Király Búza liszt egy ízig-vérig hazai termék; magyar nemesítés, hazai földben termett, itthoni feldolgozás. Egy liszt, aminek íze van E-számok, különböző kiegészítők, ízesítők és mindenféle trükk nélkül. Kétféle természetes adalék hozzáadásával készül: szívvel és lélekkel.
Kapirgálnak
A baromfi szakmai szervezetek szerint hazánk képes lenne arra, hogy újra Európa legnagyobb baromfitenyésztője és exportőre legyen.
A nyugtató komló
A világon több száz szőlőfajtát kellene ismerniük a borisszáknak. Hasonló mennyiségű komló ad feladatot a sörösöknek.
A Czímer családnál visszatért a múlt
A hazai vállalkozói szellem megtestesítői azok a régi mesterek, akik saját szakmájukon belül teremtették meg azt a minőségi kultúrát, amely egy régi hagyományban gyökerezik.
Bevezetés a disznótorba
Magyarország a Monarchia utolsó két évtizedében Európa egyik legnagyobb sertéstenyésztő nagyhatalma volt. A disznóhús ma is a legmeghatározóbb ételünk, az egy főre jutó éves fogyasztás eléri a 25 kilogrammot fejenként, ami a teljes húsfogyasztásunk több mint 40%-a. Összehasonlításképp a marhahúsból és halból mintegy 3-3 kilogrammnyit eszünk meg egy évben…
Marha jó
Ami a pörkölt újbóli előkerülését illeti, bizonyos vélemények szerint már az csoda, hogy a legutóbbi szövegezéskor nem került be hazánk alapdokumentumába. A pörkölt igenis alkotmányos kérdés, mindannyiunk kiemelt ügye. És ha a lapockáról csak ennyi jut eszünkbe, már megtette a magáét.
Éhínség, jólét, élelmezés
A történelmi Magyarország természeti adottságai, a viszonylag alacsony népsűrűség, a magas szintű állattartó kultúra és az elegendő mennyiségű termőföld évszázadokon keresztül kiegyensúlyozott megélhetést biztosított az itt élőknek.